Mutfak Dolabı Boyama Nasıl Yapılır?
Mutfak dolabı boyama ile mutfak yenilemeye karar verdiyseniz sizin için ilgi çekici önerilerimiz var. Mutfak dolabı boyası ile eski mutfak dolapları nasıl kaplanır? Mutfak dolabı boyama maliyeti nedir?
Bütçenizi aşmadan, kendinizi çok zorlamadan ve en önemlisi kırıp dökmeden mutfak yenileme mümkün. Mutfak dolabı boyama mutfak dekorasyonunuzun için en ideal çözümlerden biri olabilir. Klasik renklerden uzaklaşıp farklı dekorasyon fikirlerine yönelin.
Mutfak dolaplarını değişitrecek bütçeniz yoksa ya da kırıp dökmeyi gerektiren bir tadilat işin girişmek istemiyorsanız eski mutfak dolapalarınızı mutfak dolap boyası ile yenilemeniz mümkün. Sizin için farklı birkaç öneriyi bir araya getirdik.
Mutfak Dolabı Boyama ile Mutfak Yenileme
Kasvetli rengi ile mutfak dolaplarınız mutfağınızın enerjisini emiyor olabilir. Fakat onlara mecbur değilsiniz. Kullanılabilir durumdaki sağlam mutfak dolaplarını değiştirmek zorunda değilsiniz. Fakat o kasvetli renkleri de kullanmaya devam etmemeniz mümkün. Yapmanız gereken tek şey mutfak dolap boyası ile dolaplarınızı boyamak. Mutfak dolabı hangi boya ile boyanır? Mutfak dolabı boyama ipuçları nelerdir? İşte a’dan z’ye mutfak dolabı yenileme önerileri.
Mutfak Dolaplarını Boyamalı mıyım?
Mutfağınızı yenilemeye karar verdiğinizde mutfak dolaplarınızı boyamanın iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Bu, gerçekten de iyi bir çözüm. Fakat bu işlem için dolaplarınızın durumu önemlidir. Kırık dökük durumdaki dolapları boyayla yenileyemezsiniz. Dolaplarınızın fiziki olarak iyi durumda olması gerekir. Ahşap sağlam, raflar aşınmamış, dolap yük taşıyabilecek durumda olmalıdır. Dolabınızın durumundan emin olduktan sonra boyama işlemine başlayabilirsiniz. Mutfak dolabı boyama videosu bu konuda size rehberlik edebilir.
Mutfak Dolabı Boyası Nasıl Olmalı?
Latex Boya mı, Yağlı Boya mı?
Lateks boyalar istikrarlı bir şekilde gelişiyor ve bazı profesyonellerin yağ bazlı boyalardan tamamen vazgeçmesine neden oluyor. Çabuk kurudukları ve suyla temizlendikleri için lateks boyalar, yağ bazlı boyalara göre daha kullanıcı dostudur. Ancak birçok profesyonel, daha sert, daha dayanıklı bir boya filmi oluşturduklarını ve daha pürüzsüz bir yüzey elde ettiklerini iddia ederek hala yağ bazlı son katları tercih ediyor. Lateks boyaların zeminle tamamen bütünleşmesi yağ bazlı boyalardan daha uzun (üç haftaya kadar) sürer. Bu arada, hasara karşı hassastırlar.
Akrilik Boya
Artık ahşap boyamada gelişen teknolojinin de etkisiyle yeni seçenekler belirdi. Bunlardan en önemlisi akrilik boyalar. Çok amaçlı boyalar olarak üretilen akrilik boyalar hemen her yüzeye tutunabiliyor. Uygulaması çok kolay olduğu için de herkes tarafından kolayca kullanılabiliyor. Mıutfak dolabı boyama işine girişmek istiyorsanız akrilik boyaları da bir alternatif olarak düşünebilirsiniz.
Fırça mı, Sprey Boya mı?
Püskürtmeli yüzey için en yumuşak seçenektir, ancak bunu doğru şekilde yapmak için profesyonel olmak gerekir. Ayrıca büyük olasılıkla maliyetlerinizi artıran sprey ekipmanını kiralamanız gerekecek ve mutfak tezgahı, dolap iç mekanları ve mutfak aletleri dahil olmak üzere yanlışlıkla püskürtülebilecek tüm alanları boyadan korumak için ekstra işlem yapmak durumunda kalacaksınız.
Bu nedenlerden dolayı yüksek kaliteli fırçaları tercih etmenizi öneririz. Orta boy bir kare fırça ile bir kestirme fırçası işinizi görecektir.
Zımparalama Gerekir mi?
Dolap yüzeyi muhtemelen cilalıdır. Bu sebeple latex ya da yağlı boya tercih edecekseniz yüzeyi ciladan arındırmak için zımparalama yapmanız gerekir. Aksi durumda boya yüzeye kolay tutunamaz. Hem de yüzeyin pürüzlerinden arındırılması açısından zımparalama yapmak doğru olur. Fakat akrilik boyaların kullanımı için zımparalama gerekmez. Yüzeyi temizlemeniz yeterli olur.
Mutfak Dolabı Boyama Maliyeti
Mutfak dolabı boyama maliyeti birkaç yüz lirayı geçmez. Bu maliyet seçeceğiniz boyaya göre değişir. Latex ya da yağlı boyalar akrilik boyalar göre biraz daha maliyetli olabilir. Boyayacağınız yüzeye göre boya miktarı da değişir. Örneğin 500 ml’lik bir akrilik boya ortalama büyüklükteki bir mutfak dolaplarını yenilemeye yeter. Fırça, rulo ve boya maliyetini birlikte düşününce 100-200 lira arası bir miktar yeterli olacaktır. Fakat her durumda boya ile mutfak dolapları çok az bir fiyata yenilenmiş olur. Mutfak dolabı boyama maliyeti bütçenizi aşmayacaktır.
Mutfak Dolabı Boyama Aşamaları
Odayı Hazırlayın
- Dolapları boşaltarak, tezgahları temizleyerek ve tezgahtaki cihazları kaldırarak işe başlayın.
- Masaları ve diğer mobilyaları başka bir odaya taşıyın.
- Tezgahların ve döşemelerin üzerine boya gelmemesi için yüzeye uşamba koyun.
- Dolapların etrafındaki duvarı boya bantları ile koruyun.
- Kapıları, çekmeceleri ve rafları boyamak için bir çalışma masası kurun.
Kapıları, Çekmeceleri ve Rafları Çıkarın
- Menteşe vidalarını kabin çerçevesinden çıkarın ve kapıları çıkarın.
- Çıkardığınız vidaları yeniden montj yaparken zorlanmamak için düzenli şekilde bir kenara koyun.
- Çekmecelerin kolları sökün.
Tüm Yüzeyleri Temizleyin
Tüm yüzeyleri ıslak bir bezle güzelce silin. Boyanın altından tozların görünmesini istemiyorsanızz tüm yüeyi tozdan arındırmalısınız. Tüm dolap parçaları temizlendikten sonra suyla iyice durulayın ve kurumasını bekleyin.
Mutfak Kapakların Yenileme
Artık boyaya hazırsınız. Eldivenlerinizi takın. Seçeceğiniz boyaya göre önce zımparama işlemine başlamalısınız. Latex ya da yağlı boyalar kullanmaya karar verdiyseniz öncelikle zımparalama yapın. Tüm yüzeyleri ahşap için uygun zımpara kağıdı ile zımparalayın. Zımparalama bittikten sonra tüm yüzeyleri ıslak bezle silin ve ardından kurulayın. Dolapların tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra boyama işlemine geçebilirsiniz.
Latex ya da yağlı boya kullanacaksanız zımparalamanın ardından yüzeye bir kat astar boyası atın. Bunun için astar boyası kullanabileceğiniz gibi dilerseniz kullandığınız boyanın ilk katını astar olarak da düşünebilirsiniz. Yani varsa astar boyası sürün. Yoksa ilk kat olarak kullandığnız boyadan sürün. Yağlı boyayı bir miktar tiner ile karıştırmanız gerekir. Ypaı marketlerden ahşap için uygun tiner alabilirsiniz. Yağlı boya yoğun bir yapıda olduğundan tiner ile inceltimelidir. Boyayla tineri karıştırdıktan sonra boyama işlemini hızlıca yapmalısınız. Aksi durumda tiner uçabilir. Boyayı sürdükten sonra kuruması için bekleyin. En az 8-10 saat beklemek gerekir. Eğer daha fazla vaktiniz varsa 24 saat beklemekte fayda var. İlk kat iyice kuruduktan sonra ikinci kat boyayı sürebilirsiniz. İkinci kat da tamamen kuruduktan sonra dilerseniz cila da sürebilirsiniz. Mat seviyorsanız mat gösteren cilalar da var. Yüzeyi korumak için cila yapmakta fayda vardır.
Akrilik boya kullanacaksanız boyayı bir kaba koyun. Boyanın için esktra bir malzeme koymanız gerekmez. Akrlikik boyası için uygun sünger fırçlardan kullanmanız işinizi kolaylaştırır. Sünger ruloyu hafifçe ıslatın ve elinizle ruloyu sıkın. Ardından Ruloyu boyaya batırın. Ruloya çok boya almanız gerekmez. Sonra ruloyu yüzeye sürün. Burada da sürdüğünüz ilk katı astar olarak düşünün. Akrilik boyalar için kuruma süresi 24 saattir. Her kat arasında 24 saat beklemeniz gerekir. Açık renkten koyu renge geçiyorsanız 2 kat boya yeterli olacaktır. Fakat koyu renkten açık renge geçiyorsanız muhtemelen 3 kat boya yapmanız gerekir.