Mutfakta Kışa Hazırlık
Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelini oluşturur. Seracılığın ve ulaşımın henüz bu kadar gelişmediği yıllarda insanlar kışın tüketebilecekleri besinleri önceden hazırlar ve kışa hazırlık yaparlardı. Bu mutfak kültürü günümüzde de sürmektedir.
Yaz aylarında her şey çok iken, kış ayları daha verimsizdir. Bu sebeple yazın bolca bulunan ve dayanıklı olan besinler kış aylarında da tüketilmek üzere hazırlanır. Ülkemizden pek çok mutfakta kışa hazırlık için besinler işlenmektedir.
Kırsal kesimlerde kışa hazırlık birden çok çeşit besin işlenirken, kentlerde kışa hazırlık için çeşitler azalmaktadır. Kentlerde daha çok reçel, turşu yapılmaktadır. Fakat günümüzde doğal beslenmeye yöneliş sebebiyle bu çeşitlilik artmaktadır.
Buğday ve Buğday Ürünleri
Artık evlerde ekmeğini kendisi üretenlerin oranı da artmaktadır. Mayalı, somun, bazlama ve yufka çeşitleri evlerde sıkça üretilmektedir.
Buğdaydan yapılan bir diğer besin bulgurdur. Köfte, pilav ve çeşitli çorbalarda tüketilen bulgur, besleyici bir gıdadır. Günümüzde marketlerde kolayca bulunabilen bulgur, bazı yörelerde hâlâ evde üretilmektedir.
Buğday unundan tarhana da yapılabilmektedir. Besleyici değeri oldukça yüksek olan tarhana, kış çorbalarının başlına gelmektedir.
Buğday unundan kış için yarma, kuskus, erişte gibi besinler de yapılmaktadır. Aşure, keşkek, pilav ve çorbaların yapımında kullanılan bu besinler kış hazırlıklarına dahildir.
Süt Ürünleri
Süt çok kolay bozulabilen bir besindir. Kentlerde olmasa da özellikle kırsal alanlarda inek besleyen insanlar kışa hazırlıklarında sütten faydalanmaktadır.
Sütten yapılan besinlerin başında peynir ve teryağı gelmektedir. Yapılan peynir ve tereyağları tek kahvaltılık olarak tüketilebileceği gibi, çeşitli besinlere katık olarak da tüketilebilir.
Et Ürünleri
Etten yapılan kavurma ve kıyma da kış hazırlıkları arasında yer almaktadır. Bu besinler yemek yapımında kullanılmak üzere kış için hazırlanır. Et ve sebze yemeklerinde, böreklerde kullanılırlar.
Sebze ve Meyve Ürünleri
Yaz sebzeleri kurutularak kışın tüketilir. Bamya, taze fasulye, domates, biber, patlıcan gibi sebzeler kurutularak kışın yemeklerde kullanılır. Domates ve biberden salça ve menemenlik malzeme de yapılmaktadır.
Salatalık, lahana, fasulye gibi sebzelerden turşu kurulmaktadır. Sofralara lezzet katan turşular kış için hazırlanan besinlerin başında gelir.
Erik, ayva, kayısı gibi meyveler kurutularak tüketilmektedir. Bu meyvelerin çayı da yapılabilmektedir. Meyvelerden yapılan reçeller de kış hazırlıklarının önemlilerindendir.
Son olarak sebze ve meyvelerin konservesi de kurulmaktadır. Kurulan konserveler kışın yemeklerde kullanılmaktadır.