Maaştan Tasarruf Nasıl Yapılır?

Maaştan tasarruf etmek istiyorsanız öncelikle gerçekçi bir plan yapmalısınız. Her bütçeye uygun bir tasarruf planı çıkarmak mümkün. Ne kadar geliriniz olduğundan bağımsız olarak her ay bir miktar para biriktirebilirsiniz. Peki nasıl?

Bilinmeyen tasarruf yöntemleri ya da inanılmaz tasarruf yöntemleri gibi mucizevi fikirlere ihtiyacınız yok. İhtiyacınız olan tek şey planlı ve istikrarlı olmak. Nelerde tasarruf yapacağınıza dair gerçekçi bir plan oluşturarak tasarruf ve birikim yapabilirsiniz. Haydi birlikte nasıl tasarruf edilir bakalım.

Maaştan Tasarruf İçin Öneriler

Evde tasarruf etmek için basit yöntemler var. Bu yöntemleri uygulayarak para tasarrufu etmeye başlayabilirsiniz.

  • Alacağınız şeyin ihtiyaç mı yoksa keyfi mi olduğunu düşünün. Alacağınız herhangi bir üründe durup bir 10 saniye düşünün. O ürüne ihtiyacınız var mı? Cevabınız evetse almanızda sakınca yok. Elbette bu durumda da bir bütçe belirlemiş olmanız gerekiyor. Alışveriş yaparken öncelikle bu 10 saniye kuralını, ardından da bütçeyi aşmamanız gerektiğini hatırlamalısınız.
  • Evinize gelen tüm faturaları takip edin. Otomatik ödeme talimatı vermiş olsanız dahi her ay ne kadar fatura ödediğinizi inceleyin. Faturalarınızda bir artış varsa bunun sebebini anlamaya çalışın. Çözebileceğiniz bir durumsa faturayı düşürecek önlemler alın. Elektrikten, doğalgazdan, sudan, telefondan ya da internetten yapacağınız tasarruf ile bütçenizde bir rahatlama sağlayabilirsiniz.
  • Eğer kiralık bir evde yaşıyorsanız muhtemelen gelirin büyük kısmı kiraya gidiyordur. Fakat aklınızdan çıkarmayın, evinizin kirası gelirinizin en fazla %25’i olmalıdır. Örneğin 10 bin lira geliriniz varsa 2 bin beş yüz liradan daha fazla kira ödememeniz gerekir. Bundan daha fazlası bütçenizi zorlayacaktır. Eğer kendi evinizde yaşıyorsanız aylık birikim oranınızı artırmalısınız. Hatta tıpkı kira ödüyor gibi düşünerek birikim yapabilirsiniz.  
  • Kullanmadığınız kartları derhal kapatın. Kartların yıllık bedelleri gereksiz bir harcama olarak bütçenizde yük oluşturur.
  • Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi elektriğin daha ucuz olduğu saatler olan gece vakitlerinde çalıştırın. Tabii makinelerinizin çok gürültür yapmadığından da emin olun.
  • Alışverişe çıkmadan önce bir liste hazırlayın ve mümkün olduğunca bu listenin dışına çıkmayın. Sürpriz harcamalar bütçe için yüktür.
  • Bulaşıkları elde yıkamayarak yerine makinede yıkayın. Fakat makineyi tam dolmadan çalıştırmayın. Mümkünde tasarruf sağlayan bulaşık makinelerini tercih edin.
  • Evinize ısı yalıtımı yaptırarak maaştan tasarruf etmeniz mümkün. Doğalgaz tasarrufu için en iyi yöntem ısı yalıtımıdır.

Nasıl Para Biriktirilir?

Maaşının belirlediğin kısmını maaşını alır almaz birikim hesabına aktar. Maaşınızdan ne kadar tasarruf edebileceğinizi belirleyin. Bu miktarı her ay arttırmayı da düşünebilirsiniz. Kendinize maaşınıza ek olarak bir birikim hesabı açın. Biriktireceğiniz miktarı her ay maaşınız yatar yatmaz bu hesaba aktarın ve bu hesaptan asla harcama yapmayın.

Borçtan kaçınmak imkansız olabilir. Fakat sürekli borca girmek de doğru değil. Makul borçlanmalar bütçe kontrolü açısından sorun oluşturmayabilir. Ama siz sürekli yeni borca girmemelisiniz. Borçlanmanız gerekeceği zaman bütçenizi gözden geçirin. Ödeyebileceğiniz miktarın üzerinde borçlanmamaya çalışın.

Tasarruf hedefleri belirlerken gerçekçi olun. Örneğin doğalgazdan tasarruf etmek istiyorsanız bunun için öncelikle ısı yalıtımı yaptırmayı düşünün. Kombiyi daha tasarruflu kullanmaya çalışın. Fakat tasarruf edeceğim diye kombiyi çalıştırmamazlık etmeyin. Soğukta kalmak hem hastalanmanıza sebep olur hem de mutsuz hissetmenize değmez. Bu sebeple tasarruf ederken makul hedefler belirlemelisiniz.

Hedefler ve hedeflere laşmak için zaman belirleyin. Örneğin bir araba almak istiyorsanız ödeyebileceğiniz miktarı belirleyin ve bu miktarı ne zaman ödeyebileceğinize dair bir plan oluşturun. Kendinizi zora sokacak bir plandan kaçının. Diğer yandan araba giderlerini de göz önünde bulundurmalısınız. Benzin, bakım, vergiler… bunların hepsi için bütçe ayırmanız gerektğini unutmayın.

Belirlediğiniz bütçeye göre yaşayın. Gelirinize göre giderinizi hesaplayın. Her ay giderinizi bir kenara ayırın, biriktireceğiniz miktarı da bir kenara ayırın. Kalan miktar o ay harcayabileceğiniz miktardır. Diyelim ki her ay 3 bin liralık harcama limitiniz varsa, bu limiti aşmamaya gayret etmelisiniz. Böylece hem maaştan tasarruf etmiş olur hem de israftan kaçınırsınız.

Aylık harcamalarınızı not edin. Ay içerisinde yaptığınız tüm harcamaları bir kenara yazın. Ay sonunda harcamalarınızı kontrol edin. Yaptığınız harcamalarda sıra dışı kalemler varsa bunları bir sonraki ay tekrarlamamaya çalışın. Not almak için kullanabileceğiniz çeşitli uygulamalar var. Bunlar işinizi kolaylaştırabilir.

Evde Tasarruf Fikirleri

Evde tasarruf sağlama ve çevreye katkıda bulunma sanıldığı kadar zor ve zahmetli bir iş değildir.

Evde Elektrik Tasarrufu

Örneğin; led ya da enerji tasarrufu sağlayan ampuller, evin tüm odalarında kullanılabilir. Böylece, doğaya salınan karbondioksit miktarı da azaltılmış olunur. Diğer bir çözüm de, evde hareket sensörlü aydınlatmaların kullanılmasıdır. Özellikle antre ya da yatak odası gibi yerlerde kullanılması uygun olur. Bu lambalar, odada hareket olduğunda, kendiliğinden otomatik olarak aydınlatma sağlayacağından, enerjiden tasarruf edilmesini sağlar.

Genel olarak her yerde, elektrikli cihazların mümkün olduğunca az kullanılması önerilir. Evlerde bulunan tüm elektrikli cihazların ise, güç düğmeli prizlere bağlanması tavsiye edilir. Böylece elektrikli cihazlar kullanılmadığı zaman, prizi ayırmak yerine, güç düğmesinin kapatılarak elektrik akımının kesilmesi sağlanır.

Evde Enerji Tasarrufu

Maaştan tasarruf için evde enerji tasarrufu yapılabilir. Eve ayakkabı ile girmek tercih edilen bir alışkanlık olabilir. Ancak eve, özellikle yatak odalarına ayakkabı ile girilmemesi önerilir. Zira, gün içerisinde ayakkabı ile gezilen yerlerden bakteri, kir ve kimyasallar toplanır. Gün sonunda da, ayakkabı ile toplanan bu kimyasallar evlere taşınır. Ayrıca, ayakkabı ile basılan yerler daha fazla kirlenir. Temizlik için fazla enerji harcanacağı gibi, daha sık temizleme de gerektirir.

Evlerde, pencerelerden içeri doğru sızan bir hava akışı olabilir. Evlerde eğer böyle bir durum varsa, özellikle kış aylarında büyük ısı kayıpları yaşanabilir. Bu sızıntıları engellemek için, macun ya da yapışkanlı izolasyon bantları kullanılması tavsiye edilir.

Kış aylarında yükselen sıcak hava, tavana asılan bir vantilatör ile tekrardan aşağıya indirir. Bu sayede odadaki ısının eşit dağılması sağlanır. Yaz aylarında ise vantilatör, mekanın serinletilmesi için kullanılabilir.

Buzdolabında Enerji Tasarrufu

Enerji tasarrufu sağlamak için buzdolabı alırken, enerji verimliliğine dikkat edin. Beyaz eşyalar enerji verimliliğine göre, A’dan G’ye kadar sınıflandırılır. En çok enerji tasarrufunu A sınıfı eşyalar sağlar.

Yeni bir buzdolabı her zaman eskiye oranla daha az enerji tüketir. Buzdolabınız 10-12 yıllıksa değiştirme zamanı gelmiş olabilir.

Buzdolabı alırken, ihtiyaçlarınıza göre seçim yapın. Büyük dolaplarda kalan boşluklar enerji sarfiyatına neden olur. Buzdolabını ocak, soba, fırın ya da güneş gören bir pencereden uzak bir yere yerleştirin. Buzdolabını ısı veren kaynaklardan uzak tutarak, yüzde 10-15 oranında elektrik tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Buzdolabının sıcaklığını +5, dondurucunun sıcaklığını -18 derecede sabitleyebilirsiniz. Böylece düşük ısı enerjisi harcamış olursunuz. Buzdolabı kapısının hava sızdırmamasına dikkat edin. Yemekleri buzdolabına yerleştirmeden önce, oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Yemekleri sıcak halde dolaba yerleştirdiğinizde, buzdolabı ısıyı azaltmak için daha uzun süre çalışacaktır. Bu da fazla enerji harcanmasına neden olur. Yiyecekleri kısa sürede donduran ve besin değerlerini koruyan buzdolapları avantaj sağlar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu