Meşhur Isparta Gülü ve Gül Ürünleri

Isparta gülü, Rosa gallica ile Rosa moschata türlerinden elde edilmiş melez bir gül türüdür.

Anavatanı olan Orta Asya’dan ticaret yolu ile dünyanın diğer bölgelerine ulaşmış olan gül güzel kokusu, tıbbi değeri ve beslenmedeki yeri dolayısıyla çeşitli efsanelere konu olmuştur. Öyle ki Fenikeliler, Yunanlılar, Romalılar gül bahçelerine en az tahıl tarlaları kadar değer verirlerdi.

Gül kokusunu kalıcı yapmak için antik çağlarda Mısır, Mezopotamya, Hint ve Çin gibi medeniyetler çeşitli çalışmalar yapmıştır.

Isparta Gülünün Tarihi

Isparta’da gülcülüğün tarihi yaklaşık 150 yıl öncesine dayanır. Isparta’da gülcülük henüz bilinmiyorken çevre illerde (Denizli, Burdur) gül tarımı yapılmaktaydı. Gülcülüğü Isparta’ya, Yalvaç ilçesinden gelip Isparta’ya yerleşen Meydanbeyoğlu, Mehmet İzzet’in oğlu İsmail Efendi getirmiştir.

Komşu illere geziye giden İsmail Efendi gördüğü gül bahçelerinden etkilenerek döndüğünde Isparta’da aldığı otuz dönüm araziye gül dikti. Sonraları Gülcü İsmail Efendi olarak anılmasını sağlayacak bu hamle ile Isparta’da gülcülük başlamış oldu.

İsmail Efendi’den sonra pek çok kişi gül üretmeye başladı. Isparta bundan sonra gül üretmesiyle tanındı, gülcü oluşuyla da anıldı.

Isparta Gülü (1)

Isparta Gülünün Özellikleri

Rosa damascena; Isparta Gülü, Pembe Yağ Gülü, Yağ Gülü, Sakız Gülü ve Şam Gülü adlarıyla da bilinen pembe renkli, yarım katmerli ve kuvvetli kokulu, çok yıllık, dikenli ve kışa dayanımı yüksek bir bitkidir.

1,5-3 m arasında boylanmaktadır. Gövde silindir biçimli, içi dolu, esmer renkli, çok dallı ve dallar çok sayıdaki irili ufaklı sert dikenlerle çevrilidir. Yapraklar yumuşak yapılı ve ince tüylerle kaplı, alternans dizlişli, saplı ve stipulalı (kulakçık), 5-7 foliolludur.

Çiçekler hafifçe sarkık, az ya da çok koyu pembe renklidir. Tek renkli olan çiçeklerde içteki taç yapraklar dıştakilerden daha küçük yapılı olup, çiçeklenme çalı formundaki bir bitkide görülen biçimdedir.

Gül Ürünleri

Gülyağı: Gülyağı pembe yağ güllerinin buharlı distilasyon yöntemiyle kaynatılmasıyla üretilir.  Her yıl Mayıs ve Haziran aylarında toplanan güller, hava şartlarının da katkısı sonucu üstün kalitede gülyağı üretiminin gerçekleştirilmesini sağlar.

Gül Konkreti: Fermantasyona uğramamış, rengini ve kendine has yapısını bozmamış son derece taze pembe güllerin işlenmesinden elde edilen krem kıvamında, koyu vişne çürüğü rengi görünümünde katı gülyağıdır.

Gülsuyu: Gülyağı üretimi esnasında elde edilen yağlı suyun (mayanın) bire bir oranında damıtılmış, saf temiz ve sıcak su ile karıştırılması sonucunda elde edilen gül kokulu doğal sudur.

Kozmetikler: El ve cilt kremi, el ve vücut losyonu, değişik saç tiplerine yönelik şampuanlar üretilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu