Makarna Nasıl Yapılır?

Makarna nasıl yapılır? Bu da sor mu dediğinizi duyar gibiyiz. Kolay gibi görünse de makarna yapmak zor aslında. Püf noktalarını bilmezseniz lezzetli makarna yapamazsınız.

Her sofrada ana yemekten sonra ya pilav ya da makarna servis ediliyor. E bu kadar servis edilen bir yemeği pişirmek de önemli. Makarna hem besleyici, hem de doyurucu olan ve sıkça tüketilen bir yemek. Üstelik makarna çocukların en sevdiği yemeklerden biri. Lezzetli bir makarna yemek için makarnanın nasıl pişirildiği önemli.

Makarna pişirmek her ne kadar kolay olsa da, bazı püf noktalara dikkat edin. Böylece daha lezzetli makarnalar pişirin.

Makarna nasıl pişirilir?
Makarna nasıl pişirilir?

Makarna Nasıl Pişirilir?

Adım adım makarna nasıl yapılır?

  1. Tencereye suyu koyun ve kaynatın.

    Makarnayı pişirmek için yüksek kenarlı ve geniş bir tencere seçin. Tencere derin olmalı. Yoksa yeterli miktarda su almaz. Bu durumda da makarna iyi pişmez.

  2. Makarnanın kaynama suyuna tuz atın.

    Suyun geç kaynamasını istemiyorsanız, tuzu su kaynadıktan sonra ilave edin. Eğer tuz kullanmıyorsanız, makarna suyuna tuz yerine yarım limonun suyunu da ekleyebilirsiniz. 

  3. Biraz da sıvı yağ ekleyin.

    Makarnanın birbirine yapışmasını önlemek için kaynayan suya zeytinyağı ilave edin. Makarnayı ara sıra karıştırın. 

  4. Kaynayan suya makarnayı ilave edin.

    Makarnayı bol suda pişirin. Bunun için suyun makarnanın üzerinden kaldığından emin olun.

  5. Makarnayı 10-12 dakika pişirin.

    İdeal pişirme süresi 10-12 dakika. Fakat daha diri olsun istiyorsanız 9-10 dakika yeter.

Makarna yapımı
Makarna yapımı

Makarna Pişirmenin Püf Noktaları

Lezzetli makarna yapmak kolay gibi görünse de, lezzetli bir makarna yapmak için, kullanılması önerilen belli yöntemler mevcut. Makarna nasıl yapılır?

Enfes makarna pişirirken, kişi başına 100 gr makarna yeterli olur. Makarna pişirirken, yeterli suda ve büyük bir tencere içinde pişirmek gerekir. Ekstra hacim, makarnanın birbirine yapışmasını engeller ve daha çabuk pişmesini sağlar. Suya bir tatlı kaşığı zeytinyağı eklemek de makarnanın birbirine yapışmamasını sağlar.

Suyu kaynatın. Tercihinize göre, iki çay kaşığı tuz ekledikten sonra, makarnayı kaynayan suya katın. Tahta kaşık kullanarak, yavaça karıştırın. Tencerenin kapağını örtmeyin ki kaynayan su taşmasın.

Makarna diri ama yumuşak kıvama geldiğinde pişmiştir. İtalyanlar bu kıvama al dente, yani ‘dişe gelir’ kıvamda adını koyar. Genellikle, Türkler makarnayı biraz daha pişkin tercih eder. Pişme kıvamını kendi tercihiniz doğrultusunda belirleyin. Pişirme süresi makarnanın çeşidine göre değişkenlik gösterir: kalın ya da ince, küçük ya da büyük, kuru ya da taze. Eğer makarna ev yapımı ise, çok kısa sürede pişer. Hazır makarna kullanıyorsanız, daha uzun süre alır. Sürekli kontrol edin ki aşırı pişip, lapalaşmasın.

Piştikten sonra, bir kevgir kullanarak, suyunu süzün ve hemen servis edin. İçi ya da arası harç ile doldurulan makarna çeşitlerinin suyunu süzdükten sonra, mutlaka kağıt havlu üzerinde ıslaklığını alın ve harcı daha sonra kullanın. Soğuk bir salatada kullanmayacaksanız, makarnayı soğuk sudan geçirmeyin.

Örneğin; makarna haşlama suyuna birkaç çay kaşığı bitkisel yağ veya biraz tereyağı katılır. Bu sayede, tenceredeki haşlama suyunun taşması ve makarnaların birbirine yapışması önlenir.

Makarna haşlandıktan sonra suyu süzülür. Eğer makarna soğuk olarak servis edilmek isteniyorsa, soğuk sudan geçirilir. Sonra suyu iyice süzülür. Makarna, üzerine kaynar bir sos koyularak anında servis edilmek istendiği zaman da bu işlemin uygulanması önerilir.

Makarnanın daha lezzetli olması için, haşlama suyuna bir baş soğan ve damak zevkine uygun sebzeler koyulması tavsiye edilir.

Makarna tarifi
Makarna

Hangi Makarnayla Hangi Sos Kullanılmalı?

Makarna hem pratik hem de ekonomik olması sebebiyle hemen her yetenekteki aşçı tarafından tercih edilmektedir.

Makarna konusunda öğrenci evlerinin durumu da malum. Fakat makarnayı sade ya da yoğurtlu tüketmek zorunda değilsiniz. Kullanacağınız soslarla onlarca farklı makarna yapabilmeniz mümkün. Peynirli, kıymalı, yoğurtlu, sebzeli, mantarlı soslar makarnanıza lezzet katacak.

  • İnce çubuk makarnalarda (spagetti ve linguini) deniz ürünleri ve ince kıvamlı soslar.
  • Geniş çubuk makarnalarda (pappardelle), karides soslu, somonlu, kremalı, deniz ürünlü soslar.
  • Burgu makarnalarda (rotini) bol sulu ve sebzeli soslar.
  • Eriştelerde (tagliatelle) peynir, yumurta ve krema bazlı yoğun kıvamlı soslar.
  • Düdük makarnalarda (penne) ton balığı, somon, deniz ürünleriyle yapılan soslar. Ayrıca fesleğenli, domatesli ve parmesan peynirli soslar.
  • Lazanyada beşamel sos ideal.
  • Fiyonk makarnalarda (farfalle) krema bazlı soslar.
  • Deniz kabuğu şeklindeki makarnalarda (conchiglie) et sosları.

Anavatanı İtalya’da makarna sosları kendine has bir yemek kültürü oluşturmuştur.

Spagetti sosları
Spagetti sosları

Spagetti Sosları

Bu makarna çeşidinin sosları çok çeşitlidir. Spagetti, adını, sosundan veya içinde kullanılan malzemelerden alır.

Örneğin; spagetti napoliten, spagetti bolonez, spagetti milanez, midyeli spagetti gibi.Spagetti sosları, genelde sıcak servis edilir. Sosun yanında kaşar veya permesan peyniri rendesi de ikram edilir. Çok çeşidi olan spagetti sosları, iki şekilde servis edilir: 

  • Sos hazırlanır ve sıcakken, yeni haşlanmış makarnanın üzerine dökülür, iyice karıştırılır ve servis yapılır. 
  • Diğer yöntemde ise, spagettiyi yiyecek kişi, sosu spagettiye kendisi döker. Sos ve makarnanın, masaya sıcak getirilmesi gerekir. Servis sırasında, sos tabağının da en az spagetti tabağı kadar özenli olmasına dikkat edin. Masaya gelen sos ve kaşar peyniri rendesinin, uygun kaplarda ve yanında tatlı kaşığı ile servis edilmesine özen gösterin. 

Spagetti soslarınızı servis ederken, bu noktalara dikkat ederek, misafirlerinize daha özenli spagetti servisi yapabilirsiniz. Bu püf noktalara dikkat ederseniz, daha lezzetli ve kıvamında makarnalar pişirebilirsiniz. Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu