Mor Salkım Asması

Mor salkım, Baklagiller familyasından Wisteria cinsinin mor çiçekli türüdür. Ağaçlara tırmanarak, mor çiçekleri toplu halde aşağı sarkık salkım biçiminde gelişen bir tür asmadır.

Wisteria sinensis, Wisteria floribunda, Wisteria frutescens olmak üzere üç doğal türü bulunmaktadır.

Mor Salkım (3)

Wisteria Sinensis (Çin Mor Salkımı)

Ağaçlara, dallara sarılarak saat yönünün tersine hareket eder. Çok sıcak yerlerde de hızla gelişebilir. Çok sık budama gerektirir.  İlkbaharda önce çiçek açar sonra yapraklanır.  Olgun dal çeliği ve yarı olgun dal çeliği yöntemleriyle çoğaltılır.

Wisteria Floribunda (Japon Mor Salkımı)

Çiçek salkımlarının en gösterişli olduğu türdür. Salkımları yarım metreye kadar uzar. Tohumla çoğaltılır. Tohumlar olgunlaştıktan sonra ya da sonbaharda ekilmeli

Wisteria Frutescens (Amerikan Mor Salkımı)

Salkımları kısa ve az çiçeklidir. Yavaş büyür. İlkbaharda çiçeklenir. Kökten büyüyen sürgünleri ayırmayla çoğaltılır.

Bakım ve Yetiştirilmesi

Yerini seven mor salkım her ay budanmalıdır. Çiçeklenme zamanı ilkbahardır. Çok hızlı gelişir. Güneşi sever. Gölgeye uygun değildir. Ağır killi topraklar hariç tüm topraklarda yetişebilir. Suyu sever, susuz bırakılmamalıdır.

İklim uygunsa yılın her zamanı ekilebilir. Kış mevsimi sert geçen yerlerde ilkbaharda dikilmelidir. Yaz mevsimi çok sıcak geçen yerlerde yaz hariç diğer mevsimlerde dikilmelidir. Dikileceği yer hem güneşli hem de iyi rüzgar alan bir yer olmalıdır.

Yeni dikilen bir mor salkım ilk yıl çiçek açmayabilir. Bu budamamak ya da yanlış budamak ve yanlış gübrelemekten kaynaklanır. Az azotlu gübre tercih edilmelidir. Yaz ortasında ulamayı bırakın ya da azaltın.

Mor Salkım (2)

Budama

  • Kış başı budaması: Kış soğuklarının başında yapılmalı.
  • Kış sonu budaması: Kış sonunda, bitkide uyama başlamadan önce budanmalıdır.
  • Gelişim zamanı budamaları: İlkbahar çiçekleri geçtikten sonra başlanarak, gerekirse sonbahara kadar budamalara ayda bir devam edilebilir.

Gübreleme

Hızlı büyümesi için mor salkıma bitki besini ya da koyun gübresi verebilirsiniz. Toprak iyi kalitede ise hiç besin, gübre istemez.

Saksıda Mor Salkım Yetiştirilmesi

Kalanı kenarlı ve büyük bir toprak saksıda mor salkım yetiştirebilirsiniz. İyi toprak kullanılmalıdır. İkinci yıldan itibaren besin takviyesi ister. Sardunya ya da domatese özel bitki besini verebilirsiniz. Ayda bir yeterli olur. Her dört yılda bir kış sonunda toprak değiştirirken kök budaması yapılmalıdır.

Mor Salkım (6)

Çoğaltılması

Her tür tohumla çoğaltılabilir. Kök çeliğini deneyebilirsiniz. Toprağa çok yakın yan dal varsa basit daldırma yöntemi denenebilir.

Zararlıları, Hastalıkları

İlkbaharda siyah bitler sarabilir. Hortumla üzerine sabahları sık sık su tutmalısınız. Rüzgarsız ve havası nemli kuytu yerlerde yapraklarda birçok mantar hastalıkları oluşur. Ekileceği yere dikkat etmek gerekir. Bu durumda kök budaması önerilerini dikkate almayın. Yalnızca saksıda yetiştirilenlerde kök budaması yapılır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu