Mutfak Tezgahı Nasıl Temizlenir?

Mutfak tezgahı nasıl temizlenir? Laminat tezgah nasıl temizlenir? Çimstone tezgah temizliği nasıl yapılır?

Mutfak için tezgah seçimi önemlidir. Kalitesiz seçilen tezgah kısa zamanda sararabilir, yanabilir ya da çatlayabilir. Çizilmesi de kullanımdan dolayı meydana gelen diğer kusurlar arasında yer alır. Mutfağınızda en çok yer kaplayan ve tarzımızı belirleyen eleman, tezgahlardır. Doğru ve kaliteli malzemeden yapılan tezgahlar, mutfağınızın şıklığını pekiştirir.

Tezgahınızı seçerken mutlaka malzemesine de dikkat edin. İşte birkaç ipucu, mutfağınızda kullanabileceğiniz tezgah çeşitleri ve özellikleri:

Tezgah Çeşitleri

Mutfak tezgahı nasıl temizlenir sorusuna geçmeden önce tezgah çeşitlerini tanıyalım. Mutfak yenilerken tezgâh seçmek çok önemli bir konudur. Tezgâhın görüntüsü kadar, kullanışlı oluşu ve maliyeti de büyük önem taşır.

Mutfak tezgâhında, leke tutmayan ve ısıya dayanıklı modellerin tercih edilmesi önerilir. Fiyat bakımından ahşap tezgâhlar, en hesaplı alternatifler arasındadır. Ayrıca, ahşap tezgâhların pek çok farklı renk ve dokuda çeşitleri vardır. Ahşap tezgâhta seçeneklerin çok olması ile mutfak stiline en uygun tezgâhı seçmek kolay olabilmektedir.

Ahşap tezgâhların bakımı kolaydır. Yılda birkaç kez cila yapılması tavsiye edilir. Bu sayede, kullanım konusunda sıkıntı yaşanmaz ve daha uzun yıllar kullanılabilir. Mutfak tezgâhlarında granit, dayanıklılığı en yüksek ve kullanımı en rahat malzemedir. Ancak bu malzemenin fiyatı yüksek olduğundan, bütçeyi zorlayabileceğinin unutulmaması gerekir.

Corian tezgâhlar ise, renk, doku ve kullanım kolaylıkları ile tercih edilebilecek tezgâh alternatiflerindendir. Bu tezgâh, hesaplı bir seçim olabilir.

Corian Tezgah

corian tezgah temizliği

Yeni olmasına rağmen, oldukça fazla tercih edilen tezgahlar arasındadır. Bir çok rengi bulunur. Oldukça sağlam olan corian tezgahlar çok kolay da temizlenir. Zedelenmesi durumunda cilalanmasında hiçbir sakınca yoktur. Üzerine uygulanan cila tezgaha yeni bir görünüm kazandırır. Çok dayanıklı bir malzemedir. Temizliği de çok kolaydır. Renk çeşidi açısından oldukça zengindir. Üzerinde çizikler oluşsa bile, sadece cilalayarak tezgahınızın yeni gibi görünmesini sağlayabilirsiniz.

Granit Tezgah

granit tezgah temizliği

Granit tezgahların en büyük özelliği; yapısı dolayısıyla yüzeyinin her zaman soğuk olmasıdır. Dolaptan çıkarılan malzemeler tezgah üzerinde uzun süre soğukluğunu koruyabilir. Temizliği oldukça pratiktir. Çok pratiktir. Eğer fazla titizseniz bu malzeme size çok uygun. En kolay temizlenen malzemelerden biridir.

Mermer Tezgah

Mermer Temizliği Nasıl Yapılır

Yüzeyin özelliği nedeniyle, üzerinde kolaylıkla hamur açılabilir. Mermerlerin en büyük sorunu sürekli yenilemeyi gerektirmektedir. Üzerine konulan içecekler, sirke ve şarap gibi malzemeler tezgaha zamanla zarar verir. Hamur işi yiyecekler yapmayı seviyorsanız yağışmaz özelliği nedeniyle bu malzemeyi tercih edebilirsiniz. Üzerinde kolaylıkla hamur açabilirsiniz. Ancak temizliği biraz zahmetlidir. Çünkü çok kolay leke tutar. Mermer tezgahınızı asitli içeceklerden ve leke yapan sıvılardan uzak tutmalısınız.

Paslanmaz Çelik Tezgah

çelik mutfak temizliği

Daha çok profesyonel mutfaklarda tercih edilir. Evlerde de kullanılabilir. Yanmaz ve çatlamaz özelliklerine rağmen kolaylıkla çizilebilir. Daha çok restoranlarda veya otel mutfakları gibi profesyonel mutfaklarda kullanılsa da ev için de uygun bir malzemedir. Çok dayanıklıdır. Tek dezavantajı çok kolay çizilmesidir. Tezgahınızı seçerken, bunu göz önünde bulundurmalısınız.

Dekorasyon Önerisi:

Tezgâh ve mutfak dolabınızı bütünleyecek olan karo fayans seçimi önemlidir. Tüm mutfaktaki karo fayanslardan farklı olarak, tezgâh kısmındaki fayanslar en çok kirlenen ve en çok göz önünde bulunan bölümdür. Yemek yaparken yağ ve yemek sıçraması, devamlı suyla temas halinde olup su lekeleri barındırması açısından temizliğine oldukça önem verilmesi gereken yerlerdendir. Bu kısımdaki fayansları seçerken, sevdiğiniz renkleri kullanın. Çeşitli renk ve desenlerdeki fayanslar, seçiminizde size yardımcı olacaktır. Rengini seçtikten sonra, kullanılabilirliğine dikkat edin. Leke barındırmayan, kolay temizlenen ve kolayca aşınmayan fayanslar seçin. Parlak, mat, açık renk ve koyu renk gibi seçeneklerin yanı sıra, çeşitli desen ve motiflerdeki fayansları da göz önünde bulundurun.

Çeşitlerine Göre Mutfak Tezgahı Nasıl Temizlenir?

çimestone tezgah temizliği
Görsel: yorkfabrica.com

Ahşap Tezgah Temizliği

Ahşap bir mutfak tezgâhını temizlemek öncelikle ahşap yüzeylere uygun temizlik malzemeleri edinilmelidir. Bu malzemeler; ahşap temizleyici, kâğıt havlu, mutfak bezi ve kuru bir bez. Yapılması gereken ilk şey, tezgâhın kirden, tozdan, yemek artıklarından, bulaşık köpüklerinden arındırmalıdır. Daha sonra ahşap temizleyicisini kullanma talimatına uygun olarak tezgâha dökülmelidir. Ahşap temizleyiciyi kullanırken, sadece belli bölümlere değil de tezgâhın homojen bir şekilde dağıtılmasına dikkat edilmelidir. Temizleyicinin uygulandığı tezgâhın üstünü kuru bez ve kâğıt havluyla birkaç kez sildikten sonra, temizlik işlemi tamamlanacaktır.

Granit Tezgah Temizliği

Granit tezgâhlar ise fiyatları bakımından daha fazla bir bütçe gerektirir ancak yoğun ve sıkı bir maddeden yapıldığından oldukça dayanıklıdır. Granit tezgâhlar pahalı olduğu kadar temizliği de kolay olan bir tezgâh türüdür. Bu tezgâhın temizliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktası, lekelendiği anda silmektir. Çünkü granit tezgâhın üzerinde oluşan ve gözden kaçırılan bir leke, tezgâh tarafından emilerek kalıcı bir leke haline gelir; bu lekeyi bu aşamadan sonra çıkarmak imkânsızdır. Bunun dışında düzenli olarak, az miktarda bulaşık deterjanı dökülerek bir bezle silinip tezgâhın temiz tutulabilir.

Siyah Granit Mutfak Tezgahı Nasıl Temizlenir?

Gerekli süre: 1 saat.

Granit tezgah nasıl temizlenir?

  1. Bulaşık bezini ıslatın.

    Temiz bir kaba ılık su koyun, üzerine ağartıcı özelliği olmayan bir yüzey temizleyici ekleyin.

  2. Mikrofiber bez kullanın.

    Çizilmeleri engellemek için mikrofiber bez kullanmakta fayda var.

    Temizlik bezi

  3. Oksalit asit içeren temizleyici kullanın.

    Oksalit asit içeren temizleyiciler siyah granit mermerin zamanla matlaşmasını önler. Tezgahın hep parlak kalmasını sağlar.

  4. İzopropil içeren bir dezenfektan ile yüzeyi dezenfekte edin.

    Son olarak yüzeyi virüslerden arındırmak için izopropil içeren bir dezenfektan ile silin.

Mermer Mutfak Tezgahı Nasıl Temizlenir?

Mermer tezgâhlar çok şık, bir o kadar da pahalı bir tezgâh tipidir. Dikkatli kullanım gerektirir, ama temizliği oldukça kolaydır. Öncelikle tezgâhı yemek artıklarından ve kirden iyice arındırmalı; daha sonra mutfak bezi kullanılarak ılık sabunlu ya da bulaşık deterjanlı su ile temizlenmelidir. Asitli yiyecekler, çay, kahve, kola, yağlı yiyecekler mermer tezgâha leke yapma potansiyeline sahiptir. Bu yiyecek ve içeceklere dikkat edilmelidir. En önemli püf noktalarından biri, mutlaka nihale kullanılmalıdır. Doğrudan mermer tezgâhın üzerine sıcak tencere ve tava konulmamalıdır. Bu sayede tezgâhın üzerinde iz çıkması engellenir.

mermer tezgah temizliği

Sararan Mermer Nasıl Temizlenir?

Doğal taşların temizliği diğer malzemelere göre daha fazla özen ister. Sentetik bazlı temizleyiciler, çamaşır suları mermer yüzeylerde kullanılmaz. Yapılan en büyük hatalardan biri ise banyo ve mutfaklardaki mermerlerin temizliğinde kireç çözücü kullanmaktır. Kireç taşından oluşan mermerde, kireç çözücü kullanmak mermeri çok kısa sürede aşındırarak derin hasarlara neden olur ve kullanılmaz hale getirebilir. Mermer gözenekli bir yapıya sahiptir ve sıvıları çok hızlı bir şekilde emebilir. Kahve, portakal suyu, şarap gibi sıvılar dökülür dökülmez ılık bir bez yardımıyla vakit geçirmeden temizleyin. Bunun dışında güçlü pigmentlere sahip olan kahve, kimyon, köri gibi baharatlar ve yeşil sebzeler zemine dökülür dökülmez bekletmeden temizlenmedir. Fotoğraf 2.4: Mermer zemin Mermer temizliğinde sirkeden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Birçok yüzey için doğal bir temizlik maddesi olan ve sıklıkla önerilen sirke oluşturduğu korozyon nedeniyle mermerler için uygun değildir.

Lamine Tezgah Temizliği

Lamine tezgâhlar da son zamanlarda çok tercih edilmektedir. Fiyatının uygun oluşu, dayanıklı ve temizliğinin oldukça kolay oluşu gibi etmenler, lamine tezgâhların tercih edilme sebeplerinden bazılarıdır. Lamine tezgâhı yemek artıklarından ve kirden arındırdıktan sonra basitçe sprey yüzey temizleyici kullanıp kuru bir mutfak beziyle temizlenebilir. Lamine tezgâhta suyla temizlik yapmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü su, tezgâhta şişme yapabilir.

Mutfak tezgahı nasıl temizlenir sorusunun cevabı tezgah çeşitlerine göre bu şekildeydi. Kolay gelsin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu