Mıhlama Nasıl Yapılır?
Kuymak, muhlama, mıhlama şeklinde yöresel farklı adlandırmaları bulunan daha çok Doğu Karadeniz’e özgü bir yemektir.
Kuymak, Samsun’dan Artvin’e kadar olan Doğu Karadeniz hattında (Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Giresun) ve Sivas, Tokat, Erzurum gibi illerde popüler olan bir yemektir.
Bunun yanı sıra Gürcistan, Dağıstan, Azerbaycan ve Kafkasya’nın bazı bölgelerinde de sevilerek yenmektedir.
Mısır unu, tereyağı, minci adı verilen tuzlu çökelek (bazı yörelerde tel peynir ya da su peyniri) ile yapılan bir yiyecektir.
Kuymak kelimesi Trabzon, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan-Posof’ta ve Artvin’in iç kesimlerinde kuymak; Ordu, Sivas, Giresun ve Trabzon Şalpazarı’nda yağlaş, Rize ve Artvin sahilinde muhlama, Trabzon’un Rumca konuşulan köylerinde ve Çamlıhemşin’de havits adlarıyla da bilinmektedir.
Tereyağı yerine kaymak kullanılarak hazırlanırsa Trabzon’da yayla kuymağı, Rize’de hoşmerim olarak adlandırılmaktadır. Mısır unu yerine bayat mısır ekmeğinin ufalanarak kullanılması durumunda ise yöresel ağızlara göre cumur, çumur ya da zumur olarak adlandırılmaktadır.
Hazırlanışı
Artvin usulü
Tavaya Artvin’e özgü kaymak konur. Kaymak kaynadıktan sonra yavaş yavaş mısır unu ilave edilir. İkisi birlikte kavrulur. Bu sıra da azar azar da ılık su ilave edilir. Un kavruldukça yavaş yavaş yağ çıkmaya başlar.
Trabzon usulü
Yağ eritilir ve sonra mısır unu ile birlikte kavrulur. Yağ salınınca soğuk su ilave edilir. Minzi peyniri kullanılabilir. Kaynayınca karıştırma işlemi bırakılır. Orta ateşte dibi kızarmaya başlar, yağ üstüne çıkınca altı kapatılır.
Rize usulü
Tavada tereyağı eritilir, mısır unuyla hafifçe kavrulur. Mısır unu pembeleşince kaynar su ilave edilir. Bir süre sonra yağ salınmaya başlar. Tel peyniri ilave edilir ve kısa süre hızlıca karıştırılır.