Mimoza Çiçeği
Latince adı Acacia Dealbata olan Mimoza çiçeği ülkemizde küstümotu olarak da bilinmektedir. İspanya ve İtalya’da oldukça yaygın bir çiçektir.
Mimoza çiçeğinin sarımsı, renkli, hoş kokulu küçük çiçekleri vardır. Küstümotu ve dokunmabana olarak da bilinen mimoza çiçeğinin 300 farklı türü vardır. Adını, dokunulduğunda büzülüp kapanan çiçeklerinden alır.
Mimoza bahçede kolayca yetiştirilebilir. İlkbahardan 3 ay önce ekilen mimoza çiçeği bahar aylarında filizlenir. Kış çok soğuk geçmezse kış sonu, ilkbahar başı ya da ilkbaharda çiçeklenir.
Tohumlar Temmuz-Ağustos aylarında olgunlaşır. Kış soğuklarına dayanıklı değildir. En fazla -10 dereceye kadar dayanabilir.
Ülkemizde de oldukça yaygın olan mimoza bol güneş alan, ılıman iklimleri ve kireçsiz toprağı sever.
Bakımı kolaydır ve hızlıca büyür. Kış aylarında yapraklarını dökmez. Çiçeklendikten sonra her yıl düzenli olarak budanması gerekir.
Yeri değiştirildiğinde kolay kolay uyum sağlayamaz. Bu sebeple bahçeye dikilecekse yeri iyi belirlenmelidir. Saksıya dikilecekse de saksının yeri sık değiştirilmemelidir.
Dikilirken eğer yanında başka mimozalar da olacaksa aralarında en az 15 metre mesafe olmalıdır. Dikileceği toprak kireçli ise toprağa kükürt dökülmelidir.
Çok fazla havalandırma yapılması, çimleme ile uğraşılması kökleri yüzeye yakın olan mimozalara zarar verir.
Hoş kokulu bir çiçek olan mimoza parfüm yapımında da kullanılır. Mimozanın yaprakları ince, uzun ve yeşildir.