Minimal Ev Dekorasyonu
Minimal ev dekorasyonu nasıl olur? Ev dekorasyonunda minimalist dokunuşlar mı yapmak istiyorsunuz? İşte modern minimlist evler için ipuçları.
Evinizde huzurlu bir ortam yaratmak istiyorsanız sadeliğin evinize hakim olmasına izin vermelisiniz. Evinizin girişi pozitif enerjinin geçiş yoludur. Bu yüzden kapınızın önü ve girişiniz pozitif enerji akışına uygun şekilde ferah olmalı. Temiz, aydınlık ve görmek istemediğiniz şeylerden arınmış olması gerekiyor. Kapının arkasında tam olarak açılmasını engelleyecek bir şey bulunmamalı.
Evinizi dekore etmeye en çok kullanılan, göz önünde olan salon ve oturma odasından başlayabilirsiniz. Minimal bir ev denilince akla ilk huzur geliyor. Bunun için, duvar ve mobilya renklerinizi seçerken sakin tonları kullanamaya özen göstermelisiniz. Evinizde genel olarak, kum rengi, bej, beyaz, kahve köpüğü be gri renklerini seçebilirsiniz. Hazır mobilyalar alabileceğiniz gibi, bir yerde gördüğünüz ve hoşunuza giden mobilyalardan modeller çıkarıp, bunların uygun olanını yaptırabilirsiniz.
Büyük bir salona sahipseniz, oturma ve yemek grubunuz aynı oda içinde yer alıyorsa, bir paravan ya da pano kullanarak odanızı ikiye bölebilirsiniz. Kullanacağınız paravan ya da panoyu kumaş görünümlü bir duvar kağıdı ile kaplayabilirsiniz. Kapladığınız pano odanızda sıcak ve samimi bir hava yaratacaktır.
Evinizin aydınlatmasında, abajur, spot ve aplik aydınlatmalardan yararlanabilirsiniz. Bu tür ışıklar evinizde daha dramatik bir ambiyans yaratacaktır.
Evinizde küçük bir odanız varsa, bu odayı hem oturma, hem de çalışma odası olarak kullanabilirsiniz. Odaya işlevsel bir çalışma masası, yatak olabilen bir kanepe yerleştirebilirsiniz. Odanıza hareket katmak amacıyla da duvarlarınıza küçük tablolar asabilirsiniz.
Peki minimal ev dekorasyonu nasıl olur?
Nasıl Minimal Olunur?
İstiflemeyi Bırakın: Minimal bir alan yaratmanın ilk ve en belirgin adımı daha az şeye sahip olmak veya en azından ihtiyaçtan fazlasını biriktirmeyi bırakmaktır. Yalnızca sevdiğiniz parçaları veya sevdiğiniz şeyleri göstererek evinizi düzene koyun ve diğer her şeyi gözden çıkarın. Çift işlevli mobilyalardan (depolama kutuları, geniş yan paneller, kitaplıklar) ve dağınıklığı ortadan kaldırmayı ve düzenli kalmayı kolaylaştıran sepetler ve kutulardan yararlanın.
Kaliteli Ürünler Tercih Edin: Daha iyi olmalı, daha fazla değil. Uzun süre işlevselliğini koruyacak, yıpransa bile güzelleşecek, işlevini yitirmeyecek kaliteli ürünler almayı prensip haline getirmelisiniz. Bu yüzden, güzel bir açıklama yapacak ve zamanın testine dayanacak kaliteli tasarımlara yatırım yaparak bu parçaları edinin.
Nötr Tonlar İşlevseldir: Daha parlak tonlar görsel olarak daha iyigörünebilir. İşleri sakin ve minimalist tutmak için nötr tonları deneyin. Alanınızın çok sıradan olmasından endişe ediyorsanız, seçtiğiniz tonların farklı tonlarını da renk paletinize ekleyerek dekorasyonunuzu zenginleştirebilirsiniz.
Dokularla Oynayın: Renklerde nötr tercih ettiyseniz, görünüme hareket katmak ve daha katmanlı bir görünüm elde etmek için çeşitli dokular kullanmayı deneyin. Doku kullanırken de fazladan uzak durmalısınız.
Doğayı Eve Taşıyın: Evinizde bulundurmaktan kaçınmamanız gereken tek şey çiçek olabilir. Yeşilin eve kattığı atmosferi hiçbir parça ile elde etmeniz mümkün olmayabilir. Çiçeklerin evinize canlılık katmasına izin verin. Tabii çiçeklerin isteklrini göz önünde bulundurmanız geekir. Eviniz için uygun çiçekleri bulmalısınız.
Gün Işığından Faydalanın: Dekorasyonunuzun çok soğuk kalmasını önlemek için, mümkün olduğunca doğal ışık aldığınızdan emin olun. Güneşi ortaya çıkarmak için perdeleri geri çekin veya daha fazla ışığın süzülmesini sağlamak için geçirgen kumaşlar kullanın. Boya açısından, duvarları ısıtmak için sarı alt tonlu tonlar kullanın.
Boşluktan Kaçmayın: Her bir santimi eşyayla doldurma anlayışından uzak urun. Bırakın boşluk evinizi sarsın. Boşluğun da bir yer kapladığını unutmayın. Kullanmadığınız hiçbir şeye ihtiyacınız yok. Boşluk ise içinize ferahlık verecektir.
Gerçekten sevdiğiniz şeyleri edinin. Fazladan uzak durun. Evinize ferah bir hava vermek için sakinliği çağırın.
Minimal Ev Dekorasyonu İçin İpuçları
Minimalizmde işlevsellik: Minimalizm, 1920’lerde popüler sanattan ev tasarımına doğru giden bir harekettir, ancak yine de en yenilikçi stillerden biri olarak kabul edilmektedir. Minimalist dekorasyon, bir odayı ihtiyaçlara böler. Bu, her bir öğenin işlevsel olması gerektiği anlamına gelir. Her parçanın orada olmak için bir sebebi olmalıdır.
Minimalist dekorasyonda form: Bir odanın ihtiyaç duyduğu mobilyaları tespit ettikten sonra, her parçanın şeklini göz önünde bulundurun. Temel şekilleri düşünün: kareler ve dikdörtgenler. Ardından tasarımda kullanılan en yaygın hatları düşünün: yatay, dikey, çapraz, zikzak ve kavisli. Odayı bir bütün olarak sunmak için bütünlük gerekir ve bu nedenle minimize edilmiş bir bütünlük kurmalısınız.
Minimalizm akışı: Dekorasyonda sadeliği ön plana çıkarmak için renkler arasında bir akış olmalıdır. Beyaz duvarlar kullandıysanız, mobilyalarınızda da çarpıcı renklerden uzak durmalısınız. Odanın büyük kısmı beyaz olmalıdır. Minimalist tasarımla yenilikçi olabilirsiniz, ancak bir özelliğin geri kalanına karşı göze çarpmadığından emin olun.
Minimalist dekorasyonda renk: Beyaz, bej ve gri gibi mütevazı tonlarla minimalist bir alanı renklendirmek en sık tercih edilen yöntemdir, ancak monotonun ötesine geçmek de mümkün. Sarı ve mavi gibi ana renkler, en saf tonlarında kullanıldıkları sürece iyi birer tercih olacaktır.
Döşemede minimalizm: Beton ve ahşap, minimalist tasarım için en popüler döşeme seçeneklerinden ikisidir. Minimalist mimar Mies van der Rohe, basit yapıları nedeniyle 20. yüzyılın ilk yarısında modern olarak kabul edilen inşaat malzemelerini, özellikle endüstriyel çelik ve camı tercih etti. Van der Rohe’nin ipucunu alabilir ve aynı prensibi betona ve ahşaba uygulayabilirsiniz.
Minimalist Salon Dekorasyonu
Minimal ev dekorasyonu için salondan başlayabilirsiniz. Sakin mekanlar arıyor, evinizde sakin ve rahatlatıcı bir salon dekorasyonu istiyorsanız minimalist salon dekorasyonu sizin için çok uygundur. Bu tarzda, sadece renkler değil, karmaşa ve fazlalıklardan uzak durmak da önemlidir.
İlk bakışta, minimalist dekorasyon, çok ayrıntısı olan bir tarz gibi görünmeyebilir. Ancak, biraz daha yakından bakınca, ayrıntıları görebileceksiniz. Birkaç doğal renk, kaliteli mobilya ve aksesuarların dışında, minimalist tarzın temelinde, temiz ve düzenli görünüm yatar.
Minimalist tarzda, mobilyaların büyüklüğü ve sayısından çok, kalitesi önem taşır. Tasarım mobilya alma imkanınız varsa, minimalist tarzınız kuvvetlenecektir.
Az bütçeyle de, minimalist mobilyalar almak mümkündür. Döşemesi düzgün ve temiz, desenleri abartılı olmayan mobilyalara yönelin.
Renk seçimlerinde, baskın olmayan nötr ve monokromatik renkleri tercih edin. Minimalist tarzın karakteristik rengi, beyazdır.
Minimalist bir salon dizayn ederken, kaliteli ve az aksesuar seçin. Birbirlerinden mümkün olduğunca uzak yerleştirmeye çalışın.
En önemli nokta, odanın derli toplu olması ve karışık görünmemesidir. Bunun için, dergilik veya raf gibi düzenleyiciler işinize yarayabilir. Bu unsurları da, küçük ve kaliteli olanlardan seçin.
Aydınlatma için, sade ama tasarımsal modellere yönelin. Cam ve seramik malzemelerden yapılan modeller uygun olacaktır.
Minimalist Banyo Dekorasyonu
Evinizin her köşesinde olduğu gibi banyonuzda da kendi tarzınızı yansıtın. Eğer tasarımdan yanaysanız ama sadelik sizin için hep ilk planda geliyorsa minimalist bir yaklaşımınızın olduğunu söyleyebiliriz.
Evinizin her yerinde kendini hissettiren minimal havayı banyonuza taşıma zamanının geldiğini düşünüyorsunuz. Banyonuzda nasıl minimal bir hava yaratabilirsiniz?
Tek düzeliği ortadan kaldıran konseptlere her gün bir yenisi ekleniyor. Banyonuzu kendinizi rahat hissedebileceğiniz, aynı zamanda gözünüze hoş gelecek bir alan olarak düşünüyorsanız, banyonuzda denge , uyum ve s imetriyi aynı anda yakalamalısınız.
Banyonuzda minimal bir hava oluşturmak için, tercihinizi sade ama işlevsel mobilyalardan yana kullanabilirsiniz. Minimal banyolar d enilince akla ilk gelen beyaz renktir. Beyazın ağırlıklı olduğu banyoda metalik efektler kullanabilirsiniz. Eğer banyonuza biraz hareket katmak istiyorsanız, beyazla birlikle pastel tonlara da yer verebilirsiniz.
Minimal banyolarınızda mermer ve metal ilişkisini yakalamak da banyonuza hoş bir ambiyans katacaktır. Zemin ya da duvar fayanslarını seçerken pürüzsüz ve parlak olmalarına özen gösterin.
Banyolarınızda gereksiz detaylara yer vermemenizi öneririz. Mesela; tesisat borularının göze çarpmayacak şekilde konumlandırılmasına dikkat etmelisiniz.