Lüferin Soyu Tükenmesin
Pomatomidae familyasından bir balık türü olan lüferin soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.
Lüferin vaktinden önce avlanması soyunun tükenmesine sebep oluyor. Çevreciler lüferin vaktinden önce avlanmasının ve yanlış zamanda tüketilmesinin önüne geçebilmek için bilinçlenme kampanyası başlattı. Slow Food Fikir Sahibi Damaklar önderliğinde başlatılan lüfer koruma çalışmaları devam ediyor.
Lüfer hakkında bilinmesi gerekenler:
İstanbul lüferi
Lüfer İstanbul’a has değilse de İstanbul lüferi dünyaca meşhurdur. Göçmen bir balık olan lüfer, soğuk sularda yaşar. İstanbul’u lüferini özel yapan ise, Karadeniz sularının Boğaz’dan geçiş yapmasıdır. Lüferinin soyunun tükenmesi İstanbul lüferinin kendine has halinin de tükenmesi anlamına gelir.
Lüferin yok olmasında biz de sorumluyuz.
Balıkçılar lüfer yavrularını tezgahlara getirerek lüferin soyunun tükenmesine sebep olmaktadırlar. Fakat bunda bizim tüketim alışkanlıklarımız da belirleyici olmaktadır. Defne yaprağı, çinekop ve sarıkanatın lüferin yavrularıdır. Bu yavrular tezgahlarta görünmektedir. Eğer biz lüfer yavrularını almazsak tüketici de avlamaktan vazgeçer.
Lüfer için mücadele edilebilir.
Tüketici hassasiyeti lüferin soyunun tükenmesinin önüne geçebilir. Yasal olarak 20 cm altındaki lüferleri avlamak ve satmak yasaksa da bu yasağa uyulmamaktadır. Fakat siz bilinçli davranarak 20 cm altındaki lüferleri almayabilirsiniz. 20 cm altında gördüğünüz lüfer satanları da ALO 174’e ve BİMER’e bildirebilirsiniz.
20 cm ne kaç karış ediyor?
Tezgahta gördüğünüz lüferin boyunu ölçebilmek için yanınızda cetvelle gezmeniz gerekmiyor. Karışınızın ölçüsünü alarak lüferi ölçebilirsiniz.
Deniz balıkları yasal avlanabilir asgari boy ölçüsü
Bilinçli bir tüketici olarak lüferin gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlayabilirsiniz.