Meyvelerin servis şekilleri ve yeme yöntemleri
Meyveler masaya büyük servis tabakları içinde düzgün, sıralı bir şekilde getirilerek masanın tam orta kısmına yerleştirilmelidir.
Aynı zamanda her misafirin önüne de içinde limon dilimleri bulunan ve yarıya kadar su doldurulmuş kaselerin konması gerekir. (Buradaki kase kullanımı büyük ve resmi davetler için geçerlidir. )
Ev sahibi ya da yanınızdaki herhangi bir davetli tarafından, tabakta ikiye kesilmiş yarım meyve ikram edilecek olursa, bunlardan her zaman küçük ve sapsız olanını seçmeniz gerekmektedir.
Meyveler nasıl yenir?
Her meyvenin çeşidine göre yeme, soyma ve kesme şekli farklılık gösterir.
Elma, armut ve şeftali: Bu meyveler büyüklüklerine göre dörde bölünmelidir. Kestiğiniz dilimlerden birinin iç kısmına çatal batırarak yiyebilirsiniz.
Erik, kayısı: Bu tarz meyvelerin kabuklarını soymak doğru değildir. Meyveleri büyüklüğüne göre iki ya da dörde bölüp, çekirdeklerini çıkartarak çatalla yiyebilirsiniz.
Kiraz, vişne: Tabağınıza aldığınız kiraz veya vişneleri saplarından tutarak sol elinizle ağzınıza götürdükten sonra çekirdekleri sağ elinizle tuttuğunuz kaşığa çıkartabilir ve kaşıktaki çekirdekleri tabağın bir kenarına yavaşça bırakabilirsiniz. Çekirdekleri kaşık yerine sağ elinizle de alıp tabağınızın kenarına bırakabilirsiniz.
Vişne eli ve peçeteleri boyadığı için kaşık kullanmanızı tavsiye ederiz.
Çilek: Kase içinde servis edilen kremalı çilekleri büyük kaşıklarla yiyebilirsiniz. Çok büyük boydaki çilekleri ise, sağ elinizle tek tek alarak tabağınızın kenarında bulunan pudra şekerine batırarak yiyebilirsiniz.
Kavun: Tabağınıza aldığınız kavunu çatal ve bıçak yardımıyla küçük parçalara ayırdıktan sonra yiyebilirsiniz.
Karpuz: Karpuz dilimlerini kabuğundan ayırdıktan sonra bıçak yardımıyla küçük parçalara ayırarak yiyebilirsiniz. Ağzınıza gelen çekirdekleri sol elinize alarak, tabağınızın sol kenarına bırakabilirsiniz.
Karpuz dilimi üzerindeki çekirdekleri çatalınızla çıkarmamanızı öneririz. Çatalla çıkarmaya çalıştığınız çekirdekler sağa, sola sıçrayabilir.
İncir: Sofrada inciri elle tutmak ve soymak pek hoş karşılanmaz. Sol elinizle tuttuğunuz çatalı, tabağınızda sapı yukarı doğru getirilmiş incirin sol kısmına batırabilirsiniz. Sağ elinizdeki bıçakla incirin kabuğunu aşağıya doğru sıyırarak soyabilirsiniz. Daha sonra bıçak yardımıyla üçe böldüğünüz inciri, çatalınızla yiyebilirsiniz.
Muz: Muzun her iki ucunu kestikten sonra sol kısmına çatal batırıp yukarıdan aşağıya doğru bıçak yardımıyla yararak kabuğunu çıkarabilirsiniz. Soyduğunuz muzu küçük parçalara ayırarak yiyebilirsiniz.
Portakal ve mandalina: Sol elinizle tuttuğunuz çatalı portakalın sol kısmına batırdıktan sonra sağ elinizdeki bıçakla portakalın üstünden bir kapak kesin. Daha sonra portakalın kabuklarını dilim dilim kesebilirsiniz. Kestiğiniz portakal kabuklarını bıçak yardımıyla aşağıya doğru çekerek soyabilirsiniz. Soyduğunuz portakalı bıçakla dilimlere ayırıp, bunları çatal yardımıyla yiyebilirsiniz.
Greyfurt: Ortasından ikiye kesilmiş ve üstüne bol miktarda pudra şekeri serpilmiş olarak servis edilen greyfurtu ancak küçük kaşıklarla oyarak yiyebilirsiniz.
Sıraladığımız meyvelerden hangisini yerseniz yiyin sonrasında elinizi önünüzde duran, ‘‘bol’’ adı ile tabir edilen, içinde limon dilimleri ve su bulunan kaseye batırıp çıkartmalısınız. Daha sonrasında önünüzde duran peçetelerle elinizi kurulayabilirsiniz. Böylece ellerinizin yapışkanlığını gidererek temizlemiş olursunuz.