Mum Çiçeği

Mum çiçeği nasıl yetiştilirir? Asclepiadaceae familyasından olan ve rengarenk açan mum çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Çiçekleri türlere göre ilkbahardan sonbahara kadar farklı dönemlerde ve 4 salkımlar hâlinde açar. Beş taç yapraklı olan çiçekleri hoş kokuludur. Beyaz, soluk sarı, pembe, kırmızı, mor renklerdedir ve bal mumundan yapılmış gibidir. Bu çiçeklerden uzun silindirik biçimli ve içinde tüylü tohumları bulunan tohum zarfları meydana gelir.

Mum Çiçeği Bakımı

Sıcaklık İsteği

Gelişme döneminde en az 16 ºC’ye ihtiyaç duyar. Doğrudan güneş almayan ancak aydınlık, havadar yerleri sever. Sıcak günlerde yapraklarına su püskürtülür. Kış aylarında aydınlık, havadar ve sıcaklığı 10-12 ºC’den aşağı düşmeyen yerlerde muhafaza edilmelidir. Dona karşı duyarlıdır.

Toprak İsteği

Saksı harcı olarak bahçe toprağı, torf, kum ve yaprak çürüntüsü karışımı kullanılır. Toprak devamlı olarak nemli tutulmalıdır.

Yetiştirme

Üretimi çelik ve daldırma ile yapılır. Çelik ile üretimde; çelikler, ilkbaharda mart-mayıs ayları arasında 7,5-10 cm uzunluğunda alınır. Alınan her bir çelikte bir yaprak çifti bulunmalıdır. Daha sonra çelikler köklendirme yastıklarında kum içinde köklendirilir. Yastıkların üzeri naylon veya camla örtülür. Ortam sıcaklığı 16-18 ºC olmalıdır. Yastıklar alttan ısıtmalı olursa iyi sonuç alınır. Daldırma ile üretim sonbaharda yapılır.

Sulama

Yazın saksı toprağı nemli tutulmalı ve çok sıcak havalarda yapraklara su püskürtülmelidir. Gereğinden fazla sulama yapılırsa yaprak dökülmeleri ve uç sürgünlerinde kurumalar görülür. Sulamanın çok aşırı olduğu durumlarda ise köklerde çürümeler görülebilir. Bu durumda hemen saksı değiştirilir. Kışın verilen su miktarı azaltılır.

Gübreleme

Nisan-eylül ayları arası 2 haftada bir, 2 g/Ɩ kompoze gübre verilir.

Saksı değiştirme

Genç bitkilerde her yıl, yaşlı bitkilerde 2-3 yılda bir martnisan aylarında yapılır.

Budama

Çiçekler kuruduktan sonra koparılmamalıdır. Bu husus budama bakımından önemlidir. Zira ertesi yıl bu başakçıklardan yeniden çiçekler meydana gelir. Budama ile yalnız zayıf sürgünler alınır.

Hastalık ve zararlıları

Önemli zararlıları yaprak bitleri ve unlu bitlerdir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu