Menekşe Nasıl Çoğaltılır?

Menekşegiller familyasından bir bitki olan menekşe, eşit büyüklükte olmayan ve her birinde iki farklı renk bulunan beş taç yaprağına sahip bir çiçek türüdür.

Afrika menekşeleri tohum, tohum, yaprak çeliği ve doku kültürü yöntemleri ile çoğaltılabilir. Doku ve çelik yöntemleri, tohuma oranla daha çok kullanılır. Çoğaltma için en çok yaprak çeliğinden çoğaltma yöntemi tercih edilir.

Yapraktan Çelik Nasıl Alınır?

Çelik için iç yapraklar tercih edilmelidir. Menekşenin dış yaprakları canlı ve gelişimini tamamlamış haldedir. Menekşenin merkezinde genç yapraklar bulunur. Bu yapraklar gelişim döneminde oldukları için kökleme ve yavrulama süreleri daha kısadır.

Gövdeden yaprak çeliği, kökten kırılarak ayrılabilir. Yaprak çıkarıldıktan sonra 4 cm uzunluğunda sap bırakılarak kesilir. Kesim 45 derece açı verilerek yapılır. Bu işlem için en uygun araç jilettir.

Çelik Toprağı Hazırlama

Çeliğin köklenmesi için uygun toprak, torf ve perlit karışımla hazırlanmalıdır. 1 ölçü perlit ile bir ölçü hazır çiçek torfunu karıştırarak 7 santim derinliğinde küçük köklendirme saksılarına alın. Köklendirme için küçük plastik bardaklar da kullanabilirsiniz.

  • 1 çiçek torfu ile perliti karıştırın.
  • Bu karışımı küçük bir saksıya koyun.
  • Toprağı bastırıp 2,5 cm derinliğinde bir çukur açarak kesim açısına paralel olacak şekilde çeliği toprağa dikin.
  • Çeliğin toprakla temas etmesini sağlayın.
  • Çeliğin yan kısımlarını toprakla kapatın ve ardından azar azar can suyunu ilave edin.
  • Saksıyı direk güneş ışığı almayan, fakat aydınlık ve sıcak bir yere yerleştirin.
  • Toprak nemini kaybettikçe azar azar su verin.
  • Köklenme tamamlanıncaya kadar 3 hafta süreyle besin takviyesi vermemeye dikkat edin.
  • Köklenme gerçekleşip, çelik toprağa tutunduktan sonra azotlu sıvı gübrelerle menekşe gelişimini destekleyin.

Menekşeden alınacak yaprak çeliği direkt olarak toprağa ekilebileceği gibi suda bekletilip köklenmesi sağlandıktan sonra da ekilebilir.

İlgili Makaleler

4 Yorum

    1. Merhaba Mehtap Hanım,

      Evet, delmeniz gerekir. Tıpkı çimlendirme saksılarındaki gibi. Kolaylıklar.

  1. Lütfen yardim eder misiniz Merhaba menekşemin yapraklarında kırıklar ve kahve kisimlar var aldığımda varmış ama ben paletli olduğundan fark etmemişim. Bu kısımları kesip almalı miyim yoksa iyileiyileşebilir mi. Aynı şekilde çiçek kisminda da vardı onları bir cesaret aldım ama yapraklara dokunamadim. O kısımları alsam suda kökleri mi

    1. Merhaba,

      Öncelikle mantar mı değil mi diye bakmalısınız. Mantarsa yaprağı sildiğinizde gitmeli. Eğer mantar değilse de korkulacak bir şey yok. Menekşelerde ara ara olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu