Mayıs Ayında Bahçelerde Neler Yapılır?

Havalar ısınıyor, yaz çiçeklerinin tohumları atılıyor, bahçe hazırlıkları başlasın. Doğanın canlanmaya başladığı bugünlerde bahçelerde neler yapılıyor?

Yaz bahçeniz için hazırlıklara başlayın. Özellikle bu ay zararlı ve hastalıklara karşı dikkat edilmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.

Bahçe İşleri

Meyvecilik

  • Toprak işlemesiyle birlikte gerekli gübreler verilir.
  • Bazı soğuk bölgelerde fidan dikimi ay sonuna kadar devam eder. C
  • Bahçe ve fidanlıkta her türlü bakım, taçlandırma, budama, uç alma, çap ve sulama işleri yapılır.
  • Görülebilecek her türlü hastalık ve zararlılara karşı mücadele edilir.

Sebzecilik

  • Bazı bölgelerde sıcak ve soğuk yastık işleri devam eder.
  • Sebze ekilecek ve fide dikilecek topraklar hazırlanır. Her çeşit sebze için gerekli gübreleme yapılır.
  • Her çeşit sebze tohumu ekimi ile fide dikimi tavalara yapılır.
  • Çapalama, sulama, hereklere alma ve uç alma işleri devam eder.
  •  Her türlü hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır.

Mayıs Bahçesi

Bu ayda çim alanlarda sulama, biçme ve yabancı ot temizliği önceliklidir. Geniş yapraklı yabani otları elinizle sökebilirsiniz, daha küçük ya da daha iri olanları ucu çatallı makasla sökebilirsiniz. Gübreleme zamanı da geldi. Uygun ir azotlu gübre ile çimlerinizin yıllık azot ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Ağır topraklı çimenlerin kumlama işlemine de başlanmalıdır.

bahce-bakimi-2

Leylak, süs ağaçları ve çalıların geçen ve tohuma yönelen çiçeklerini kesmek gerekir. Kışın yapraklarını döken bitkiler de mayıs ayı sonuna doğru budanabilir. Güllerin genç sürgünlerinin kısaltılmasının vakti de geldi. Böylece çok çiçek açar ve sürekli çiçekli kalır.

Çiçeklenme dönemi sona eren çiçekleri kökten ayırarak veya parçalayarak üretebiliriz. Begonya, Kana, Yıldız, Glayör ve bazı Lilia çeşitleri de mayısta dikilirler. Nilüferler de bu ayda dikilir. İkbaharda ekilen soğanların yıllık otsu bitkilerin ve çiçek veren çok yıllık bitkilerin çiçek vermesi biter. Ağ açsıların çiçek vermeleri de sona erer ve yeşillikle kaplanırlar. Gül de çiçeklenmeye başlar.

Balkona sardunya gibi bitkilerin yanına çiçek veren ya da yapraklı ağaçsılar yerleştirilebilir. Balkon çok güneş alıyorsa perde, hasır ya da naylon örtülerin uygun biçimde yerleştirilmesiyle ışığı kıran bir düzen kurulmalıdır.

Bahçe

Bitkinin yapısal özelliklerine, iklime, kullanılan saksı ve toprak cinsine uygun bir sulama rejimi saptanmalıdır. Bitkilerin aşırı güneşli saatlerde sulanmamaları, sulama suyunun soğuk olmaması çok önemlidir.

Yeşeren soğanların bulunduğu yetiştirme sandıklarına yeni çiçeklerin ekilmesinde iki yola başvurulur: Soğanlar yetiştirme sandıklarında bırakılarak, ayrıca yeni tohumlar ekilir; soğanlar sandıktan alınıp bir kenarda bekletilir ve sandıklara yeni çiçekler ekilir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu