Mum Lekesi Nasıl Çıkar?
Aydınlatma ve dekorasyonda kullanılan mumlar damlamaları durumunda koltuk, giysi ya da zeminlerde kötü görüntüye sebep olurlar.
Elektrikler kesildiği zaman evleri aydınlatan, aynı zamanda da dekoratif olarak kullanılan mumlar, bazı zamanlarda mobilya, kumaş, halı veya koltukların üzerine damlayabilir. İstenmeyen bu mum lekelerini kolaylıkla çıkarmak mümkündür. Mumun damladığı yere göre farklı temizleme yöntemleri vardır.
Dekorasyona renk katan mumlar, masa örtülerine ve kıyafetlere döküldüğü zaman donarak çıkarılması zor olarak algılanan lekeler bırakabilir. Tekstil ürünlerinde oluşan bu mum lekeleri birkaç adımda kolaylıkla temizlenebilir.
Mum lekesi giysilerden nasıl çıkar?
Tekstil ürünlerine bulaşan mum lekesinin kalın bölgeleri öncelikle kaşık gibi sert bir cisim ile kazınmalıdır. Mum lekesi kazındıktan sonra, tekstil ürününün üzerine kalın bir kağıt konulara ılık ütü ile ütülenmelidir. Ütüleme işlemi sırasında mum lekesi eriyerek kağıt parçasının üzerine yapışacaktır. Bu işlem, tekstil ürünü, mum lekesinden arınana kadar uygulanmalıdır.
Alternatif bir yöntem olarak ise; az miktarda su ile karbonat karışımında bir macun elde edilebilir. Bu macunu mum lekesi olan tekstil ürününe ovalayarak uygulamak da mum lekesini temizleyecektir. Bu işlemin ardından tekstil ürünü iyice yıkanmalıdır.
- Mum lekesini sertleştirmek için üzerine buz sürün. Bıçağı keskin olmayan tarafıyla mumu kumaşın üzerinden kazıyın.
- Kumaşı iki kağıt arasına koyup ütüyle üzerinden geçin. Böylece mum kağıda geçecektir.
- Ardından temiz iki kağıtla bu yöntemi tekrarlayın.
- Bundan sonra giysiyi yıkayabilirsiniz.
Mum lekesi cam eşyalardan nasıl çıkar?
- Mum lekesine buz sürün ve lekeyi katılaştırın. Ardından sabunlu bezle o bölgeyi silin.
- Bir başka yöntem ise, mumu saç kurutma makinesiyle eritmektir. Ardından eriyen mumu bezle silebilirsiniz.
Mum lekesi halı ve koltuklardan nasıl çıkar?
Koltuk ve halı üzerine damlayan mumu temizleme dikkat edilmesi gereken ilk unsur, lekenin dağılmamasıdır. Ürünlerin kumaşını da göz önünde bulundurarak, mum lekesini çıkarmanın en etkili yöntemi ütü kullanmaktır. Lekeli bölgenin üzerine bir kâğıt havlu koyun ve ütüyü kısa bir süre havlu üzerinde gezdirin. Bu yöntem ile akışkan hale gelen leke, kâğıt havlu üzerine geçecektir.
- Buz yarımıyla katılaştırdığınız mumu bıçağın keskin olmayan ucuyla kazıyın. Dağılmaması için de süpürgeyle süpürün.
- Dilerseniz lekenin üzerine kağıt koyup ütüleyebilirsiniz. Ardından lekeli bölgeyi silmeniz gerekir.
Mum lekesi mobilyalardan nasıl çıkar?
Mobilya üzerindeki mum lekesini çıkartmak için, öncelikli olarak lekeyi buz ile dondurun. Ardından ucu sivri olmayan bir araç ile lekeyi kazıyın. Sert bir karton, plastik bir madde veya kredi kartı bu işi, mobilyaya herhangi bir zarar vermeden çözecektir. Ardından, mumun damladığı yeri sıcak su ile ıslatın. Son olarak da mobilya cilası yardımıyla, mobilyanızı parlatın.
- Mum lekesini buz yardımıyla katılaştırın fakat keskin bir aletle kazımayın. Bunun yerine sert karton ya da plastikle kazıyın. Ardından sıcak suya batırdığınız bezle silin.
Mum lekesi mobilyalardan nasıl çıkar?
Kumaş üzerinde oluşan mum lekelerine karşı hızlı müdahale etmek önemlidir. İlk önce, lekeyi buz yardımı ile dondurun ve yine ucu sivri olmayan bir madde ile lekeyi kazıyın. Kumaştan ayrılan mum parçacıklarını temizledikten sonra kumaşı, 2 kâğıt havlu arasına yerleştirin ve ütü ile üzerinden yavaş yavaş geçin. Bu işlemi, leke tamamen kâğıt havluya yapışana kadar devam ettirin.
Bu yöntemleri kullanarak eşyalarınızdaki mum lekelerini kolayca çıkarabilirsiniz.