Maskeleme Bandı ile Boyama Nasıl Yapılır?
Maskeleme bandı ile boyama nasıl yapılır? Maskeleme bandı kullanımı nasıl olmalı? Birbirinden farklı model ve materyalde üretilen maskeleme bantları boyama işinin daha kusursuz olması sağlar. Süpürgeliklerde ya da tavanda boya damlaları görmekten hoşlanmıyorsanız maskeleme bandı kullanmayı düşünebilirsiniz. İşte bunun püf noktaları.
Boya başlarken işin bir an önce bitmesi için acele ederiz. Boya çoğu kişi için bir angaryadır. Dolayısıyla ondan bir an önce kurtulmak isteriz. Odamız bir an önce istediğimiz renge bürünsün diye umarız. Yere damlayan boyalar, tavanı yanlışlıkla boyayan fırçalar görmek istemeyiz. O halde işi bira ağırdan almamız gerekebilir. Çünkü boya özen isteyen bir iştir. Tüm odanın havasını değiştirecek bir işi aceleye getirmemeliyiz.
İşi özenli yapmanın ilk koşulu da uygun malzemeleri kullanmaktan geçer. Nasıl ki doğru fırçayı ve boyayı buluyorsak, doğru yardımcı boya malzemelerini de almaktan tereddüt etmemeliyiz. Maskeleme bandı hemen hepmizin bildiği bir malzeme. Ama çoğumuz onu kullanmak istemiyoruz. Çünkü bir de onunla mı uğraşacağız? Böyle düşündüğünüzü biliyoruz. Ama bu düşünceyi bir kenara bırakın. Jilet gibi keskin bir duvar çizgisi için maskeleme bandına ihtiyacımız var. İşi biraz uzatacak olsa da mükemmel sonucu elde etmek için maskele bandı kullanmalıyız. Ama nasıl?
Maskeleme Bandı Nedir?
Bu malzeme ressamlar tarafından kusursuz çizgiler elde edebilmek için kullanılmaktadır. Ressam tipi maskele bandı boya işlerinden kullanılandan biraz farklıdır. Fakat temelde ikisi de aynı amaç için kullanılır. Boyanın istemediğimiz alanlara taşmasını engellemek için kullanılan banda bu ad verilir. Farklı çeşitlerde maskeleme bantları vardır. Nedi onlar?
Boyut: Maskeleme bantlarının çeşitli boyutları vardır. Kalından inceye doğru istediğiniz boyutta bandı seçebilirsiniz. Pencere kenarları için, tavan çizgisi için ya da süpürgelikler için farklı boyutta banta ihtiyaç duyabilirsiniz. Yapı marketlerde ya da nalburlardan ihtiyacınıza uygun bir boyutta bant bulabilirsiniz.
Yapışkanlık: Bantlar çeşitli yapışkanlık özelliklerine sahip olarak üretilir. Özellikle tuğla veya taş gibi pürüzlü yüzeylerde ekstra yapışkan olanı tercih edebilirsiniz. Daha hassas herhangi bir yüzeyi boyarken ise daha az yapışkanlı olanı kullanmalısınız. Çoğunlukla maskeleme bandı boyayı kaldırıyor şeklinde şikayetler duyarsınız. Aslında doğru maskeleme bandını seçerseniz boyanın kalkmayacağını görürsünüz. Duvarlar için ekstra yapışkanlı bir model doğru tercih olmayacaktır. Bunun yerine az yapışkanlı olanı tercih etmelisiniz. Böylece duvar boyası da kalkmaz.
Hangi Maskeleme Bandı Kullanılmalı?
Yukarıda belirtildiği gibi, her şey ne tür bir duvarı boyadığınıza bağlıdır. Yapışması zor yüzeyler için daha fazla, hassas herhangi bir şey veya boyanın çatlayabileceği veya soyulabileceği yerler için daha az yapışkan olanı seçmelisiniz. Yapı marketlerden alırken hangisini almanız gerektiği konusunda görevliden yardım alabilirsiniz. Malzemenin üstünde yapışkanlık özelliği yazar. Etiketi okuyarak da karar verebilirsiniz.
Boyut da tamamen sizin isteğinize kalmış. Örneğin süpürgelikleri kapatmak için kalın bir banda ihtiyacınız olur. Ama duvarda düz bir hata oluşturmak için kullanacaksanız ince bir bant işinizi görür. İncelik kalınlık tamamen örtücülük içindir.
Maskeleme Bandı Kullanımı
Maskeleme bandı ile boyama yapmaya başlamadan öncelikle boyayacağınız alanı belirlemeniz gerekir. Bir odayı tamamen boyayacaksanız süpürgelikleri, varsa klimayı, tavan çizgisini, pencere kenarlarını bantlamanız gerekir. Rulo fırçayla üzerinden geçeceğiniz her yerin, köşenin kenarlarını bantladığınızdan emin olmalısınız.
Bantlamaya başlamadan önce yüzeyleri temizlemelisiniz. Bantı yapıştıracağınız tüm alanları temiz bir bezle silin.Örneğin süpürgelikte toz birikmişse bant oraya yapışmakta zorlanır. Bunun için öncelikle temizlemelisiniz. Ardından bantlamaya başlayabilirsiniz.
Bandı bir anda açmayın. Yapıştıra yapıştıra ilerleyin. Bir parça açın yapıştıracağınız yere bantı sabitleyin, ardından böyle yavaş yavaş ilerleyin. Özellikle düze olmayan yüzeylerde bant yapışmakta zorlanabilir. Bunu engellemek için bantı iyice bastırın. Tüm odayı bu şekilde dolanın. Tek bir damlanın dahi istemdiğiniz yere damlamayacağından emin olun.
Maskeleme Bandı ile Boyama Nasıl Yapılır?
- Öncelikle uygun maskeleme bandını alın.
Kaliteli bir maskeleme bandı işinizi kolaylaştırır. Doğru bandı seçerek duvara zarar vermekten de kurtulmuş olursunz.
- Boyayacağınız alanı bir kurşun kalem ile işaretleyin.
İşaretlediğiniz alanın kenarlarını bantlayın. Eğer farklı tonlarda boya kullanacaksanız öncellikle açık tondan başlayın.Bir hata olması durumunda açık tonu kurtarmak kolay olur.
- Boya kuruyunca diğer alanı boyamak için maskeleme bandı yapıştırın.
İlk alanı boyadıktan sonra kurumasını bekleyin. Ardından diğer alanı boyamak için maskeleme bandı kullanın. Tek seferde tüm alanı maskeleme bandı ile geçmek doğru olmaz. Çünkü arada boşuklar kalır. Bunun için parça parça ilerlemelisiniz. Bu arada boyanın kuruduğundan emin olmalısınız. Aksi durumda bant yüzeye zarar verir.
- Bandın kenarı boyanacak yüzeyin üstüne gelmeyecek şekilde yapıştırılmalıdır.
Maskeleme bantları üzerlerinde boya sürüldüğünde boyayı altına geçirir. Çok hassas çalışacağınızdan emin değilseniz bandı boyanmayacak yüzeye gelecek şekilde yapıştırmalısınız. Aksi durumda temiz bir boya elde edemeyebilirsiniz.
- Tüm boyama işlemi bittikten sonra son bandı da sökün.
Bunun için boyanın kuruduğundan emin olmalısınız. Boya tamamen kurumadan bantı sökmeye çalışmayın. Hem yüzeye zarar verebilirsiniz. Hem de ıslak boya diğer tarafa taşabilir. Bunun için dikkatli olmalısınız.
Maskeleme Bandı Nasıl Çıkarılır?
Bantı sökmek için acele etmeyin. Doğru zaman boyanın tamamen kuruduğu zamandır. Odadaki işinizi hızlıca bitirmek için boya biter bitmez bantı sökmeye çalışmayın. Bu boyaya zarar verebilir. Duvardaki boyalar kuruduktan sonra bandı sökebilirsiniz. Bunun için de hızlı hareket etmemelisiniz. Bandı yavaş yavaş sökün. Geride parça kalmadığından emin olun.
Maskeleme Bandı Yerine Ne Kullanılır?
Ne yaparsanız yapın bandın yüzeyde iz bırakmasını ya da boyayı sökmesini engelleyemiyorsanız bir önerimiz daha var. Boyacıların kullandığı mavi bantlardan kullanabilirsiniz. Mavi boyacı banltlarını yapı marketlerden bulabilirsiniz.
Kolay gelsin.