Mobilya Boyamanın Püf Noktaları

Mobilyalarınızı boyarken istediğiniz gibi sonuç alabilmeniz için dikkat etmeniz gereken noktalar bulunur. Bu noktaları göz önünde bulundurduğunuzda, sonuçtan çok memnun kalabilirsiniz.

Mobilyalarınızı yenilemek amacı ile kendiniz boyadığınızda genellikle bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Boya pul pul kalkabiliyor, görüntü pürüzsüz olamayabiliyor ya da boya soyulabiliyor. Mobilyalarınızı boyarken birkaç noktaya dikkat ederek, gerçekten de sizi memnun eden bir sonuç elde edebilirsiniz.

Evdeki mobilyaları renklendirerek evinizi canlandırın.

Mobilya boyarken, siyah veya gri tonlar, ev dekorasyonunuzda karanlık bir görüntüye neden olabilir. Bu yüzden canlı renkleri kullanmayı deneyin. Mat renkler yerine, metalik boyalar kullanarak mobilyalarınıza farklı bir hava katabilirsiniz. Genellikle sprey boya çeşitleri içinde bulunabilen metalik boyayı uygulamak için, mobilya yüzeyini iyice zımparalayın. Mobilyanın üzerindeki kumaş kaplamaları sökün. Parlak bir görünüm elde etmek için, yarı şeffaf parlak boya ile üzerini bir kat daha boyayabilirsiniz. Mobilya boyama için, yeterli miktarda zımpara, boya, fırça, koli bandı ve bir kaç gazete yeterli olacaktır. Boyadığınız rengi beğenmediğiniz takdirde, tekrar zımparalayıp, farklı renkler deneyebilirsiniz.

Mobilya Boyama

  1. Zımpara yapın

Her ne kadar zımpara yapmanın gerekli olmadığı bilgisine rastlanıyor olsa da, iyi bir sonuç için mutlaka önce zımpara yapmak gerekiyor. Bunun için 150 grit zımpara kağıdı idealdir. Ancak mobilyanın tüm yüzeylerini zımparalarken, aşırıya kaçmamaya özen göstermek gerekir. Amaç en üstteki ince tabakayı alarak, boya bazının yapışacağı alan hazırlamaktır. Eğer cilalı bir mobilyayı zımparalıyorsanız, 80 grit zımpara kağıdı yeterli olacaktır.

  1. Artıkları temizleyin

Zımpara işlemi tamamlandıktan sonra, kalıntları temizlemek için mumlu bez (tack cloth) kullanın. En iyi sonucu mumlu bezle alırsınız.

  1. Astar atın

Mobilyanızı temizledikten sonra baz boya uygulayın. Bu işlem için bir sünger rulo kullanabilirsiniz. Zor bölümlere de yine sünger bir fırça yardımı ile girebilirsiniz. Baz boyayı uyguladıktan sonra talimatlara uygun şekilde kurumasını bekleyin. Kuruduktan sonra 220 grit zımpara kağıdı ile hafifçe zımparalayın ve mumlu bezle bir kez daha kalıntıları temizleyin.

  1. Boyayı sürün

Mini boy bir sünger rulo yardımıyla yarı mat lateks boyayı mobilyanızın tüm yüzeylerine uygulayın. Boyayı üç kat uygulamanız ve her kat arasında 6-8 saat arasında beklemeniz gerekir. Aralarda damlalar ya da kalıntılar olursa, mutlaka aynı zımpara kağııdı ile zımparalamalı ve yeni bir mumlu bez ile temizlemelisiniz. Buradaki püf nokta her kat boyadan sonra mutlaka zımpara yapmak ve kalıntıları yepyeni bir mumlu bez ile çok titiz bir şekilde temizlemektir.

  1. Koruma atın

Son olarak yeni bir sünger rulo ile ince bir kat polycrilic su bazlı şeffaf koruyucu uygulayın. Bu katı çok nazikçe uygulamalısınız ki oluşabilecek hava kabarcıklarını yine rulonuzla düzleştirebilesiniz. Bu işlem de tamamlandıktan sonra 72 saat beklemeniz gerekir ki mobilyanız tam anlamıyla kurusun ve hazır hale gelsin.

Yukarıdaki sıralama ile mobilyalarınızı boyadığınız takdirde son derece iyi sonuç almanız kaçınılmazdır. Mutlaka son derece sabırlı ve titizlikle çalışmalısınız ki sonuç da kusursuz olsun. Böylece, mobilyalarınızı kendi ellerinizle yenilemiş olmanın haklı gururunu yaşayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu