Naftalin Yerine Ne Kullanılır?

Naftalin yerine ne kullanılabilir? Doktorların naftalinin zararları üzerine uyarılarda bulunması sebebiyle kışlık giysiler kaldırılırken naftalin yerine kullanılabilecek alternatifler önem kazanıyor.

Dolaptaki Güvelerden Kurtulun

Boyu ortalama 5-6 mm arasında değişen ve rengi kelebeğe benzeyen güve, geceleri görünüp gündüzleri kaybolan bir haşere türüdür.

Renkleri kelebeklere çok benzediğinden kelebeklerle karıştırılmaktadırlar. Güvelerin yaşadıkları yere göre çeşitleri vardır.

Güve Çeşitleri

Tahıl Güvesi: Bu güveler tahılla beslenirler. Mutfakta görülebilen güve çeşididir. Önlem alınmadığında tüm besinlere zarar verebilir.

Deri Güvesi: Deri eşyaları kemirirler. Giysi dolaplarında rastlanabilir.

Halı Güvesi: Halıları kemirerek yaşarlar. Zamanla halılarda delik açacak kadar kemirebilirler.

Giysi dolabınızı açtığınızda hızla uçuşan böceklerle karşılaşıyorsanız, muhtemelen dolabınızda güve vardır. Önlem almazsanız eşyalarınıza ciddi zararlar verirler.

Güve Nasıl Yok Edilir?

  • Eğer güveden şüpheleniyorsanız, tüm eşyalarınızı kontrol edin. Küflü bir koku ve giysilerde delinme fark ettiyseniz güve sorununuz var demektir.
  • Tüm giysileri yıkayın ve ardından yüksek ısıda ütüleyin
  • Giysilerin yanı sıra dolapta bulunan çarşaf, havlu gibi çamaşırları da yıkayın.
  • Sirkeli su ile tüm dolabı silin.
  • Eğer yıkanamayan eşyalarınız varsa, onları da iyice fırçalayın, sonra dolaba yerleştirin.

Güve Oluşumu Nasıl Engellenir?

  • Giysilerinizi her zaman temiz tutun.
  • İki haftada bir dolabınızı havalandırın.
  • Güve ilaçlarıyla dolabınızı ilaçlayın.

Doğal yöntemlerle de güveleri yok edebilirsiniz. Kekik, nane ve lavantayı bir beze koyun ve bu bezi dolabınıza yerleştirin. Bu karışımın kokusu güveleri rahatsız edecek ve oluşumlarını engelleyecektir. Kurutulmuş limon kabukları da güveleri rahatsız eder.

Güvelerden bu yöntemlerle kurtulabilirsiniz. Fakat tüm önlem çabalarınıza rağmen başarılı olamadıysanız profesyonel bir yardım almanız gerekir.

Naftalin Kullanımı

Genellikle kıyafetleri güve ve diğer zararlı böceklerden korunmak için kullanılan naftalinin; solunum, deri ve oral yolla alındığında katarakt, retinal kanama ve hemoliz, alerji gibi birçok hastalığa davetiye çıkardığı bildirildi.

Yrd. Doç. Dr. Burak Cem Soner, naftalinin genellikle farmakoloji biliminde vekimyasal olarak kullanımları dışında, sıklıkla kıyafetlerin güvelerden korunmasıyla lavabolarda koku giderici olarak kullanıldığını söyledi.

Naftalinin toprakta 1 – 3 ay, göl ve nehirlerde ise iki hafta süreyle varlığını koruduğunu dile getiren Soner, “Naftalinin solunum, deri ve ya oral yolla emilimi yüksektir. Kıyafetlerden arındırılması oldukça zordur. Bu nedenle maruz kalan kıyafetler mutlaka yıkanmalı ve uzun süre açık havada bırakılmalıdır” dedi.

Naftaline bırakılmış kıyafetler giyildiğinde kişi eğer yağlı krem de kullanmışsa emilimleri artarak zehirlenmelere neden olabileceğine dikkati çeken Soner, solunum yoluyla emilimin çok hızlı gerçekleştiğini kaydetti.

Naftalin Nerelerde Kullanılır?

  • Tuvaletlerde kötü kokuları gidermek için kullanılır.
  • Elbise dolaplarında zararlı böcekleri uzak tutması ve ferah bir koku vermesi için dolap içlerine yerleştirilir.
  • Bazı böcek ilaçlarının yapımında kullanılır.

Naftalin kokusundan hoşlanmıyorsanız, dolabın içine limon kabuğu ve karanfil taneleri koyabilirsiniz. Limon kabuğu ve karanfil, dolap içinin güzel kokmasını sağlayacağı gibi, güve oluşumunu da engeller.

Dolaba sinen naftalin kokusunu yok etmek için bir miktar alkolü, limonlu su ile karıştırın. Bir sünger yardımı ile bu karışımı dolabın duvarlarına sürün.

Giysiler İçin Naftalin Yerine Ne Kullanılabilir?

Naftalinin zararlı olması sebebiyle giysileri güvelerden ve nemden korumak için bitkilere ve yağlara yönelebilirsiniz. İşte alternatifler: kafuru, lavanta, defne, ökaliptüs kullanılabilir. Şu yağlar da tercih edilebilir: biberiye, misk, paçuli, potakal, gül.

Dolaplarınızın mis gibi kokmasını sağlayacak koku keselerini, kendiniz hazırlayabilirsiniz.

Dolaplarınızı açtığınızda mis gibi bir kokunun etrafa yayılmasını koku keseleri kullanarak sağlayabilirsiniz. Dolaplarınızda kullanacağınız koku keselerini evinizde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Aromatik bitkiler, kumaş ve kurdele kullanarak, tüm dolaplarınız için çok şık minik kesecikler hazırlayabilirsiniz.

Koku keseleri için en ideal bitkiler aromatik olanlardır. Lavanta, biberiye, tarçın ve balsam dolap içleri için idealdir. Sedir ise yünlü ve trikoları güvelerden korur. Çekmece ve dolaplarınız için hazırlayacağınız koku keselerini artık ince kumaşlardan dikebileceğiniz gibi, kumaş mendil de kullanabilirsiniz. Bir kumaş mendilin içine tercihinize uygun aromatik bitkilerden koyup, uçlarını tepede toplayın ve rengine uygun bir kurdele ile bağlayın. Aromatik bitkilerden başka beğendiğiniz sabunları ufak ufak keserek de kullanabilirsiniz.

Ayakkabılarınız için de aynı uygulamayı, bu defa havuç şeklinde ve daha büyük kumaşlarla yapabilirsiniz. Ayakkabılar için en pratik koku kesesi hazırlama yöntemi ise, eski çorapları kullanmaktır.

Koku keseleri sayesinde, çekmece ve dolaplarınız, hatta ayakkabılarınız dahi mis gibi kokacak,aynı zamanda da minik kesecikler çekmece ve dolaplarınızı süsleyip, renklendirecek.

Naftalin Yerine Kullanılabilecek Alternatifler

Mevsimlik kıyafetleri veya sık giymediğiniz kıyafetleri kaldırmaya başlama zamanı geldiğinde, naftalin yerine bu alternatifleri kullanabilirsiniz.

Sedir Ağacı Topları

Dolabınızdaki kumaşları güvelerden korumak için sedir ağacı topları kullanabilirsiniz. Aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz bu ürün çok iyi bir alternatiftir.

  • Sedir ağacı toplarını dolaplara koyun.
  • Sedir ağacı toplarını keselere koyup, keseleri dolapların çeşitli yerlerine asabilirsiniz.
  • Taze olması için her yıl bu topları değiştirin. Hatta kokusunun gittiğini düşünüyorsanız bir yıl beklemeden değiştirebilirsiniz.

Lavanta Kesesi

Çoğu güve lavanta kokusundan nefret eder. Bir bez keseye birkaç dal lavanta ekleyin ve dolabın içine birkaç tane yerleştirin. Lavanta kesesi hem güveleri uzak tutacak, hem de dolabınızın mis gibi kokmasını sağlayacak.

Vakumlu Poşet

Vakumlu poşetler, depolama alanında kullanılan yardımcı ürünlerin başında gelir.

Vakumlu poşetler, sadece bir elektrik süpürgesi yardımı ile evlerde daha fazla depolama alanı yaratma imkânı sunar. Bu özelliği ile de kullanılan yardımcı ürünlerin başında gelir.

Vakumlu poşetler, evlerde yatak altlarını, bazaları ve dolap üstlerini dolduran eşyaların son derece pratik bir şekilde depolanmasını ve en az yeri kullanarak saklanmasını sağlar. Klasik depolama ürünlerine alternatif olarak doğan vakumlu poşetlerin kullanımı da son derece kolaydır.

Vakumlu poşet nasıl kullanılır?

Poşet içerisine kıyafetler veya diğer tekstil ürünleri yerleştirildikten sonra, fermuar kıskaç yardımı ile kapatılır. Ardından, poşetin ortasında yer alan kapak açılır. Elektrikli süpürge buraya yerleştirilir ve içerideki hava çekilerek eşyalar vakumlanır. Son işlem olarak, kapak sıkıca kapatılır.

Eşyaların, poşete yerleştirilmeden önce yıkanıp ütülenmesi yerleşim esnasında büyük kolaylık sağlar. Böylelikle eşyalar tekrar kullanılmak istendiğinde, poşetten çıkardıktan sonra sadece havalandırılması yeterli olur.

Vakumlu poşette neler saklanmamalıdır?

  • Vakumlu poşetlerin kullanımında dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar vardır. Bunlar:
  • Vakumlu poşete fazla miktarda eşya yerleştirilmemelidir,
  • Elektrikli süpürgenin zarar görmemesi adına, en fazla 30 saniye süreyle poşet içinde tutulmalıdır,
  • Poşet içerisine yerleştirilen eşyalar kuru ve temiz olmalıdır,
  • Gıda maddeleri ve sivri uçlu nesneler poşet içerisine konulmamalıdır.

Vakumlu poşetler, hava giriş çıkışını engeller. Bu özelliğinden dolayı balkonda, depoda ya da garajda sakladığınız eşyalar nem, küf ve güvelerden etkilenmez. Aynı zamanda poşetler şeffaf renkte olduğundan dolayı, aranılan eşyalar kolaylıkla bulunabilir. Yorgan, yastık, mont gibi daha büyük eşyaların depolanmasında ise, vakumlu hurçlar kullanılabilir.

Vakumlu poşetler, eşyaların buruşmadan ve herhangi bir etkenden zarar görmeden depolanmasını sağlarken; evlerde büyük oranda yer tasarrufu sağlar.

Giysiler Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Kadife Kumaşlar

Pamuk ve keten liflerinden dokunan, yüzeyi çok sık ve kısa hav bırakılarak dokunmuş parlak ve kalın kumaştır. Gün ışığında ve florasan lambalarda bulunan mor ötesi ışınlar renklerde solma ve kumaş yapısında bozulmaya ve parçalanmaya neden olur. Hem doğal hem de yapay ışık renk değişimine, kırılganlığa, sararmaya veya dokuların zayıflamasına sebep olur. Kadife kumaşın korunmasında dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Kadife kumaşlar nem, toz ve rutubetin olmadığı yerlerde korunmalıdır.
  • Kadife kumaşlar arasına havlu koyup öyle katlanmalıdır. Bu şekilde örtüde sert bir katlama hattı meydana gelmesi ve kumaşın akması önlenir. Silindir şeklindeki bir kartona sarılması da doğru bir saklama şeklidir. Önemli olan kumaşta kat izinin oluşmasını önlemektir.
  • Temiz bir bohça veya örtünün içine konarak saklanmalıdır.

İpek Kumaşlar

İpek iplikle dokunan, parlak sık dokunuşlu dökümlü bir kumaştır. İpek, ışığa karşı çok hassastır, kırılır ve rengi atabilir. İpek kumaşın korunmasında dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Giysiler temiz bir örtü veya bohça içine konarak korunmalıdır.
  • Nem, toz ve rutubetin olmadığı yerlerde saklanmalıdır.
  • İpek kumaşlar katlanarak değil, rulo halinde sarılarak korunmalıdır. Kumaş katlandığında kırılır, iz yapar ve kötü bir görüntü oluşturur.

Yünler

Yün ve yün esaslı kıyafetlerin hava alması önemlidir. Bu yüzden bu kıyafetlerinizi kanvas ya da müslin kumaş kutularda saklayabilirsiniz. Bu kutular kıyafetleriniz için yeterli hava sirkülasyonunu gerçekleştirirler.

Kutu yerine askıda kaldırılması gereken kıyafetleri, nem ve koku oluşumunu engellemek için giysi torbaları içinde saklayabilirsiniz. Giysi torbanızın kumaş olmasına özne gösterin. Eğer kumaş torbanız yoksa, onun yerine kıyafetlerinizin üzerine çarşafta serebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu