Organik Gübre Nasıl Hazırlanır?
Organik gübre hazırlayarak ev atıklarınızı azaltabilir, çevreyi koruyabilir ve çiçek yataklarınıza daha iyi bakabilirsiniz.
Bahçe ile ilgilenmeyi seven biriyseniz, organik gübre hazırlamak bahçenizi güçlendirirken, ev atıklarınızı da kullanmanızın çok iyi bir yoludur.
Nasıl başlanır?
Öncelikle tabanı olmayan ve yaklaşık 300 litre alabilecek plastik, metal ya da ahşap bir konteyner gerekiyor. Bu konteyneri bahçenizdeki gölge bir yere yerleştirin. Mutfak tezgahınızda da küçük bir gübre kovası bulundurun. Şık görünümlü, kapaklı bir çöp kovası işinizi görecektir. Bu sayede, mutfaktayken gübrelikleri toplayabilirsiniz.
Neler kullanılır?
Organik gübre kovanızda toplayabileceğiniz yemek atıkları; meyve kabukları, kahve tevesi ve kullanılmış kağıt filtreler, yumurta kabukları, artık sebzelerdir. Et, balık ve peynirden uzak durun çünkü hayvan çekebilir. Pişirme yağlarından da uzak durun çünkü böcek çekebilir.
Organik gübrenin içine organik olan her şey girebilir. Gübrenin çocğunluğunu kuru malzemeler oluşturmalıdır; yırtılmış gazete kağıtları, kuru yaprak ve dallar, kağıt tabaklar. Bu gibi malzemelerde bulunan karbon, gübre hazırlamak için biraraya getirdiğiniz malzemeleri ayrıştıracak ve çürütecek enerjiyi sağlar. En iyi sonucu almak için yaklaşık üçe bir oranında kuruya yaş malzeme gerekir.
Nem oranı nasıl olmalıdır?
Hazırladığınız yığının nem oranını kontrol edin. İdeal nem oranı; sıkılmış bir sünger gibi nemli olmasıdır. Balçık gibi yaş ya da içindekilerin uçabileceği kadar kuru olmaması gerekir. Çok kuru ise hortumla biraz sulayabilirsiniz. Çok yaş ise yırtılmış gazete kağıtları ya da odun parçacıkları ekleyin.
Yığının en üstünde daima kalın bir tabaka kuru yaprak olmalıdır. Yeni gıda atıklarını da sürekli eski gübre ile kapatıyor olmanız gerekir. Bunun için yakınınızda küçük bir kürek bulundurun.
Organik gübreye dönüşmesi ne kadar sürer?
Genellikle böyle bir yığının gübreye dönüşmesi 4-6 ay sürer. Bu süre sonunda, baştaki yığın yoğun toprak kokusu olan, kahverengi ya da siyah toprak görünümü alır. Yığının çoğu bu kıvama geldiğinde, konteynerden çıkartarak, kalanın bahçede birkaç hafta daha gübreleşmesine izin verin. Konteyneri yeni bir organik gübre yığını başlatmak için farklı bir noktaya alın ve eski atıklardan henüz çürümemiş olanları buraya aktararak yeniden başlayın.
Eğer bahçeniz yoksa, yine de yemek atıklarınızı organik gübre hazırlamak için kullanabilirsiniz. Burada önemli olan, haftalık bazda topladığınız yemek atıklarını belirli bir noktada biriktirebilmektir. Haftalık olarak, topladığınız atıkları yakınlarınızda bulduğunuz bir toplama noktasına nakledebilirsiniz. Nakiller arasında, evdeki atıklarınızı kapalı bir konteynerde, etrafını gazete kağıdı ile sarmak suretiyle tutabilir, bunu da buzluğa yerleştirebilirsiniz.
Organik gübreniz hazır olduğunda, bunu toprağa karıştırabilir ya da bahçenizin üzerine yayabilirsiniz. Bu sayede, bahçenizdeki bitkiler bolca besin almış olur. Organik gübre hazırlayarak, hem bahçenize besin veriyor ve bitkilerinizin serpilmesini sağlıyor, hem de çevreye duyarlı bir yaklaşımla yemek atıklarınızı değerlendiriyor olursunuz.