Misafir Hazırlığı için Öneriler
Misafir hazırlığı özen ister. Yaz tatili ve bayram yaklaşırken misafir ağırlama telaşı da başladı. Tüm hazırlıklarınızı planlı bir şekilde yaparak misafirlerinizi en iyi şekilde ağırlayabilirsiniz.
Evde kalabalık sofralar hazırlamak ve sevdiklerinizle vakit geçirmekten hoşlanıyorsanız, misafirlerinizi en iyi şekilde karşılamak için birkaç detaya dikkat etmeniz yeterli olacaktır.
Misafir İçin Hazırlık
Misafir Karşılama Adabı
- Tüm misafirlerinize karşı güler yüzlü ve içten davranmalısınız.
- Misafirlerinizi sadece ağırlamanız değil, onlarla sohbet etmeniz de çok önemlidir.
- İkram edilecek yiyecek ve içecekleri de önceden hazırlamalı ve özenle servis yapmalısınız.
- Misafirlerinizi karşılarken, uğurlarken ve sohbet esnasında kibar davranmalısınız.
- Temiz ve düzenli bir ev konuklarınızı rahat ettirir.
Misafir Hazırlığı
Evinize gelecek misafirlerinizi en iyi şekilde ağırlayabilirsiniz. Ev misafirlerini ağırlarken dikkat edeceğiniz birkaç detay ile misafirlerinizin çok memnun kalmasını sağlayabilirsiniz.
Uygun Alışveriş: Misafiriniz gelmeden fırsatınız olursa, hoşlandığı yiyecek ve içecekleri öğrenin ve buna uygun alışveriş yapın.
Doğru Odayı Seçin: Misafirlerinizi ağırlayacağınız odayı doğru seçin. Mümkünse banyoya yakın ve evin kalabalığından uzak bir oda olmalı ki misafirleriniz ihtiyaç duyduklarında dinlenebilsinler.
Dekorasyonda Aşırıya Kaçmayın: Misafir odanız olabildiğince basit ve sade olmalı. Misafir yatağınızın başucuna bir vazoda taze çiçekler, bir çalar saat ve birkaç farklı çeşit ve konuda kitap bırakarak, rahat etmelerini sağlayabilirsiniz.
Yatağı Önemseyin: Yatak mümkün olduğunca büyük olmalı. İki yumuşak, iki sert olmak üzere dört farklı yastık kullanabilirsiniz. Yatağın çarşaflarının pamuklu veya keten olmasına özen gösterin. Yatağın üzerine mutlaka ince ve kalın battaniyeler bırakın; geceleri ısı değişebilir ve misafiriniz kitap okurken ihtiyaç duyabilir.
Dolap ve Çekmeceler: Misafirinizin kıyafetleri için dolapta yeteri kadar yer olduğundan emin olun. Dolapta bolca boş askı olmalı. Mümkünse odaya bir boy aynası koyun.
Banyo İhtiyaçları: Banyo ortak kullanım ise, mutlaka misafirinizin banyo malzemeleri için yer açın. Yeni bir diş macunu ve diş fırçası ve bir takım havlu (ideal olarak iki büyük banyo havlusu, iki el havlusu ve iki yüz havlusu) hazırlayın. Birkaç özel parça ile misafirinize jest yapabilirsiniz: özel kokulu veya el yapımı bir sabun, özel bir şampuan, hoş bir nemlendirici krem ve bir şişe parfüm.
Ayrılırken Jest Yapın: Misafiriniz evinizden ayrılmadan önce onun için özel olarak hazırladığınız bir minik ev hediyesi ya da birlikte çektiğiniz fotoğrafların bir kopyasını hediye ederek, onu mutlu edin.
- Eve geldiklerinde misafirlerinize banyo ve mutfağın yerini gösterin.
- Dolaplarda misafirlere yetecek kadar yer belirleyin ve ayırın.
- Misafirlerinizin kıyafetlerini asmak için kullanabilecekleri boş askılar hazırlayın.
- Misafirlerinizin yatağının yanına bir çalar saat bırakın, müzik de dinleyebilecekleri radyolu bir saat olursa, daha da iyi olur.
- Misafirlerinizin odasında bir boy aynası olmasını sağlayın.
- Misafirlerinizin odasında bir oturma alanı olmasına gayret edin.
- Misafirlerinizin odasına yedek battaniyeler bırakın. Oda ısısı geceleyin düşebilir.
- Misafirlerinizin okuyabileceği farklı dergiler ve günlük gazeteler bırakın.
Misafirler İçin Sofra Düzeni
Misafir hazırlığı için sofranızı hazırlarken, ilk olarak masa düzenine dikkat etmelisiniz. Masa örtüsü seçiminde tercihinizi kendiliğinden desenli örtülerden yana kullanabilirsiniz. Masa örtüsüne karar verdikten sonra, kullandığınız örtüye uyum sağlayacak ipek peçeteler seçebilirsiniz.
Tabak, kadeh ve çatal – bıçak seçiminde gösterişli olmasına özen göstermelisiniz. Masanızda ince porselen tabaklar, kristal kadehler ve gümüş çatal – bıçak takımı kullanabilirsiniz. Bunların dışında peçete halkalarına, mumlara da yer ayırmalısınız. Masada, kaşık – bıçak sol tarafa, çatalı sağ tarafa yerleştirin. Bıçakların keskin uçlarının tabağa dönük olmasına özen göstermelisiniz.
Masada oturma şekline gelince; ev sahipleri her zaman masanın karşılıklı iki ucuna oturur. Davetin şeref konukları ev sahibinin sağ tarafında bulunan sandalyelere oturmalıdırlar. Eğer konuklarınız evinize ilk kez geliyorsa, onlar da masanın sol tarafında oturmalıdırlar. Sandalyeleri yerleştirirken aralarında 40 – 50 cm mesafe olmasına dikkat etmelisiniz.
Mumlar, kumaş peçeteler masanızın şık görünmesini sağlayacaktır. Bunların dışında; masanızı hazırlarken hediye gelecek çiçeklere yer açmayı unutmayın. Eğer büyük bir davet veriyorsanız, ilk gelen konuklarınızın aperatif bir şeyler atıştırması için şampanya ve yiyeceklerden oluşan bir köşe oluşturabilirsiniz.