Ocak Temizliği Nasıl Yapılır?
Ocak temizliği nasıl yapılır? Ocak taşları nasıl temizlenir? Evlerin en çok kirlenen yerlerinden olan ocak ve fırınların temizliği önemlidir.
Evin temel bölümlerinden biri olan mutfakta hijyen çok önemlidir. Kirli bir mutfak evde yaşayan bireylerin sağlığını da tehdit eder. Bu yüzden mutfağın temizliğine sağlığı yakından ilgilendirdiği için daha dikkat etmek, hijyen kurallarına uymak gerekir.
Mutfaktaki fırınlar yiyecekleri pişirmeye yarar. Evde yaşayan bireylerin sağlığını doğrudan ilgilendirdiği için periyodik olarak temizlenmeleri gerekir.
Fırın Temizliği
Fırın, kapalı dolap şeklinde olup konveksiyon yolu ile ısınan havanın yiyeceğe ve yiyeceğin konulduğu kaba doğrudan etki eden, gaz ya da elektrik ile çalışan araçlardır. Fırın temizliğine başlanmadan önce işe uygun kıyafet giyilerek temizlikte kullanılacak malzemeler, araç gereçler fırının yanına getirilmelidir. Fırının elektrik bağlantısı kesilmeli ve soğuması beklenmelidir. Fırın, özel üretilmiş köpüklü sıvı temizlik maddeleriyle veya ılık deterjanlı sabunlu suyla da silinebilir. Eğer fırın çok kirli ve yağlı ise önce ılık sodalı suda bekletilmeli sonra temizlenmelidir.
Fırının içi her kullanımdan sonra önce sabunlu sonra duru su ile silinmelidir. Sık silinmemesi nedeniyle fırının iç duvarlarında kalın yağ tabakası oluşmuş ise su ile macun kıvamına getirilmiş yemek sodası sürülerek biraz bekletilmeli ve sonra temizlenmelidir. Bugün piyasada yağı eritme özelliği olan, cak ve fırın temizliğinde kullanılan köpük ve sıvı temizleyiciler 35 bulunmaktadır. Bunların bazılarının içinde kostik soda (sodyum hidroksit) bulunmaktadır. Bu tür hazır temizleyiciler de kullanılabilir.
Fırının cam aksamı ve rezistans düzeneği sıcakken asla temizlenmemelidir. Fırın içi her kullanım sonrası önce sabunlu bezle sonra durulanmış temiz bir bezle silinmelidir. Eğer fırın sık silinmezse yiyeceklerden çıkan yağlı buharlar ısının da etkisiyle fırının iç duvarlarında ve tabanında kalın bir yağ tabakası oluşacaktır. Böyle durumlarda temizlik için yemek sodasına biraz su eklenerek macun kıvamına getirilen karışım kullanılabilir. Fırın temizlendikten sonra fırında pişen yiyeceklerin düzgün pişmesi için düzgün yere yerleştirilmelidir. Kullanılan temizlik malzemeleri, araç gereçler ortamdan kaldırılır.
Mikrodalga Fırın Temizliği
Yiyeceğin pişmesi için enerjiyi, elektromanyetik mikrodalga alandan alan fırınlardır. Mikrodalga fırınlar boşken çalıştırılmamalıdır. Mikrodalga fırınların temizliği, ılık deterjanlı sabunlu ve duru su ile silinerek yapılmalıdır.
Mini – Midi Fırın Temizliği
Mini fırınlar, normal fırınlarla aynı işlevi gören fakat daha az yiyeceği pişiren araçlardır. İç kapasiteleri daha küçük olduğundan daha çok kirlenir. Bu yüzden her kullanımdan sonra temizlenmesi gerekir. Temizlikleri fırınlardaki gibidir.
Davlumbaz Temizliği
Davlumbazlar, ızgara ve ocakların üstünde olup buhar ve yağların ilk temas ettiği yerdir. Baca yangınlarının pek çoğu davlumbaz ağzındaki yağların tutuşmasıyla başlar. Hijyen ve yangın açısından temizliği çok önemlidir. Bu yüzden tüm yüzeyler, yumuşak süngerli bir bez ve deterjanlı sıcak suyla silinip ve daha sonra yumuşak bir bezle kurulanmalıdır. Yağların filtreye yapışmasını önlemek için filtreyi her 3-4 haftada bir temizlemek gerekmektedir. Filtre, el yada makinede rahatça yıkanabilir. Bu filtre periyodik olarak 6 ayda bir değiştirilmelidir. Temizleme esnasında elektronik bölüme su kaçmaması için kumanda üniteleri hafif nemli bir bezle silinmelidir.
Ocak Temizliği
Ocak, bir veya daha çok beki bulunan, kabı alttan elektrik veya gazla ısıtan, pişiren araçtır. Ocakların üzerinde yemek pişirirken tencereleri gereğinden fazla doldurmamalı ve tencere kaynadıktan sonra altı kısılmalıdır. Bu sayede gereksiz kirler ve lekeler önlenir hem de kullanılan yakıttan tasarruf sağlanır.
Ocak temizliğine başlamadan önce işe uygun kıyafet giyilerek temizlikte kullanılacak malzemeler, araç gereçler ocağın yanına getirilmelidir. Ocağın döküntü tablası, sabunlu bezle ya da amonyaklı krem ovucularla sık sık silinerek temizlenmeli, ızgara ve bekleri ılık ve deterjanlı su ile yıkanmalıdır. Ocağın üzerine dökülen kirlere anında müdahale edilirse lekeler kurumaz ve çıkarılması güçleşmez. Ocak temizliği bittikten sonra kullanılan temizlik malzemeleri, araç gereçler ortamdan kaldırılır.
Döküntü tablası beklerin bulunduğu yüzeydir. Yemeğin taşması, dökülmesi nedeniyle en çok kirlenen kısım olduğundan sabunlu bezle sık sık silinerek temizlenmelidir. Pişirme kaplarının üzerine konulduğu ocak ayakları ve bekler ılık deterjanlı su ile yıkanarak durulanmalıdır. Çok kirli ve yağlı ise önce ılık sodalı suda bekletilip sonra yıkanabilir. Ovucu tozlar ve tellerle çizileceği için ovulmamalıdır. Piyasada bulunan krem ovucular ve yağ çözücüler temizliklerinde kullanılabilir.
Ocak Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ocaklardan en fazla verimi elde etmek için tencere tabanı düz olmalı ve ürün kılavuzda belirtilen uygun çapta tencere kullanılmalıdır.
- Düğmeden ateşlemeli fırınlarda, ocağı yakmak için düğmeyi ileri doğru bastırarak çevrildiğinde ocaklar kendiliğinden yanar.
- Çakmak düğmesi olan ürünlerde ocak düğmesini ileri doğru bastırarak çevirdikten sonra çakmak düğmesine basılarak ocak yakılır.
- Gaz emniyeti olan fırınlarda ocağı yakmak için düğme bastırılarak çevirilir. Alev gördükten sonra 5-10 sn. düğme basılı tutulur. Gaz emniyet sistemindeki termik eleman ocağın alevini hissederek devreye girer ve fırın kısmıçalışmaya başlar. Fırın kısmı gazlı olan tiplerde termik elemanın devreye girme süresi (ortam sıcaklığına göre değişir) 10-15 sn.dir.
- Cam kaplar, hamur işlerini pişirmek için kullanılmaz. Metal kaplar en uygun olanlardır.
- Özellikle ızgara yaparken, ürünlerde düğme koruma sacını mutlaka kullanılmalıdır. Tek kapılı ve ankastre (gömme) ürünlerde ön kapak kapalı olarak ızgara yapılmalıdır. Yoksa düğmeler ve döşeme zarar görür.
Siyah Ocak Taşı Nasıl Temizlenir?
Ocak taşı temizliğinde doğal yöntemler kullanabilirsiniz. Öncelikle elma sirkesi, limon tozu ve karbonata ihtiyacınız olacak.
Ilık suda elma sirkesi, limon tozu ve karbonatı az miktarda karıştırın.
Ocak taşlarını bu karışımın içine koyun ve yarım saat bekletin.
Ardından taşları çıkarın ve duru suyla yıkayın.
Elektrikli Ocak Temizliği
Pişirmede kullanmak için geliştirilmiş olan araçlardır. Elektrikle çalışan bu araçlarda direnç tellerinin ısınmasıyla ortaya çıkan ısı, yiyeceklerin pişirilmesinde kullanılır. Çalışma sistemleri elektrikli ocaklarda direnç telleri ısıyı iyi ileten, dayanıklı olan ve paslanmayan krom-nikel alaşımından yapılmıştır. Dökme demir bir gövde içine veya metal bir kılıf içine yerleştirilip etrafı magnezyum oksit tozu ile doldurulmuştur. Daha basit olanlarında oluklu ateş tuğlası üzerine açıkta yerleştirilmiştir.
Ocaklar tek gözlü veya çok gözlü olabilir. Güçleri 800–1800 Watt arasında değişmektedir. Elektrikli fırınların yapımında kullanılan yüzey ve yalıtım malzemeleri gazlı fırınlarınkine benzer. Bu fırınların ısıtma sistemleri farklıdır. Isıtma elemanı olarak fırının tabanında ve üst kısmında direnç telleri bulunur. Fırının gücü, büyüklüğüne göre 1000–4000 Watt arasında değişir. Örneğin, tezgâh üstünde kullanılan mini fırınların gücü 1000–2000 Watt arasında olup içindeki ısı 45 °C ile 300 °C arasında ayarlanabilir. Son model elektrikli fırınların çoğu termostatlı (ısı ayarlı) ve zaman ayarlıdır. Turbo sistemi bulunan elektrikli fırınlarda birkaç yiyecek bir arada kokuları birbirine geçmeden pişirilebilmektedir. Bu sistemde sıcak hava, bir pervane (fan) yardımıyla fırının her tarafına eşit dağıtılmaktadır.
Elektrikli ocak ve fırınlar kullanırken topraklı prizlerde çalıştırılmalıdır. Sıcakken hareket ettirilmemeli, sert vurma ve çarpmalardan korunmalıdır. Elektrikli fırınlarda pişirilecek yiyeceğin çeşidine göre zaman ve ısı ayarı yapılmalıdır. Kullanım kılavuzunda önerilen süre ve ısı ayarı dikkate alınmalıdır. Bir arıza görüldüğünde yetkili servislere bakım ve onarım yaptırılmalıdır. Elektrikli ocak ve fırınların temizlik ve bakımları gazlı ocak ve fırınlarda olduğu gibidir. Ocak ve fırınlarda elektrik kaçağı olup olmadığı sık sık kontrol edilmelidir. Islak elle düğmelerini kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Ocağı temizlerken tamamen kapalı ve soğuk olduğundan emin olmalısınız. Yumuşak bir bez yardımıyla ocağın üstündeki kalıntıları alın. Ocağı çizmemeye özen gösterin. Bir miktar sıcak suya birkaç damla deterjan dökün ve karşıtırın. Elde ettiğiniz karışımla ocağı silebilirsiniz. Silme işlemi sırasında camı çizmemeye çalışın. Islattığınız temizlik bezini ocağın üstüne yayın. 15 dakika öyle bekletin. Kirler yumuşayacaktır. Ardından bezi yeniden yıkayın ve ocağı dairesel kareketlerle silin. Son olarak da ocağı temiz bir bezle durulayın ve kurulayın.
Ankastre Ocak Nasıl Temizlenir?
Kökeni İtalyanca “incastro” kelimesi olan ankastre; gömülü, bir noktaya sabitlenmiş, iç içe geçmiş anlamına gelmektedir. Günümüzde çeşitli aletlerin duvarın içine yerleştirilmiş çeşitlerine ankastre adı verilmektedir. Beyaz eşya çeşitlerinin mutfak dolabının içine gömülü olanlarına da ankastre beyaz eşya denilmektedir.
Mutfaklarda yaygın bir şekilde kullanılan ankastre ürünler özen gerektirirler. Ankastre ürünleri uzun süre kullanmak istiyorsanız bakım ve temizliklerini uygun yöntemlerle düzenli olarak yapmalısınız. Yemek yaparken dökülen, dağılan malzemeleri anında müdahale etmelisiniz. Kuru lekeler daha zor çıkar, bu sebeple hemen müdahaleyle leke oluşumunu engelleyebilirsiniz.
Yapı marketlerden alacağınız ankastre ürünler için üretilen mikrofiber bezler ve paslanmaz özellikli temizleyiciler ile temizlik yapabilirsiniz. Aldığınız temizleyiciyi krem halinde ve püskürterek kullanmalısınız. Ürünü, ocağın her yerine püskürtün. Mikrofiber bezle krem kalmayıncaya kadar ovun. Ardından nemli bir mikrofiber bezle ocağı durulayın.
Bunun yanı sıra kullanım talimatında yer alan bakım önerisiyle de ocağınızı temizleyebilirsiniz.
Dikkat edilmesi gerekenler
- Ankastre ocağınızı kullanmadan önce bakım ve kullanım talimatını okumalısınız.
- Anakstre ürünlerin temizliğinde çamaşır suyu, bulaşık deterjanı gibi temizlik malzemeleri kullanılmamalıdır.
- Temizlikte nemli ve mikrofiber bezler kullanılmalıdır.
- Ankastre ürünler için üretilmiş krem yüzey temizleyiciler kullanılmalıdır.
- Ankastre ürünleriniz temizledikten sonra bebe yağı sürebilirsiniz.
Bunların yanı sıra, anakstre ürünler için üretilmiş bakım spreyi ile ankastre ocağınızda hijyen sağlayabilir hem de ocağınızın bakımını yapabilirsiniz.
Kaynaklar
- Ev Araçları -MEGEP
- Elektrikli ve Gazlı Pişiriciler – MEGEP
- Konut Temizliği – MEGEP