Organik Çiftlikler Hangileridir?
Doğal kaynakların hızla tükenmesi, iklim değişiklikleri ve çevre kirliliği gibi sebepler beslenme alışkanlıklarının da değişmesi gerekliliğini beraberinde getiriyor. Beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle de organik tarıma ve organik ürünlere yönelim arttı.
İnsan ihtiyaçlarını karşılamak için, doğaya ve insana zarar vermeden üretilerek sertifikalandırılan tarımsal ürünlere organik ya da ekolojik adı veriliyor.
Besinlere ve içeceklere çeşitli yollarla bulaşan mikroorganizmalar, uygunsuz paketleme malzemeleri vs. besinlerin güvenilirliğini azaltıyor. Bu sebeple de organik tarım ürünlerine ilgi artıyor.
Artık buğdaydan incire, reçelden çorbaya kadar istediğiniz her türlü yiyeceğin organik olanına ulaşmak mümkün. Pek çok şehirde organik tarım yapan çiftlikler ve bu ürünlerin satıldığı ekolojik pazarlar bulunuyor.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı bu ürünlerin takibini yaparak organik tarıma uygunluğuna göre sertifika veriyor.
Çiftçiler bu sertifikayı alabilmek için çeşitli denetimlerden geçiyor. Bu denetimi kabul eden çiftçi tarlasında hiçbir zirai ilaç, kimyevi gübre, hormon veya antibiyotik ve ürünü işlerken veya paketlerken de hiçbir koruyucu, parlatıcı, renklendirici ve benzeri katkı maddesi kullanmayacağını kabul etmiş olacaktır.
Dolayısıyla bir ürünün organik olup olmadığını da üründeki organik sertifikasına bakarak anlamak mümkün.
Organik gıdaların tüketiciler nezdinde en önemli handikapı pahalı olmaları. Talep azlığından ötürü üreticiler üretimi küçük tarlalarda yapmaktadır. Yaygın bir dağıtım sistemi bulunmadığından dolayı da ürünler diğerlerine oranla daha pahalı olabilmektedir.
Bu zorluğun aşılabilmesi için de organik üretim yapan çiftlikler ya doğrudan çiftlikten, ya organik gıda mağazalarından ya da internet aracılığıyla ürünlerini müşterilerine ulaştırmaktadır.
Organik ürünler alabileceğiniz çiftlikler:
Hasanbey Çiftliği
Oğuzhan Çiftliği
Rani Çiftliği
Datça Murat Çiftliği
Palivor Çiftliği
İpek Hanım Çiftliği
Sayala Organik