Saksıda Maydanoz Nasıl Yetiştirilir?

İki yıllık bir bitki olan maydanoz, mutfaklarda sıklıkla kullanılan bitkilerdendir. Maydanozun, ilk yıl yaprakları gelişir, ikinci yıl çiçekleri ve tohumları gelişir.

Anavatanı Akdeniz olan maydanoz otsu bir bitkidir. Evinizde bir saksı içerisinde kolayca maydanoz yetiştirebilirsiniz. Saksıda yetiştireceğiniz maydanoz hazırlayacağınız salatalara lezzet katacaktır. Maydanozun kışın soğuktan donma tehlikesi bulunur. Bu nedenle, kışın evde saksıda yetiştirilmesi tavsiye edilir.

Maydanoz, ilk sene bolca sap ve yaprak verir. Bir sonraki yılda ise, çok dallı, 15-20 santimetre boyunda gövdesi oluşur. Dallarının ucunda, sarı-yeşil renkli, şemsiyeye benzer çiçekleri açar. Topluluk halinde meydana gelen çiçekler, orta büyüklükte olur.

Yeşil ve damarlı bir bitki olan maydanoz yaprakları, baharat olarak kullanılır. Maydanozun düz ve kıvrık olmak üzere iki çeşidi bulunur. Ayrıca, maydanozun keskin bir kokusu ve tadı vardır. Ancak, bitki yaşlandıkça kokusunda azalma meydana gelir.

Maydanoz Nasıl Yetiştirilir?

Toprak ve yer seçimi

20 derece ideal bir sıcaklıktır. Maydanoz nemli ortamları sever. Humusça zengin toprakları tercih etmelisiniz. Toprağınız pH değerinin 6-7 olması gerekir. Maydanozun kökleri narindir, bu sebeple toprağın gevşek yapıda olması gerekir.

Ekim

Maydanozu ilkbahar, sonbahar ya da yaz aylarında ekebilirsiniz. Ekmeden önce maydanozu bir gece suda ya da nemli bezde bekletin. Hazırladığınız toprağa maydanozun tohumlarını serpin. Tohumların üzerini örtecek şekilde toprakla örtün. Bu katman 1-1,5 santim civarında olmalıdır. Saksınızı nemli fakat özellikle sabah güneşi alan bir yere yerleştirin.

Maydanoz, tohumla üretilebilir. İlkbahar ve sonbaharda ekimi yapılabilir. Maydanoz, sulak ve gübreli ortamlarda sağlıklı gelişim gösterir. Ufak ve esmer tohumları, en az bir santimetre derine ekilir. Sonra toprak yüzeyi iyice bastırılır. Bu işlem, çimlenmenin daha sağlıklı olması sağlayacağından tavsiye edilir.

MAYDANOZ

Sulama

Maydanoz rutubeti seven bir bitki olduğundan, suyunun ihmal edilmemesi, sağlıklı gelişimi açısından önerilir. Tohumlar yüzeye yakın olduğu için sulama yaparken dikkatli olmanız gerekir. Bu sebeple su püskürten araçlarla sulama yapmalısınız. Toprak kurudukça sulayabilirsiniz. Tohumların çıkması 30-40 gün sürecektir. Maydanozlar 6-7 santime ulaştığında normal sulayabilirsiniz.

Saksının bakımı

Kış aylarında içeride fakat güneş alan bir yerde tutun. Yaz, ilkbahar ve sonbahar aylarında ise rüzgara maruz kalmayacak ve güneşten yanmayacak şekilde dış mekanda tutabilirsiniz.

Saksıdaki yabani otların temizliğini yapmanız gerekir. Aksi durumda maydanozların gelişimi zayıflayabilir.

Topraktaki değer kaybını önlemek için gübreleme yapmalısınız. Gübreleme işlemi ekim ayından önce tamamlanmalıdır.

Toplama

Maydanozlarınızı bir dal üzerinde üç yaprak çıktığında toplayabilirsiniz. Köküne fazla yaklaşmadan, dallarından koparmak gerekir. En geç on günde bir toplamalısınız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu