Mart Ayında Hangi Bitkiler Dikilir?
Mart ayında hangi bitkiler dikilir? Mart ayında hangi çiçekler ekilir? Mart ayı bahçede yapılacak işlerin arttığı bir aydır. Bahar yaklaşırken bitkilerinizi de eviniz gibi bahara hazırlamanız gerekiyor.
Mart ayında bahçede yapılacaklar yazımızda bu ayda yapılması gerekenleri anlatmıştık. Bunlara ilaveten bahçenize dikmeniz gerekenleri de bilmelisiniz. Henüz yaz çiçeklerini tohumları atılmadı. Son günleri kaçırmayın.
Mart ayında bahçenizde ve ev bitkileriniz için yapmanız gerekenleri yaptığınızdan emin olun. Öncelikle saksıların değişim vakti geldi. Küçük saksılardaki bitkilerinizi onlara zarar vermeden kökleriyle çıkararak büyük boy saksılara alın.
Toprakların gübrelenme ve dikime hazırlanma aşamasını da atlamayın. Sarmaşık tazı bitkiler için budama vakti de geldi. Budamayı ihmal etmeyin ki büyüyebilsinler.
Mart ayının başında topraklarınız hazırlayın ve ekime hazır hale getirin. Mart ayının sonu doğru ise ekime başlayabilirsiniz. Tam da bu günler ekim zamanı. Vaktini geçirmeyin. Fideler için ılık yastıklar hazırlamaya başlayın. Topraklarda olası hastalıklara karşı ilaçlama yapın.
Sağlam fide ve ağaçlar yetiştirmek istiyorsanız bakımlarını ihmal etmemelisiniz. Mart ayı da bu sebeple çok önemlidir. Sebze ve meyvelerin dikimlerine başlanabilir.
Mart Ayında Hangi Çiçekler Ekilir?
Güller için hazırlık yapabilirsiniz. Güllerin bakımını ihmal etmeyin, böylece güzel renkleriyle tüm bahçenizi ya da evinizi saracaklar. Ayrıca mart ayında fulya ve nergis çiçeği ekilebilir. Hercai, menekşe, levantin, sarı şebboy, acem karanfili, katmerli karanfil, yaz papatyası, haseki küpesi, çuha çiçeği de mart ayında dikilebilir.
Peki mart ayında hangi bitkiler dikilir? Mart ayında patates dikmeye de başlayabilirsiniz. Toprağı gübreleme ve kireçleme yaparak dikime hazır hale getirmelisiniz. Tüm fidelikleri olası hastalıklara karşı ilaçlayın ve kontrol altında tutun.
Fasulye ekimi için de hazırlıklara başlayın. Tohum hazırlıklarını yapın ve mart ayının ortasından itibaren ekime başlayın. Mart ayında bezelye, fasulye, karpuz, kavun dikilebilir. Bunların haricinde begonvil ve sarmaşık gülleri de dikebilirsiniz.
Önceden diktiğiniz çiçekleri de budamaya başlayın. Böylece yaz mevsimine daha da gürleşecek gireceklerdir. Budama işlemi bir dahaki yıl için yapılır. Her çiçek değilse de birçok çiçek budama gerektirir.
Saksıda yer alan çiçek ve meyvelerin saksıları yenilenir ve gerekirse bir boy büyük olarak tercih edilir.