Dolap Düzenleme Fikirleri

Dolap düzenleme vakti geldi. Mutfaktan salona, yatak odasından banyolara kadar tüm dolapları hizaya sokmaya ne dersiniz? Haydi birlikte dolapları düzenleyelim.

Baharın ferahlığını evinize taşımak için bahar temizliği yanı sıra dolap düzeni sağlamak da önemli.

Dolap Düzenleme İpuçları

Çocuk Odası

Etkinlik Köşesi

Çocuğunuzun dolabı ne kadar düzenli olursa, giyinme ve eşya bulma esnasında siz ve çocuğunuz da o kadar huzurlu olur. Bazı düzenlemeler ile evinizdeki çocuk dolaplarının daha düzgün olmasını sağlayabilirsiniz.

Dolap Düzenleme İpuçları

Çocuğunuzu her sabah giydirmek bir kabusa dönüşüyorsa, dolabındaki her şeyi gerçekten kolaylıkla görülebilecek ve erişilebilecek bir şekilde organize etmeyi hedefleyin. Giyeceği kıyafetleri günlere göre belirlemek ve isimlendirmek hem sizin, hem de çocuğunuzun hayatını kolaylaştırır, zaman kaybetmenizi önler. Çekmecelerin içine yerleştireceğiniz seperatörler de her şeyin düzenini sağlamanıza yardımcı olur.

Her çocuğun dolabında kendisine uygun çocuk askıları bulunmalıdır. Çocuk askıları ebat olarak daha küçük olduğu için, çocuk dolabına da uygundur. Ayrıca, çocuk dolabında düzen sağlayacak farklı ürünler de kullanmak fayda sağlar; kancalar, kemer askıları, raf ve çekmece seperatörleri, kutu ve sepetler dolabın büyüklüğüne göre kullanılabilir.

Çocuğunuzun kendi dolabındaki eşyalara kolaylıkla ulaşabiliyor olması önem taşır. Bunu sağlamak için çocuğunuzun boyuna göre, ulaşabileceği yüksekliği baz alın ve sık kullanılan tüm eşyaları bu hayali çizginin altına yerleştirmeye özen gösterin.

Eğer iki kardeş aynı dolabı kullanıyorsa, mutlaka gözle görülür bir ayrım olsun. Birlikte kullanılan eşyalar olsa dahi, dolapta net bir seperasyon olması, muhtemel kavgaların önüne geçecektir.

Çocuğunuzun oyuncakları için de yer ayırmanız gerekir. Oyuncaklar için en baştan belirli bir yer ayırmak, daha sonra dolabın karışmasını engeller.

Çocuğunuzun dolabını onun favori renkleri ile süsleyin. Bunu birlikte yaparsanız, çocuğunuz dolabının düzenini de önemseyecektir. Çocuğunuzun sevdiği resimleri kullanabilir, tam hayalindeki gibi bir dolap hazırlamayı hedefleyebilirsiniz.

Çocuk odası depolama fikirleri için şu yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yatak Odası

Giysilerinizi dolaba renge, tipe, mevsime göre ayırarak yerleştirin. Böylece kıyafetlerinizi seçerken ve yerleştirirken daha kolay davranabilirsiniz. En çok kullandığınız giysileri en üste ve arkaya, daha sık kullandıklarınızı ise en rahat ulaşabileceğiniz yere koyun. Giysileri alırken dolabı karıştırmamış olursunuz. Düzenli tutmanın en iyi yolu, hiç bozmamaktır.

Dolap ve çekmecelerde kullanılabilen düzenleme kutuları işinizi kolaylaştırır. Çorap, eşarp gibi küçük ve çok olan eşyaları bu kutularda muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca ayakkabılarınızı da kutularda saklamanız önerilir.

Giysileri düzenli tutmayı sağlayan askıları pek çok eşya için kullanabilirsiniz. Özellikle daha az giydiğiniz giysileri el altında durmamaları için askılarda asarak dolabınızın arka kısımlarına koyabilirsiniz. Bir askıya birden fazla eşya asılabilir. Bu da yer kazanmanızı sağlar.

Giysileri katlayarak üst üste koymak giysilerin düzenli durmalarını sağladığı gibi, arandıklarında bulunmasını zorlaştıran bir yöntemdir. Bunun yerine rulo yapma yöntemini de deneyebilirsiniz. Örneğin rulo yaptığınız tişörtleri çekmecede saklayabilirsiniz. Aynı yöntemi pantolon ve kazaklar için de kullanabilirsiniz. Böylece aradığınız giysiyi daha kolay bulabilir ve dolabınızı düzenli tutabilirsiniz.

Dolapta uzun süredir giymediğiniz ve artık giymeyeceğiniz giysiler varsa, onlardan kurtulmalısınız. Bunun için giysileri ihtiyaç sahiplerine ya da belediyelerin ilgili birimlerine ulaştırabilirsiniz. Böylece dolabınızda yer açılacaktır.

Bunların yanı sıra sandık ve raflar kullanarak da eşyalarınızı organize edebilirsiniz. Bu sizi erişilebilirlik, temizlik ve görsel açıdan rahatlatacaktır.

Çekmece Düzenleme

Konmari Katlama
  • Kullanmayacağınız eşyaları bir kenara ayırın.
  • Eğer kış için, yün örme bir ceket veya iki sezondur kullanmadığınız bir ayakkabıyı kullanmayacaksınız, boşuna yer kaplamalarına izin vermeyin.
  • Kullanacağınız eşyaları, kategorilerine göre ayırın.
  • Yatak odası dolaplarında, üst çekmeceler genellikle sığ, alt çekmeceler ise genellikle derin olarak üretilir. Küçük eşyaları, üst çekmecelere koymayı tercih edin. Alt çekmecelere ise, sezonluk olmayan giysilerinizi kaldırın.
  • Bütün çekmeceleri, asitsiz kağıt veya naftalin ile koruyarak, kıyafetlerinizin zarar görmesini önleyin.
  • Çekmecelerinizde, kazaklarınızı gruplayarak günlük giydiklerinizi, boğazlı kazaklarınızı, gece şık mekanlarda kullanabileceğiniz daha resmi kazaklarınızı kategorilerine göre ayırın.
  • Dilerseniz, grupladığınız kazakların ve diğer giyeceklerin her daim düzenli durabilmesi için, çekmecelerinizin iç kısımlarına bölmeler ekleyebilirsiniz.
  • Bunun için, yapı marketlerden, dolap çekmecelerinizin her birinin derinliğine göre kestirebileceğiniz ahşap ayırıcılar satın alabilirsiniz.
  • Bölme oluşturmak için, farklı ebatlarda, hazır kübik ve dikdörtgen kutucuklar da satın alabilirsiniz.
  • Küçük eşyalarınızın düzenlenmesi için uygulayacağınız bölmelere ayırma seçeneği, daha sonraları size zamandan kazandıracağı gibi, estetik bir görüntü de oluşturacaktır.
  • En üst çekmecelerinizde, aksesuar ve mücevherleriniz için oluşturacağınız bölmelerin dibini kadife kumaş gibi daha yumuşak bir zeminle kaplayarak, eşyalarınızın zarar görmesini engelleyebilirsiniz.
  • Çorap ve iç çamaşırlarınız düzenlemek için, beş ya da altı küp bölme oluşturursanız, bir bakışta aradığınızı bulabilirsiniz.
  • Çoraplarınızı, top şeklinde değil de iki kat olacak şekilde, düz bir biçimde saklayın ki lastikleri çabuk aşınmasın.
  • Çanta ve ayakkabılarınızı da, renk uyumlarına göre, oluşturacağınız el yapımı bölmelerinizde saklayabilirsiniz.
  • Ayakkabılarınızı, koton bezinden çantalarda saklamayı tercih edin.

Giysi Saklama Yöntemleri

Montlar

İlk olarak kopmuş düğmeleri dikin, bozuk fermuarları tamir edin ve cepleri boşaltın. Ardından asılabilecek yapıda olanları, kalın tahta askılara asıp, hava geçiren keten bir elbise kılıfının içine koyarak dolaba asın. İçi doldurulmuş kabarık montlarınızı vakum tıkaçlı torbalara koyun. Torbaların içerisinde yarı yarıya bir boşluk yaratmak için montların üzerine iyice bastırın.

Kazaklar

En ağırları alta gelecek şekilde kazakları ve süveterleri katlayarak plastik bir kaba yerleştirin. Renklerin birbirine bulaşması ve kazak üstündeki süslerin birbirine takılması ihtimaline karşı, her bir katın arasına kâğıt yerleştirin.

Aksesuarlar

Eldivenleri ve gevşek bir biçimde rulo haline getirdiğiniz atkılarınızı plastik bir kovanın içerisine yerleştirin. Şapkaları özel şapka kutularında ya da hava geçiren herhangi bir kapta muhafaza edebilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce içlerini kağıtlarla doldurun. Aksi halde şapkaların şekilleri bozulacaktır.

Çizmeler ve Ayakkabılar

Kauçuk veya lastik ayakkabıların üzerindeki kirleri sildikten sonra, ayakkabı tabanını da önce tel fırça yardımıyla, ardından ayakkabı fırçasıyla güzelce temizleyin. Temizledikten sonra ayakkabıların içlerine ve üzerine karbonat serpin, şeklini korumak için bacak kısımlarını kâğıtlarla doldurun ve dik duracak şekilde dolaba kaldırın.

Ayakkabı alırken kutularını da isteyin ve süet, bez gibi kiri kolay temizlenmeyen ayakkabılarınızı kutularda muhafaza edin. Mevsimlik ayakkabılarınızı kaldırmadan önce temizleyin.

Ayakkabı deodorantı kullanın. Deri ayakkabılarda çatlamaları engellemek için, ayakkabıyı nemli bezle temizleyip, cilasını ve boyasını uyguladıktan sonra kaldırın.

Bez ve spor ayakkabıları, ya filenin içine koyarak elde yıkama programı ile makinada ya da diş fırçası ve sünger gibi malzemelerle elde temizledikten sonra kaldırın.

Ayakkabı hurçları kullanın. Belirli aralıklarla ayakkabılarınızı muhafaza ettiğiniz dolapları havalandırın. Uzun çizmelerinizi yerden tasarruf etmek için katlayarak saklamayın. Ayakkabılığınızda yer yoksa baza veya koltuklarınızın depolama alanlarını kullanın. Dolap içi ayakkabı düzenleyicilerinden faydalanın.

Mutfak

Mutfak Aksesuarları

Dolap düzenleme işlerine mutfağı da dahil etmelisiniz. Mutfaktaki kullanım alanınızı genişletin. Masada duran baharatlıkları çekmeceye kaldırın. Kiler raf yerleştirin, konserve kutularını ve kilerde saklanabilecek yiyecekleri rafa yerleştirin.

Bozulmuş ve son kullanma tarihi geçmiş ürünleri atın. Alışverişlerinizde daha kısa zaman dilimi için ürün alın, hem ürünleriniz taze kalmış olur hem de mutfağınızda yığılmayı engellemiş olursunuz.

Küçük mutfak aletlerinizi kullanım sıklığına göre; günlük, haftalık ve aylık olarak düzenleyin. Mutfağınız görüntü olarak daha düzenli olacak ve ihtiyaç duyduğunuz aletlere ulaşmanız daha hızlı olacaktır.

Mutfağınızda, kolay ulaşabileceğiniz bir rafı boşaltın. Bu rafa her zaman kullandığınız aletleri ve ürünleri yerleştirin. Yemek yaparken ihtiyaç duyacağınız ve sıklıkla kullandığınız bu eşyaların düzeni mutfakta harcadığınız zamanı da kısaltacaktır.

Fırın eldivenlerinizi ve diğer sık kullanılan mutfak elemanlarını, el altında bulundurun. Paslanmaz çelik yüzeyler, hem şık durur, hem de kullanım açısından çok pratiktir. Çatal bıçak takımını yerleştirdiğiniz düzenleyici, aynı zamanda küçük ve kolay kaybolan eşyaları saklamak için de iyi bir yerdir.

Tencereleri mutfak dolabının içine, boy ve tiplerine göre sıralayın. Takım tencereleri bir arada, üst üste sıralayın. Duvara bir askılık asın. Yemek yaparken en çok kullandığınız aletleri bu askılığa asın. Böylece, aletlere istediğiniz zaman ulaşmak kolay olur. Eski meyve kasalarını boyayın ve dilediğiniz her şeyi depolamak için, masanın altına koyun.

Kiler Düzeni

Kiler dolabını tamamen boşaltın. İçinde bulunanları gruplandırın. Malzemeleri son kullanım tarihine göre sıralayın. Tarihi en yakın olan ürünü, dolapta en öne koyun.

Dolap ve çekmece içlerini temizleyin. Kullanmadığınız tabak, bardak ve parçaları kırılmış yemek takımlarını ihtiyacı olan başka birileriyle paylaşabilirsiniz.

Sık kullanmadığınız küçük elektrikli aletleri dolaba kaldırabilirsiniz. Tost makinesi, kahve makinesi gibi sık kullandığınız aletleri ise, tezgah üzerinde belirli bir yere koyabilirsiniz.

Kepçe, çırpıcı, salata servisleri ve yumurta ayrıcı gibi düzenli olarak kullandığınız gereçleri tezgah arası duvara asabilirsiniz.

Banyo

Düzen sağlamak için öncelikle fazlalıkları ayırmak gerekir. Ayıklama işlemini her ay bir kez yapıyor olmak, evdeki düzeni sağlamakta büyük fayda sağlar. Örneğin, bir şişenin üzerinde son kullanma tarihi yoksa, en azından satın alma tarihini üzerine yazmanız gerekir. Havluların fazlası dağınıklık yaratabilir. Aslında evin her üyesi için ikişer havlu yeterlidir. Bu sayede, havlulardan biri kirlendiğinde, diğerini kullanabilirsiniz.

Ayıklamayı bitirdikten sonra, kalanları organize edin. En sık kullanılanları en kolay erişilebilecek yerlere yerleştirin. Eğer banyodaki depolama alanınız sınırlı ise, yatay depolama alanları yaratabilirsiniz. Mesela; kapının üzerine birkaç demonte raf yerleştirebilir, ya da kapının arkasına bir kitaplık yerleştirip, bunu raf olarak kullanabilirsiniz.

Kutu kullanmak, birden fazla kutuyu üstüste dizebiliyorsanız, fayda sağlar. Kutuların üzerine, içlerinde ne olduğunu bir etiket ile yazın. Kutunun içindekileri görebilmek istiyorsanız, ayakkabı kutuları gibi şeffaf kutular kullanmanız uygun olur. Kutu kullanımında, her kutuya tek bir kategoriyi yerleştirmek en idealidir. Örneğin; bir kutuyu sadece diş bakımı ve temizliği ile ilgili ekstra ürünler için ayırabilir, bir diğer kutuyu yıkanma ürünleri için kullanabilirsiniz.

Döner tepsiler de sık kullanılmayan malzemeler için ideal bir depolama alanı sağlar. Döner tepsileri derin rafların içerisinde de kullanabilirsiniz.

Banyodaki malzemelerin çoğu döküldüğünde temizlik gerektiren malzemeler olduğu için, banyo raflarının içini ebada uygun ince pleksiglas tabakalarla kaplayabilirsiniz. Bu sayede, bir şeyler dökülse dahi, kolayca temizleyebilirsiniz.

Kancalar banyolar için idealdir. Kullanım kolaylığından dolayı, çocuklu evlerde tercih edilmesi fayda sağlar. Çocuklar havluları katlamak gerekmediğini bildiklerinde, yerine asmak genellikle kolaylarına gelir. Ek olarak, kancalar yerden istifade etmek için de çok uygun çözümlerdir çünkü çok az yer kaplar.

Banyo malzemelerinizi toptan ambalajlarda almak avantajlıdır. Ancak, bunları banyoda kullanırken, mutlaka ufak şişelere transfer etmek gerekir. Ufak şişeler banyoda çok daha şık durur.

Dolap Kokusu Nasıl Giderilir?

Dolap düzenleme öncesi dolaptaki kötü kokulardan kurtulmanız gerekir. Dolabınızda kötü koku oluşmuşsa tüm eşyaları çıkarın ve dolabınızı sirkeli suyla temizleyin. Ardından bir süre havalandırın. Havalandırdığınızda sirke kokusu da gidecektir. İyice durulamayı ihmal etmeyin.

Kötü kokan kıyafetlerinizi dolaptan çıkarın ve havalandırdıktan sonra dolaba yerleştirin. Dolabınızın içine lavanta, yasemin gibi kurutulmuş çiçeklerin güzel koku keselerinden koyabilirsiniz. Boş bir sprey kutusuna yumuşatıcı koyup dolabın içine sıkabilirsiniz.

Koku şişelerini ağzı açık şekilde dolabınıza koyarsanız dolabınız güzel kokacaktır. Güzel kokulu sabunlardan alıp giysi aralarına yerleştirebilirsiniz. Hazır gardrop kokuları alıp bunları dolabınıza yerleştirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu