Narenciye Kabukları Nasıl Değerlendirilir?

Narenciye kabukları nasıl değerlendirilir? Narenciye kabuklarını atmak yerine yemeklerde ve içeceklerde değerlendirmeye ne dersiniz?

Narenciye Meyveleri

Dünyada en çok yetiştirilen meyve grubudur. Turunçgiller içerisinde çok büyük bir cins, tür ve çeşit zenginliği vardır. Anavatanı Güneydoğu Asya olmasına rağmen, bugün dünyanın çok büyük bir alanına yayılmıştır. Turunçgiller arasında ülkemizde en çok yetiştirilme ve ekonomik öneme sahip olan türler; portakal, limon, turunç, mandalina, greyfurttur. Bunların dışında kamkat, lime ve ağaç kavunu da yetiştirilmektedir.

  • Portakal Çeşitleri: Yafa, washington, valancia, navelina, navelate, cara cara.
  • Mandalina Çeşitleri: Satsuma, clemantin, claussellina, nova, robinson, minneola.
  • Limon Çeşitleri: Lamas, kara limon, Molla Mehmet limonu, Kıbrıs limonu, kütdiken limonu, interdonat limonu, mayer limonu, lime.
  • Greyfurt Çeşitleri: Marsh’s Seedless, star ruby, red blush.

Evde Narenciye Yetiştirmek

Limon, mandalina, portakal, turunç ya da greyfurt… Bu meyveleri terasta, balkonda hatta evinizin güneş alan herhangi bir köşesinde yetiştirmeniz mümkün. Yeter ki işin püf noktalarını bilin.

Narenciyeyi tohumdan üretebilir hatta ıslak bir pamuk parçasının üzerinde bile filizlenmesini sağlayabilirsiniz. Eğer çekirdekleri bir süre buzdolabında bekletirseniz bu işlem, çok daha hızlı sonuç almanıza yardımcı olur. Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da hava sıcaklığının en az 22 derece olması ve ortamın güneş almasıdır.

Ağacınızın daha sağlıklı ve verimli olması için aşılama önemlidir. Aşı, narenciye konusundaki beklentileri en iyi şekilde karşılar, meyve ağacına lezzet verir ve bol üretim sağlar. Satın alacağınız ağacın aşılı olmasına dikkat edin.

Narenciye, soğuktan korunmalıdır. Satsuma ya da kumkuat, eksi 10-12 dereceye kadar dayanıklılık gösterir, fakat diğer türler rüzgardan korunaklı güney ya da güney batı cephesine dikilmelidir. Bunların yanı sıra bir de don tehlikesi ile karşılaşırsanız, ağacınızı bir süreliğine sarmanız yararlı olacaktır. Ağacınızın yapraklarında sararma meydana gelirse buna, “kloroz” adı verilen aşırı kireçli su veya toprağın neden olduğu besin yetersizliği neden oluyordur. Bunun önüne geçmeniz için ise, sıcaklık 14 dereceye ulaştığında bitki besini vermeniz yeterli olacaktır.

Narenciyelerinizi, olgunlaşma dönemine ve meyvelerin olgunluğuna bakarak, sonbaharın çeşitli zamanlarında toplamaya başlayabilir ve türüne göre kış ortalarına kadar bu işleme devam edebilirsiniz.

Narenciye Kabukları Nasıl Değerlendirilir?

Tamar Adler, The Newyorker’daki “All the Ways Not to Waste Your Citrus Peelsyazısında şu bilgilere yer veriyor:

Dünyamız, yenilebilir bitkilerin yanı sıra kabuklar, yapraklar ve kemiklerle doludur. Narenciye kabukları farklıdır. Hepimiz, en azından bilinçsiz olarak, portakalların, limonların ve greyfurtların kabuklarının, narenciye yemenin keyfini çıkarmanın anahtarı olduğunu biliyoruz. En azından barmenlerin uçucu yağlarını serbest bırakmak için onları kokteyllere eklemelerini izleyerek gördük. Parlak sarı, yeşil ve turuncu yapraklar kullanılmaya değer bitkilerdir. Dolayısıyla narenciye kabuklarının iyi olduğunu söylemek doğru olur.

Yine de bunlardan gerçekten faydalanmak başka bir şeydir. İlk engel tekniktir: Kabuğundan bir meyve veya bir meyveden meyve suyu aldıktan sonra, geride kalan kabuk posa gibidir. Sıkılmış bir limonu rendelemeye çalıştınız mı? İdeal olarak her birimiz, meyve suyuna ulaşmak için hazırlarına yöneliriz. Oysa meyveler dolapta bizi bekliyor. İhtiyacımız olan tek şek tkenik bir malzeme. Ama ben de sizler gibi o malzemeyi kullanmak yerine kolay olanı tercih ediyorum.

Karakterimdeki bu görünüşte kalıcı kusuru nasıl telafi ederim: Devam ediyorum ve limonları eve getirdiğimde, hatta buzdolabını açıp meyveyi gördüğümde bunu hatırlarım. Kabukları kullanmak narenciyenin ömrünü azaltır. Sonuçta meyveyi koruyan kabuktur. Ama hem içini hem dışını kullanmak mümkün. Bir rende, bıçak yardımıyla kabuğu alın. Aldığınız parçayı su, soda gibi sıvıları tadlandırmakta kullanın. Ya da kabukları tavuk yemeğine katın. İşte bu kadar basit.

Aklınıza gelebilecek pek çok yemeğe narenciye kabuğu ekleyebilirsiniz. Narenciye kabuklarını salatalara ekleyebilirsiniz. Keklere ekşi bir tad katmak hoş olacaktır. Kahvaltıda yediğini yulaf ezmesine biraz da narenciye kabuğu rendesi ilave edtmeye ne dersiniz? Kabukları baharat gibi değerlendirmek de mümkün. Bunun için onalrı kurutmanız gerekecek. Yaz aylarında işiniz kolay olur. Kabukları güneşte bekletin, iyice kuruyana kadar zaman tanıyın. Kuruyan kabukları elinizle ufalayın, cam bir kaba koyun. Tıpku karabiber gibi dilediğiniz yemeklere serpiştirin. İşte bu kadar kolay. Sonra narenciye şekeri yapmak için elde etiniğiniz tozu şekere karıştırın; şaşırtıcı ve süslü bir tadı olacak; kurabiye, muz ekmeği veya yoğurt üzerine serpin.

Portakal Kabukları Nasıl Değerlendirilir?

Portakalın, farklı tüketim şekillerini de bilmek gerekir.

Portakal çiçeğini, bereket ve huzur için evinizde bulundurabilirsiniz. C vitamini deposu olan portakalın sadece içi değil, kabuk kısmındaki beyaz tabaka da tüketilebilir. Tüm C vitamini, genel yargının aksine, bu beyaz tabakada yoğun olarak bulunmaktadır. Ekşi portakalların kabuğunu soyup, içine şeker ekleyerek tüketebilirsiniz. Dondurma ve krema ile portakalı karıştırarak hafif ekşimsi bir tat yaratıp, yazın sıcak günlerinde ideal bir serinletici hazırlayabilirsiniz. Portakalın bir diğer çeşidi olan kan portakalı, biraz daha farklı bir tat olarak, ahududu ve üzüm tatları da içermektedir. Yoğun ve mayhoş tatlardan hoşlananlar için ideal bir meyvedir.

Portakalın faydalarını ve tüketme yöntemlerini bilerek,  mutfağınızda bu meyveye daha çok yer verebilirsiniz.

Pratik Öneriler

  • Kullanılmış limonları atmazsanız, limon kabuklarını yağlı ve isli mutfak gereçlerinizi ovmak için kullanabilirsiniz.
  • Kesik limonu saklamak için küçük bir tabağa toz şeker serpin ve limonun kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde kapatın. Üzerine de bir bardak kapatın.
  • Limon kabuklarının dışındaki sarı bölümü rendeleyerek, bir buzdolabı poşeti içine koyarak, dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu kabukları ihtiyaç halinde kek ve tatlılarınıza aroma katmak için kullanabilirsiniz.
  • C vitamini deposu olan portakalın sadece içi değil, kabuk kısmındaki beyaz tabaka da tüketilebilir. Tüm C vitamini, genel yargının aksine, bu beyaz tabakada yoğun olarak bulunmaktadır. Ekşi portakalların kabuğunu soyup, içine şeker ekleyerek tüketebilirsiniz.
  • Bir sürahi içine narenciye kabukları, limon veya salatalık dilimleri koyun. Üzerine su ekleyin. Bu şekilde buzdolabına koyun ve soğuk olarak için. Özellikle yaz aylarında fazlaca tükettiğimiz suya, istediğiniz bitkileri ekleyerek lezzet katın. Marketten alacağınız saf olmayan meyve suları ve diğer içecekler yerine, zevkinize göre hazırladığınız suyunuzu tüketebilirsiniz.

Evde Limon ya da Portakal Kabuğu Kurutma

Malzemeleri toplayın.

Kabuğun sadece renkli kısmını kesmek için ince bir soyma bıçağı veya keskin bir sebze soyucu kullanın ve acı beyaz özü geride bırakın. Beyaz kısım sadece acı bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda süngerimsi beyaz ilik hala takılıysa, kabukların kuruması çok daha uzun sürer. Kabuklara yapışan herhangi bir beyazlığı kazımak için bir bıçak kullanın.

Pişirmeden pişirme yöntemi: Şeritleri bir tabağa koyun (kabuklarının içi yukarı bakacak şekilde) ve oda sıcaklığında 3 ila 4 gün boyunca ılık, iyi dolaşımlı, güneşli bir yerde kuruyuncaya kadar bırakın.

Hız yöntemi: Zamanınız kısaysa, bunları yaklaşık 25 ila 30 dakika boyunca bir parşömen kağıt kaplı fırın tepsisine yayarak 200 derece fırında kurutun. Kabuk kahverengileşmeye başlarsa, fırını birkaç dakika kapatın ve tepsiyi döndürün. Kabuklar kuruduklarında kıvrılır ve sertleşir.

Soğutulmuş, kurutulmuş kabukları temiz, hava geçirmez bir kapta serin ve karanlık bir yerde saklayın. Bir aya kadar muhafaza edilebilirler.

Limon Zeytinyağı Tarifi

Malzemeler

  • 1 su bardağı üzüm çekirdeği yağı veya 1 su bardağı diğer bitkisel yağ
  • 2-3 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi, ince rendelenmiş

Yapılışı

  • Yağı ve kabuğu bir cam kavanoza koyun. Ara sıra sallayarak en az 2 hafta oda sıcaklığında bekletin.
  • Bir süzgeçten yağ süzün. Bir kavanoza aktarın, ağzı sıkıca kapatılmış bir şekilde buzdolabında saklayın.

Narenciye Kabuklu Kakaolu Kek Tarifi

Malzemeler

  • 4 yumurta
  • 1,5 su su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 3 su bardağı un
  • 1 kabartma tozu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • Narenciye kabukları baharatı
  • Süslemek için antep fıstığı

Yapılışı

  • Kek kalıbı yağlanıp unlanır.
  • Unun içine kakao, kabartma tozu ve vanilya eklenip elenir.
  • Yumurtalar yumurta çırpma kabına kırılarak hazırlanır.
  • Üzerine şeker eklenip mikser ile şeker eriyip rengi beyazlaşıncaya kadar çırpılır.
  • Sıvı yağ ve süt eklenip karıştırılır.
  • Unlu karışım eklenip tahta spatülle karıştırılır.
  • İçine kurutulmuş narenciye kabuklarından yapılmış baharat eklenir. İyice karıştırılır.
  • Kalıba dökülüp önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirilir.
  • Fırından çıkarılmadan önce pişmesi kontrol edilir.
  • Kek fırından alındıktan 15-20 dakika sonra (ılınınca) kalıptan çıkarılır.
  • Üzeri yeşil fıstıkla süslenerek servise sunulur.

Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu