Nergis Çiçeği Saksıda Nasıl Yetiştirilir?

Hoş kokulu nergis çiçeği, boyu 20-30 santime kadar uzayabilen saksı ve bordür çiçeğidir.

Nergis çiçeğinin 11 farklı çeşidi bulunur. Çan, taç, boru ve katmerli çeşitleri bu türler arasındadır. Oldukça hoş kokan nergis çiçeğinin sarı, beyaz ve turuncu çiçekleri vardır.

Nergis çiçeğinin bakımı

Nergis çiçeği soğanları için uygun dikim zamanı sonbahar başlarıdır. Çiçeği dikmeden önce, dikim yapılacak alanın yabani otlardan temizlenmesi gerekir.

Toprak isteği

Nergis çiçeğini saksıda yetiştirecekseniz öncelikle saksıya çakıl ve toprak doldurun. Nergis çiçeğinin kökleri narin ve incedir. Bu sebeple toprağının geçirgen özellikte olması gerekir.

Nergis çiçeği kumlu ve organik maddece zengin bir toprakta yetişirse daha verimli büyür. Daha sağlıklı olabilmesi için de potasyum ve fosfor yönünden zengin gübre takviyesi yapılmalıdır.

Nergis
Nergis

Su isteği

Nergis çiçeği çok sıcağı sevmez, güneşli ve yarı gölge alanlar nergis çiçeği için uygundur. Lodos nergisin çiçek açmasını kolaylaştırır. Düşük rakımlı yerlerde daha çabuk çiçeklenir.

Haftada bir sulanması yeterlidir. Kışın ilk günlerinden itibaren çiçeklenmeye başlar. Çiçekler bir ay kadar diri kalır. Çiçekler solduktan sonra bitki budanmalıdır. Bu dönem soğanın dinlenme dönemidir. Bu dönemde sulama kesilmelidir. Kışı toprak altında soğan halinde geçirdiğinden soğuğa dayanır.

Nergis çiçeği nasıl dikilir?

Nergis çiçeği, hem saksıda hem de bahçede yetiştirilebilir. Öncelikle nergis soğanının kabuklarını yırtın. Ardından 20 santim çapındaki bir kabın içerisine önce yarısını dolduracak kadar çakıl koyun. Çakılın üzerine de toprak koyun. Ardından soğanları yerleştirin ve tepelerindeki yeşil kısım dışarıda kalacak şekilde, saksıyı toprakla doldurun.

Ardından çakılları örtecek kadar su koyun. Fazla su köklerin çürümesine sebep olabilir. Bu sebeple suyun miktarına dikkat edin.

Nergis aydınlığı sever. Saksıyı güneş gören ama serin olan bir yerde tutun. Bir hafta içinde filizlenmeye başlayacaktır. 10-15 içinde de yeterli boya ulaşıp çiçeklenecektir. Nergis bir ay kadar çiçekli kalır. Daha sonra çiçekler ve sap kesilip soğan tekrar toprak altında koruma altına alınabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu