Mutfak Depolama Çözümleri
Mutfak depolama çözümleri ile mutfakta yer açın. Mutfağın dolu olması hareket imkanını kısıtlar. Oysa herkes mutfakta rahat çalışmak ister. Mutfakta rahat çalışmak, pratik hareket edebilmek için mutfağı doğru bir şekilde dizayn etmelisiniz.
Mutfak evin en yoğun kullanılan alanlarından biridir. yemek pişirmek ve sofra ile ilgili ekipmanların da depolanacağı alan için mevcut mutfak dolapları yeterli olmayabilir. Mutfağınızı düzenleyerek, düzenli görünümü sağlayın.
Kaplar, tencereler, baharatlar, kavanozlar ve çeşitli mutfak eşyaları mutfaklarda genellikle yığılmış şekilde karşımıza çıkar. Küçük veya büyük bir eşya dolaplarda yer olmadığından çoğu zaman ortada durur. Birkaç küçük öneri ile mutfaklarda doğru bir depolama düzenine sahip olabilirsiniz.
Küçük Mutfakları Düzenlemek için Öneriler
Mutfakların düzenli olması hem hijyeni etkiliyor hem de yemek yaparken kolaylık sağlıyor. Küçük mutfakları düzenli hale getirmek daha zor olduğu gibi, önemli birkaç noktaya dikkat ederek, küçük mutfaklarınızı düzenli hale getirebilirsiniz.
Küçük mutfakların düzeni hem depolama hem de kullanım açısından önem taşıyor. Alternatif yöntemler ve ek depolama alanları kullanarak, mutfağınızın düzenli ve kullanışlı olmasını sağlayabilirsiniz.
- Mutfak kapısını sökerek, yerine boncuk perde ya da raylı kapı takın. Bu şekilde mutfağınızı hem daha kullanışlı hale getirebilir hem de yer kazanabilirsiniz.
- Beyaz eşya ve elektrikli mutfak aleti alırken, tercihinizi fazla yer kaplamayan ürünlerden yana kullanın.
- Mutfak tezgahının üstünü mümkün olduğunca boş bırakarak, yemek yaparken kullanacağınız bir alan yaratın.
- Büyük kesme tahtaları kullanın. Lavabo üzerinde ya da ocak üzerinde de kesme tahtasını kullanabilmeniz, yemek hazırlarken geniş bir alan sağlar.
- Depolama için mümkün olduğunca fazla raf kullanın. Duvarların yanı sıra, dolapları da raf açısından etkili bir şekilde değerlendirin.
- Dolaplar ile tavan arasında kalan boşluğa, nadir olarak kullandığınız eşyaları yerleştirin.
- Tavalar, kepçeler ya da mutfak örtüleri için dolaplara monte edilen askılıkları kullanın.
- Fırın eldivenlerinizi ve diğer sık kullanılan mutfak elemanlarını, el altında bulundurun.
- Paslanmaz çelik yüzeyler, hem şık durur, hem de kullanım açısından çok pratiktir.
- Çatal bıçak takımını yerleştirdiğiniz düzenleyici, aynı zamanda küçük ve kolay kaybolan eşyaları saklamak için de iyi bir yerdir.
- Tencereleri mutfak dolabının içine, boy ve tiplerine göre sıralayın. Takım tencereleri bir arada, üst üste sıralayın.
- Duvara bir askılık asın. Yemek yaparken en çok kullandığınız aletleri bu askılığa asın. Böylece, aletlere istediğiniz zaman ulaşmak kolay olur.
- Eski meyve kasalarını boyayın ve dilediğiniz her şeyi depolamak için, masanın altına koyun.
Küçük mutfaklarda depolama sorunlarını çözmek ve mutfağınızı düzenli hale getirmek için, kullandığınız dolap, beyaz eşya ya da duvardaki boşlukları da alternatif bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra, çok amaçlı mutfak masaları ya da sandalyeler kullanarak, işlevselliği artırabilirsiniz.
Dolaplar Yetmiyorsa
Depolayın: Sık kullanmadığınız ekipmanları kutulara yerleştirerek mutfak dışında depolayın. Kutuların üzerine içinde ne olduğunu mutlaka yazın.
Rafları ayarlayın: Mevcut dolaplarınızdaki rafları yeniden ayarlamak, yer kazandırabilir. En alt raftan başlayıp, ekipmanlarınızı göz önnde bulundurarak, yukarıya çıkın.
Alanınızı maksimize edin: Mutfağınızın duvarlarına ve dolap içlerinize kancalar takarak v e ek metal raflar yerleştirerek mevcut alanınızı genişletin. Duvarlarınızda yüksek alanları az kullandığınız ekipmanları yerleştirmek ve depolamak için uyun duruma getirerek, kullanın.
Organize olun: Ekipmanlarınızı yerleştirirken organize olun. Kaplarınızı mümkün olduğunca birbirlerinin içine yerleştirmeye çalışn. Kare kapların, yuvarlak kaplardan az yer kaplayacağını unutmayın. Olabildiği kadar fazla ekipmanı birlikte yerleştirmeye özen gösterin.
Mutfağınız geniş olmasa da, mevcut alanı büyütebilirsiniz.
Doğru Dizaynla Mutfakta Yer Açın
Mutfak depolama çözümleri ile alan açın. Mutfakta dolaplar dışında, raylı sistemlere de yer verebilirsiniz. Dolapların raflarını ince tellerle çevrili olmasına özen gösterebilirsiniz. Tel raflı dolaplarda aradığınızı daha kolay bulabilirsiniz.
Dolaplar için diğer bir seçenekte duvara monte edilen dolaplardır. Yerden yüksek yere monte ettireceğiniz dolaplar mutfakta çok yer kaplamayacağı gibi, sık kullanmadığınız eşyalarınız ve gereçleriniz içinde bir depo görevi üstlenecektir. Ayrıca dolap içlerine ekstra parçalar monte ederek, daha fazla kullanım alanı yaratabilirsiniz.
Mutfak duvarına el gereçlerinizi asabileceğiniz raflar yaptırın. Böylece gereçler tezgah üstünde yer kaplamayacaktır. Duvarın bir alanını asılabilecek mutfak aletleri için ayırın.
Çekmecelerin işlevsel olabilmesi için sonuna kadar açılıyor olmasına özen gösterin. Böylece çekmeceleri daha fazla doldurabilirsiniz.
Mutfağa televizyon sehpası koymak yerine, televizyonu duvarda yüksek bir yere, yaptırdığınız bir setin üstüne yerleştirirseniz, mutfakta oldukça yer tasarrufu sağlamış olursunuz.
Buzdolabınızı yerleştirdiğiniz bölüm, dolaptan büyükse, aradaki boşluk için raf yaptırın. Rafı her zaman kullandığınız eşyalarla doldurabilirsiniz. Açık bir mutfağa sahipseniz, oturma alanları tasarlayın. Oturma alanlarının alt kısımlarını da depolama için kullanabilirsiniz. Mutfak dolaplarınızı da gardırop gibi düzenleyebilirsiniz. Tavandan tabana kadar yaptıracağınız dolapları, kullanım sıklığına göre ayırdığınız eşyalarla donatın. Mutfağınız yeterince büyükse, ada ünite tercih edebilirsiniz. Ada ünite, hem kullanım açısından, hem de depolama açısında ideal bir seçim olacaktır. Mutfağınız küçükse, derinliği fazla olan tezgâhlarla geniş çalışma alanı yaratın. Mutfakta yemek yemeyi tercih ediyorsanız, duvara monte edilen katlanabilir masaları tercih edin.
Ayrıca fırın ve ocağı ayrı kullanmak yerine set üstü ocakları tercih edebilirsiniz.
Mutfak Eşyalarını Doğru Depolayabilmek için Öneriler
İşte mutfak depolama çözümleri:
- Bir mutfakta her boş alana bir eşya koyarak boşlukları doldurmak düzensiz bir görünüme sebep olur. İlk olarak mutfağınıza bir yabancı gibi bakın ve gözünüze çarpan eşyaları toparlayın. Bu eşyalardan önemli gördüklerinizi sürekli olarak kullandığınız alana yerleştirin. Seçtiğiniz eşyaları sık kullanımınıza göre yerleştirin.
- Mutfağınızda saklı halde duran gizli alanlar oluşturun. Bu alanlar raflar veya kolay yerleşim yeri sağlayacak mobilyalar olabilir.
- Mutfakta kullandığınız, baharat gibi gıdaları cam kavanozlara veya metal sepetlere yerleştirin. Böylece dekoratif bir görünüm elde edebilirsiniz.
- Mutfağınız için satın aldığınız mobilyaları asıl işlevine ek işlevler ekleyerek de kullanabilirsiniz.
- eşyalarınızı mutfağın hangi alanında kullanıyorsanız oraya yerleştirin. Yemek araç ve gereçlerini ocağın hemen yanında depolamak bu duruma örnek gösterilebilir.
- Mutfağınızda çok fazla eşyanız varsa depolama alanını verimli şekilde kullanmaya özen gösterin. İşlevleri birbirine yakın olan eşyaları bir arada depolamak size zamandan kazandırabilir.
- Mutfağınızda bulunan dar alanları değerlendirmek isterseniz, dikey raflar güzel bir tercih olacaktır. Dikey raflarda çok fazla ürünü saklayabilirsiniz. Sürgülü bir tasarıma sahip dikey dolaplar seçmeniz hem işinizi kolaylaştırabilir hem de dekorasyona hoş bir görünüm katabilir.
- Açık raflarınızı değerlendirmek isterseniz bu raflara mutfak dekorasyonu ile bütünlük sağlayan sepetler veya kutular yerleştirebilirsiniz. Böylece açık raflarda kapasitesinin üzerinde eşya saklayabilirsiniz.
- Dolap raflarından ekstra alan elde edebilmek için, raf yükseltici iyi bir tercih olabilir. Raf yükseltici yardımı ile birçok eşyanızı rahatça yerleştirebilirsiniz.
- Mutfağınızdaki alanlardan daha fazla faydalanabilmek için iç içe geçebilen kaplar, bardaklar, katlanan sandalyeler kullanın.
- Yemek pişirirken kullandığınız kaşıkları, kepçeleri, çırpıcıları mutfak tezgahının üzerinde, dekorasyona uygun, küçük bir askılık yardımı ile, kek, kurabiye kaplarını ise uygun alana asarak veya şeffaf plastik kutuların içinde çekmecede depolayabilirsiniz.
Yapacağınız birkaç değişiklik ile mutfaklarınızda daha çok depolama alanını sahip olurken, düzenli ve kullanışlı bir görünüm elde edebilirsiniz.