Mobilyanın Ömrü Nasıl Uzar?

Tasarım yönü yüksek ürün çeşitliliği karşısında çoğu zaman hangi mobilyayı seçeceğimize dair zorluk çekiyoruz. Uzun araştırmalar sonucunda evimize seçtiğimiz mobilya bakımı ise ayrı bir uzmanlık alanı.

Özene bezene seçtiğimiz döşemelerin renkleri bir süre sonra sararabiliyor, ahşaplar yanlış temizlik malzemeleri nedeniyle yıpranabiliyor. Oysa evimiz için seçtiğimiz mobilyaları uzun yıllar boyunca yepyeni şekilde kullanmak bizim elimizde. MOBSAD (Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bostan, hayatımızın vazgeçilmezi mobilyaların bakımı konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Ahşap Mobilya Bakımı

Özellikle son yılların trendi haline gelen ham ağaçtan yapılan ahşap mobilyalar, dekoratif açıdan çok şık dururken bulunduğu ortama da ayrı bir sıcaklık katıyor. Adnan Bostan, ahşap mobilyaların sahip olduğu ağır ve kaliteli havayı koruması için bakımına ayrıca özen göstermek gerektiğini belirtiyor.

Ahşap mutfak

Bostan, “Düzenli olarak tozunu aldığınız ahşap mobilyalarınızın yüzeyinin çizilmemesi için toz alacağınız bezin temiz, yumuşak ve az nemli olmasına dikkat edin. Çünkü sert ve kuru bez, mobilya yüzeyinde gözle görünmeyen çizikler oluşturur ve zaman geçtikçe bu çizikler birikerek mobilyanızı tahriş eder, kötü bir görünüm ortaya çıkar. Bununla birlikte ahşap mobilyaların temizliğinde kesinlikle kimyasal maddelerden uzak durmalısınız. Uygun olan ahşap temizleyicinizi de mobilya yüzeyine dökmek yerine beze döküp o bezle temizlik yapmanız daha sağlıklı olacaktır.” açıklamalarında bulunurken ahşap mobilyaların konumlandırmasının da çok önemli olduğunu sözlerine ekliyor.

  • Ahşap mobilyaları doğrudan ısıtıcının karşısına koymayın. Çünkü ısı, ahşabın nemlilik durumunu olumsuz yönde etkileyerek mobilyanıza zarar verebilir.
  • Ahşap mobilyaları doğrudan güneş ışığına maruz bırakmak da mobilyanın yüzeyinde solmalara neden olabilir.

Döşemelerin bakımı

Birbirinden farklı renklerde ve desenlerde geniş bir çeşitliliğe sahip olan döşemelerin bakımında ise Bostan, şu konulara dikkat çekiyor:

  • Döşemelerin temizliği haftada bir elektrik süpürgesi ile yılda bir ise profesyonel temizleyiciler aracılığıyla yapılmalıdır.
  • Temizlik için sert cisimler ve kimyasal maddeler kullanılmamalıdır.
  • Temizleme için kullanacağınız bütün karışımları öncelikle kumaşın görünmeyen bir yerinde deneyip, kumaşta tüylenme, renk akması gibi bir problem olmadıysa o karışımı kullanmalısınız.
  • Döşemelerinizi doğrudan güneş ışığından ve ısıtıcılardan uzak tutun.
  • Halı yıkama makinesini kullanmayın.
  • Kumaşlarınız üzerindeki yıkanabilir etiketine dikkat edin. Eğer o etiket yoksa kumaşları kesinlikle yıkamayın.

Deri mobilyaların bakımı

Kullanım alanları genellikle ofis olan deri mobilyalar, özellikle son yıllarda evlerimizin de şıklığını tamamlıyor. Adnan Bostan, modası asla geçmeyen deri mobilyaların bakımında daha özenli ve dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

deri-koltuk-1

Bostan, “Deri mobilya ya da deri kaplama olan herhangi bir ürünün bakımı, diğer döşeme çeşitlerine göre ayrı bir özen gerektiriyor. Deri mobilyalarınız için asla güçlü kimyasallar içeren kumaş ve yüzey temizlik maddelerini kullanmamalısınız. Deri döşemeli mobilyaların temizliğinde, nemli ya da kuru bez veya deri bakımı için özel kremler kullanabilirsiniz.

Bununla birlikte deri mobilyalarınızın kalitesini korumak için mobilyalarınızı ısı kaynaklarına en az 10 cm uzaklıkta kalacak mesafeye yerleştirmelisiniz. Direkt gelen güneş ışığı da deri mobilyalarınızın çatlamasına ve renklerinin solmasına neden olur. Bu sebeple mobilyalarınızı doğrudan güneş ışığından ve rutubetten korumalısınız. Deri kaplama yüzeyler için diğer önemli nokta da leke olur olmaz temizlemektir. Böylece deri sıvıyı iyice emmeden müdahale etmiş olursunuz.” açıklamalarında bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu