Masa Örtüsü Nasıl Dikilir?
Sofraların güzel aksesuarı masa örtüsü nasıl dikilir? Masa örtünüzü satın almak yerine beğeninize göre kendiniz dikebilirsiniz.
Ev tekstilinin en çok kullanılan aksesuarlarında olan masa örtüleri aynı zamanda en çabuk yıpranan tekstil ürünlerindendir. Dilediğiniz doku ve desende alacağınız kumaştan zevkinize uygun masa örtüsü dikmek çok kolay.
Masa Örtüsü Dikimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle masa örtünüzün modeline karar verin. Örtünüzün modeli masanıza uygun olarak kare, dikdörtgen ya da yuvarlak olabilir.
Şekline karar verdikten sonra masa örtüsünün boyutlarını belirlemelisiniz. Bunun için masanızı ölçün.
Kare Masa Örtüsü Ölçüleri
- 4 kişilik 150×150 cm ya da 120x120cm
- 6-8 kişilik 160×160 cm
Dikdörtgen Masa Örtüsü Ölçüleri
- 4 kişilik 100x145cm
- 6 kişilik 130x170cm
- 8 kişilik 130x230cm
- 10 kişilik 160x250cm
- 12 kişilik 160×300 cm
Yuvarlak Masa Örtüsü Ölçüleri
- 4 kişilik 140 cm çapında
- 6 kişilik 160 cm çapında
- 8 kişilik 180 cm çapında
Yuvarlak masalar için kare masa örtülerinin ölçüleri kullanılabilir.
Oval Masa Örtüsü Ölçüleri
- 6 kişilik 140×180 cm
- 8 kişilik 160×190 cm
- 10 kişilik 160×250 cm
Masa Örtüsü Kumaşı
- Masa örtüsü çok sık kullanıldığından leke tutmayan bir kumaş seçmeniz iyi olacaktır.
- Su itici özelliği olan kumaşlar da masaya bir şey dökülmesi sebebiyle örtünüzün lekelenmesini engeller.
- Dayanıklılığı da kumaş seçiminde önemlidir. Renk atmaması, kolay kolay yıpranmaması örtünüzü uzun süre kullanmanızı sağlar.
Masa Örtüsü Kumaşı Nasıl Kesilir?
Kumaşı keserken dikim için pay bırakmalısınız. Dikim payı kenar kıvırma tekniğine göre değişir. İdeali 2-4 santim arasında olmalıdır.
Masa Örtüsü Nasıl Dikilir?
Yuvarlak ve oval masa örtüleri için overlok işlemi yapılmalıdır. Eğer overlok için uygun makineniz yoksa kenar kıvırma da yapabilirsiniz. 2 ya da 4 santim dikim payı bırakın. Ardında düzgünce iki kere içe kıvırarak dikim yapın. 4 santim dikiş payı bıraktıysanız, öncelikle kenarı 2 santim kıvırmalı, sonrasında tekrar 2 santim kıvırarak dikişsiz kenarın içte kalması sağlanmalı ve iğnelenmeli ya da teğel alma işlemi yapılmalıdır. Kumaş potluk yapmasın diye pile kırma işlemi uygulanmalıdır. Dikiş bittiğinde teğel alındıysa teğel ipleri temizlenmelidir.
Kare ve dikdörtgen masa örtüleri için köşe çevirme işlemi yapılmalıdır. Kumaşın köşelerini düz kısmı içte kalacak şekilde üçgen haline getirip iğne yardımı ile sabitleyin. Bu işlemi her köşeye uygulayın. Ardından üçgenin uç kısmından, bıraktığınız kıvırma payı kadar ölçerek işaretleyin. Dikim yerlerini dört köşeye de uygulayarak makinede dikin. Dikişin dışında kalan üçgenleri yarım santimetre geriden kesin. Oluşan köşeleri içe kıvırın. Dikişsiz kenarları 1 santim içe kıvırarak iğne ya da teğel ile sabitledikten sonra dikiş işlemi yapın.