Masa Yenileme Fikirleri
Masa yenileme için önerilere mi ihtiyaç duyuyorsunuz? İşte sizin için eskiyen masaları yenileme önerileri.
Evinize uygun masa seçerken tüm modelleri gözden geçirmelisiniz. Evinizde dekorasyonun yanı sıra, kullanım rahatlığını da göz önüne alarak, uygun masa seçiminizi yapın.
Odalarınızın boyutlarına ve tavan yüksekliğinize göre masa seçimi yapın. Dikdörtgen ve ayakları arasında köprü bulunan en eski masa stillerinden refectory, klasik evler için uygun bir seçim olabilir. Meşe ağacından yapılan, kır evi tarzı masaları, bahçenizde veya mutfağınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Geniş aileler için, stowaway tarzı, ortadan ya da yandan açılıp büyütülebilen masalar idealdir. Bu şekilde, masayı kullanmadığınız zamanlarda, açılan kısımlarını kapalı tutarak, yer tasarrufu sağlamış olursunuz. Bu tarz masalara alternatif olarak, kelebek tarzı masalar, orta kısmı kelebek olarak açılabilen masaları da göz önünde bulundurabilirsiniz. Masaların işlevleri ve boyutları farklı olduğu için, mutfak, salon veya bahçe kullanımınıza uygun masayı seçin.
Eğer evdeki masanız istediğiniz gibi değilse yeni bir masa almak yerine eskiyen masayı yenileyebilirsiniz. İşte masa yenileme önerileri.
Eski Masa Yenileme Önerileri
Eski Masa Nasıl Değerlendirilir?
Eski masanızı atmaya kıyamıyor, ancak boyutları nedeniyle değiştirmeniz gerektiğini düşünüyorsanız, salonunuzda küçük bir köşe yaratarak, bu masayı değerlendirebilirsiniz.
Eşyalarıyla vedalaşmaktan hoşlanmayan, eski tarzı benimseyen bir yapıya sahipseniz, bu öneriyi kullanabilirsiniz. Salonunuzda kullanmadığınız, sevdiğiniz eşyalarınızı yerleştirmekten hoşlanacağınızı düşündüğünüz bir köşeye masanızı yerleştirin. Yerleştirdiğiniz masanızın üzerine, hoşlandığınız eşya ve objelerinizi ya da renkli saksılardaki çiçeklerinizi yerleştirebilirsiniz. Eski masanızın üzerinde oluşturacağınız bu alan için, masa üzerine koyacağınız eşyalarınıza uygun renklerde masa örtüsü ile bütünleştirebilir, dekoratif bir görünüm yaratabilirsiniz. Eski masanızı dekoratif hale getirerek, salonunuzda hoş bir görünüm yaratabilirsiniz.
Eski yemek masalarınızı, dresuar olarak kullanabilirsiniz. Değiştirmek istediğiniz eski yemek masalarınızı değerlendirin. Marangoz yardımıyla, masanızı ön iki ayağı ve üst tablasının bir kısmı kalacak şekilde, dresuar şeklinde küçültün. Yeni dresuarınızı duvara monte edip, farklı renklerde boyayın. Duvarınız ile dresuarın renklerinin birbirine uyumlu olmasını sağlayın. Böylelikle hem eski masanızı değerlendirmiş, hem de dresuarınızı kendiniz yaratmış olacaksınız.
Antika Yemek Masası Nasıl Yenilenir?
Antika yemek masaları, zaman zaman bakıma ve yenilenmeye ihtiyaç duyar. Böyle durumlarda, birkaç malzeme ile kolayca yenileme işlemine başlayabilirsiniz.
Malzemeler:
- Eski bir bez parçası
- Temiz pamuk bez
- Tüy bırakmayan bez
- Boya fırçası
- Zımpara
- Mineral boya inceltici
- Alkol
- Yağ bazlı ahşap cilası
- Rötuş kalemi
Yapılışı:
İlk adım olarak, bakımını gerçekleştireceğiniz ahşap antika masayı, bu işleme hazırlamalısınız. Masanın tozunu, tüy bırakmayan, güzel bir bez ile iyice alın.
Mineral boya incelticiyi bir kaba dökün ve pamuk bez yardımıyla masaya uygulayın. Bu işlem sırasında, dikkatli olun. Koruyucu gözlük ve eldivenler takmayı unutmayın. Mineral boya inceltici, ahşabın üstündeki cilayı incelterek kaldırır.
Ardından, mineral incelticiyi temizlemek için alkolü bir kaba boşaltın, temiz bir bez parçasını buna batırın ve yüzeyi iyice silin. Yüzeydeki pürüzleri ve oyukları rötuş kalemi ile kapatın.
Daha sonra, ince zımpara yardımıyla, yüzeyi fazla bastırmadan pürüzsüz hale getirin. Talaşları eski bez parçası ile alın ve hafif nemli bir bez ile ahşabı iyice silin. Ahşap cilasını, boya fırçası yardımıyla, ince katlar halinde, bir – iki kat olmak üzere uygulayın ve masayı açık alanda kurumaya bırakın.
Yukarıdaki işlemler sayesinde, antika masanız bakımlı olacaktır.
Eskiyen Masa Nasıl Yenilenir?
Masanın eskiyen yüzünü değiştirerek, yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz.
Masa yüzünü kaplarken izleyeceğiniz adımlar:
Malzemeler
- Masayı kaplayacağınız muşamba ya da kumaş
- Zımba
- Maket bıçağı
- Cetvel
- Makas
- Kalem
Yapılışı
- Kaplanacak yüzeyin pürüzsüz olması son derece önemli. Kaplama işlemine başlamadan önce masanın pürüzsüz olmasına dikkat edin.
- Muşamba ya da kumaşı açın ve masanın üzerine kenarlarında eşit miktarda boşluk bırakacak şekilde yayın.
- Muşambanın kenarlarından eşit miktarda boşluk bırakarak, kesin.
- Zımba yardımıyla muşambayı masaya tutturun. Zımbalama işlemi bittiğinde masanız kullanım için hazırdır.
Eskiyen masa yüzünü yenileyerek, masanızı uzun süre kullanabilirsiniz.
Metal Masa Yenileme
Verandanızdaki metal masaya, daha renkli ve estetik bir görünüm kazandırmak isterseniz, birkaç malzeme ile bunu kolayca başarabilirsiniz.
Malzemeler:
- Metal ve seramik yapıştırıcı
- Macun spatulası
- Harç
- Mozaik veya fayans
- Sünger
- Tebeşir
- Karo veya fayans kesici
Yapılışı:
Yukarıdaki malzemeleri temin ettikten sonra, nasıl bir desen oluşturacağınızı ve nasıl bir plan izleyeceğinizi kararlaştırın. Seramik karolar, bu iş için oldukça uygundur. Seçeceğiniz renklerle, nasıl bir desen yaratacaksanız bunun taslağını da önceden çizmenizde fayda vardır. Fayans kesiciyi kullanarak, büyük fayansları kesip, küçük mozaik parçaları şeklinde kullanabilir veya direk satın aldığınız mozaik parçalarıyla güzel bir tasarım yaratabilirsiniz.
Masayı sabunlu su ve nemli bir bezle, güzelce temizleyin ve kurulayın. Planladığınız deseni, masaya tebeşir yardımıyla çizin. Daha sonra, yine tebeşiri kullanarak, masayı dilimlere ayırın. Böylece, çalışmanız daha kolay ve düzgün olacaktır.
Mozaikleri yapıştırmaya, masanın merkezinden başlamalı ve çevresine doğru genişleterek ilerlemelisiniz. Macun spatulasına sıktığınız tutkalı, masada mozaikleri yapıştıracağınız küçük bir bölgeye sürün. Mozaikleri birer birer, birbiri ile uyumlu olacak ve boşluk kalmayacak şekilde yapıştırmaya başlayın.
Daha sonra, bütün masayı çevreye doğru genişleterek döşemeye devam edin. Bütün mozaikleri yapıştırdıktan sonra, bir kapta harcı hazırlayın. Mozaiklerin arasında kalan minik boşlukları doldurmak için, spatula ile bu harcı alıp bütün yüzeye sürün ve en son, spatula ile mozaiğin üstünde kalan fazla harcı alın. Bu sayede, harç yalnızca minik boşlukları doldurmuş olur. Harcın kurumasını bekleyin. En son, nemli bir sünger ile masanızın üstünü silin.
Yukarıdaki yönergeleri takip ederek, sıradan veranda masanızı, mozaik desenli, el yapımı bir sanat eserine çevirebilirsiniz.
Sallanan Masa Nasıl Onarılır?
Masalar, bir süre sonra dengesini yitirip sallanmaya başlayabilir. Bu durumda, masa onarımı ile ilgili birkaç basit yöntem vardır:
Malzemeler
- Tornavida
- Ahşap tutkalı
- Zımpara
- Matkap
- Somun anahtarı
Masanın çatlayan, aşınmış veya kırılmış yerleri tespit edilir. Masanın sallanma sebebini bulunur. Masa ters çevrilir ve bacakların masa ile birleştikleri noktalar iyice kontrol edilir. Vidalar kontrol edilir. Gevşek vidalar varsa, bunlar sıkılır. Somun anahtarı yardımı ile gevşek noktaların tamamı sıkılaştırılır.
Vida boşlukları genişlemişse ve vidayı tutmuyorsa, en yakın noktadan yeni bir vida deliği açarak bacak buraya monte edilir. Masanın bacağı vida değil de, tutkal ile sabitlenmişse, bacağı çıkarılarak tutkallı alan zımparalanır. Yeniden tutkal sürülerek bacak yerleştirilir. Kuruyana kadar beklenir.
Ahşap Masa Boyama
Boya öncesi hazırlık:
Mobilyaları boyama işlemine geçmeden önce mobilyaları boyamaya hazır hale getirilmesi gerekir. Mobilyalarda bulunan vernik, leke ve elbette ki eski boyanın çıkarılması gerekir. Leke gibi pürüzler zımpara kâğıdı yardımıyla temizlenir. Çıkarılması gereken boya ise boya çıkarıcı kullanarak çıkarılır. Ancak çıkarıcı kullanarak dikkatli olunmalıdır. Çünkü içerdiği kimyasallar ağırdır ve kullanırken maske takılmalıdır ve eldiven giyilmesi gerekir. Eğer kapalı bir alanda boya yapılıyorsa pencereleri açmadan bu tip işlemler yapılmamalıdır.
Boya seçimi:
Mobilya boyarken kullanılacak boya ile ilgili en iyi seçenek düz renk boya olacaktır. Gerçekten de en iyi seçenek düz renkte boya kullanmaktır. Koyu renkte bir masayı bembeyaz boyayarak ortama çok farklı bir hava katılabilir. Ya da açık renk bir sandalyeyi koyu bir renge boyanabilir.
Boyama işlemi:
Öncelikle astar boya ile işe başlanır. Astar boya ile boyama işleminden sonra kurumaya bırakılır. Ardından asıl kullanmak istenilen boya ince bir tabaka halinde sürmeye başlanır. Boyama işlemi yaparken dikkatli olunmalı ve her yerini eşit olarak boyanmalıdır. Eğer ilk seferde boyanmayan yerler kalırsa ya da güzel olmazsa ikinci kat boya da geçilebilir.
Ahşap Masa Boya ile Nasıl Yenilenir?
Zamanla eskiyen eşyalarınızı yeniden tasarlayın.
Malzemeler:
- Masa, sandalye
- Zımpara
- Zımba
- Desenli kağıt
- Boya
Eski masa ve sandalyelerinizi, bir köşeye atmak yerine yeniden hayat vermeyi deneyin. Masa ve sandalyeleri boyamadan önce, cilasını almak için zımparalayın. Masa ve sandalyeyi istediğiniz renklere boyayın. Desenli kağıdı, masanın üzerine yapıştırın. Kenarlarının, masanın yanına gelecek kadar uzun kalmasına dikkat edin. Zımba ile bu uzun kenarları masanın yan tarafında sabitleyin. Bu işlemi, istediğiniz ahşap eşya için, istediğiniz malzemelerle uygulayabilirsiniz. Evinizdeki eski eşyalarla, yeni dekoratif köşeler hazırlayabilirsiniz.
Eskiyen eşyalarınızı çürümeye terk etmeden, yaratıcılığınızı kullanarak baştan yaratın.
Mobilya Nasıl Korunur?
Mobilya alırken tasarım ve fonksiyonun yanı sıra kullanılan aksesuarlara da dikkat etmek gerekir.
Dekoratif mobilya aksesuarları, mobilya kulpları, kapı kolları, ayaklar, çerçeveler, vb. mobilyaların kullanımını kolaylaştıran ve onlara estetik değerler katan yardımcı elemanlardır.
Fonksiyonel mobilya aksesuarları, mobilyalara kullanım kolaylığı sağlamalarının yanında mobilyaların farklı amaçlarla kullanılması ve farklı görevler üstlenmesini sağlayan mobilya elemanlarıdır. Bunlar; çekmece rayları, menteşeler, sürme ve katlanır kapak rayları, birleştirme elemanları vb. aksesuarlardır.
Masa yenileme gerekmemesi için mobilyaların uygun şekilde bakılması gerekir. Mobilyalarınız ne kadar kaliteli olursa olsun, zamanla aşınır ve eskir. Mobilyalarınızı zamanın olumsuz etkilerine karşı koruyabilmek için, birkaç ipucu işinize yarayabilir:
- Mobilyalarınızı satın alırken, kaliteli ve dayanıklı olanları tercih edin.
- Mobilyalarınızı nemden koruyun. Nem, mobilyaları şişirir ve çürütür. Nemli bir evde yaşıyorsanız, küf oluşumunu engellemek için, mobilyalarınızı düzenli olarak temizlemeniz gerekir.
- Yeni mobilya alacaksanız, neme karşı dayanıklı olan ağaçlardan yapılanları tercih edin.
- Doğrudan güneş ışınlarına maruz kalan mobilyalar, kurur, çatlar, erken eskir ve solar. Özellikle, cam kenarına yerleştirilmiş mobilyaları güneş ışığından korumak için, üzerlerine ışık geçirmeyen dekoratif örtüler serebilirsiniz. Perdeleri gerekmedikçe açık bırakmayarak, mobilyanızı güneş ışınlarının zararlı etkisinden koruyabilirsiniz.
- Taşınırken mobilyaları sürüklemeyin, asansörle taşıyın.
- Masalarınızı korumak için, bardakaltlığı ve masa örtüleri kullanın.
- Sıcak tencereleri direk masaya koymayın, nihale kullanın.
- Mobilyalarınızı radyatör ve ısıtıcıların önüne konumlandırmayın.
- Düzenli temizliğe özen gösterin.
- Sandalyeleri lekelerden korumak için, plastik örtüler kullanın.
Mobilyalarınızı uzun yıllar kullanmak istiyorsanız, yukarıdaki ipuçları işinize yarayabilir.