Mandalina nasıl yetiştirilir? Faydaları nelerdir?

Turunçgiller ailesine üye olan mandalina, ılıman iklimlerde yetişir. Turuncu ve sarı renklerde, portakala oranla daha yumuşak bir kabuğa ve birçok çeşide sahip mandalina, etli ve sulu bir yapıdadır. Çekirdekli ve çekirdeksiz olmak üzere 2’ye ayrılabilir. Mandalina, etrafına oldukça hoş bir koku yayar ve açacağı beyaz renkteki çiçekleri ile bulunduğu ortama renk katar.

Mandalina nasıl yetiştirilir?

Mandalina, geçirgen, humuslu ve kumlu topraklarda sağlıklı bir gelişim gösterir. Akdeniz ve Ege bölgelerinde fazla bakım istemeden, kolaylıkla yetiştirilebilir. Rüzgârlı olan bölgelerde ise, özel bir bakım ister. Bu bölgelerde meyvenin rüzgârdan korunması şarttır.

Dikim esnasında kökün tamamının toprağa girmesine dikkat edilmelidir. Bunun için 30 santimetrelik bir derinlik yeterli olacaktır. Ilıman iklimin meyvesi olduğu için, su ihtiyacı fazladır. Ancak bu noktada, sulama oranına dikkat edilmesi gerekir, çünkü fazla sulama meyvenin fazla gelişmesine ve sonucunda da tadını kaybetmesine neden olacaktır.

Mandalinan çiçekleri, ilk açtığı dönemde yeşil renktedir. Zaman içerisinde rengi değişerek, turuncu bir hal alır. Çiçeklerin yeşil olduğu dönemde, şayet içeceklerde kullanılırsa, içeceğe hoş bir aroma katacaktır.

Mandalinanın, sıcaklığın sıfırın altına düştüğü bölgelerde yaşaması çok zordur. Bu durumda ise, yazın bahçede kışın da evde, saksı içerisinde yetiştirilebilir.

Mandalinanın faydaları nelerdir?

Mandalina, B ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin besin kaynaklarıdır. Bu vitaminler, vücudun direnç kazanmasına yardımcı olur. Grip ve nezleye karşı koruyucu bir rol oynayan mandalina, özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilmelidir.

Diğer birçok meyve türünün olduğu gibi mandalinanın da, tansiyonu dengeleyici, kolesterolü düşürücü ve cildi güzelleştirici özellikleri vardır.

Mandalina, taze olarak tüketilebileceği gibi, suyu sıkılarak da içilebilir. Burada önemli olan, mineral kaybının olmaması adına mandalina suyunun hemen tüketilmesidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu