Organik meyve ağaçları yetiştirme
Kendi organik meyvelerinizi yetiştirmenin farkını, daha ilk ısırıkta fark edersiniz. Tadından kokusuna kadar, her şeyi farklıdır.
Organik meyveleriniz, dışarıdan satın aldıklarınız gibi arsenikli veya mumlu olmaz. Kendi yetiştirdiğiniz meyveler, çok daha lezzetli ve aromalı olur. Görünüm olarak, manavdan alınan meyveler gibi mükemmel olmazlar, ancak meyve bir besin kaynağıdır. Bu sebeple, sağlıklı ve lezzetli olması, her şeyden önemlidir.
Küçük bir bahçe bile, meyve ağacı yetiştirmek için uygundur. Bazı ağaçlar, kendileri tozlaşarak çoğalır. Bazıları ise, dikilmeyi bekler. Bazı ağaç türleri, tozlaşmak için üç ağaca gereksinim duyarlar. Kendi kendine tozlaşabilen ağaçları yetiştirmek, daha kolaydır. Ancak aldığınız ağaç türü buna elverişli değilse, arılardan destek almanız gerekir.
Elma ağaçlarını tozlaştırmak için, yaban elması ağacını kullanmanız gerekir. Meyve ağaçlarınızı ekeceğiniz yere karar verirken, toprağa ve yüzeye dikkat edin. Yakınında, donmaya meyilli cepler ve alanlar olan bölgeleri kullanmayın. Rüzgar da, meyve ağaçlarınızın bodur kalmasına yol açabilir. Bu sebeple, alanın fazla rüzgar alan bir yer olmamasına özen gösterin.
Toprağı zenginleştirirseniz, daha çok verim alırsınız. Bunun için, organik gübre satın alabilir veya maliyetsiz bir şekilde, çeşitli hayvan gübrelerinden faydalanabilirsiniz. Fidanlıktan ağacı seçerken, en dayanıklı ve sağlıklı görünen ağaçları almaya dikkat edin. Ağaç fidanını, saksıda veya köklerin yarı açık bir şekilde durduğu poşetlerde satın alabilirsiniz. Diktiğiniz fidan ne kadar gençse, yerine o kadar çabuk adapte olur. Fidan seçerken, genç olanları tercih edin.
Ağaç, toprağa adapte olduğu zaman, meyve verme ihtimali de yükselir. Çeşitli stillerde yetiştirme yöntemleri vardır. Bir çitin etrafında yetiştirmek isteyebileceğiniz gibi, serbest bırakarak kendi kendine yetişmesini de sağlayabilirsiniz.
Budama, ağacın gelişimini belirleyen önemli bir unsurdur. Birbirine çapraz gelen dalları budayın. Nektarin veya şeftali ağacının, güneye bakan bütün dallarının budanması gerekir. Dalların yere paralel olarak gelişmesi için, ağırlık asabilir veya iple destekleyebilirsiniz.
Elma ağaçları, çok fazla cinsi olan bir ağaç türüdür. Bu ağaç, hem kolay yetişir, hem de iyi ürün verir. Bu sebeple, çok popülerdir. Küçük bahçeler için, bodur elma ağacı seçenekleri vardır. Hemen her iklime uyum sağlar ve bir iki ay içinde ürün verir. Ancak elma kurtları büyük bir problemdir. Bundan kurtulmak için, Temmuz başlarında, ağaca kırmızı toplar asın. Kurtlar, bunların içine girerek yuva yapacaklardır. Bu kırmızı topları atarak, kolayca kurtlardan kurtulun.
Organik kayısı ağacı da kolay yetişir. Organik olan ve olmayan kayısı arasında ise, oldukça fazla tat farkı vardır. Fazla raf ömrü olmayan, hassas kayısıyı, dikkatli toplamak gerekir. Dallarının sopalarla ve iplerle desteklenmesi şarttır.
Organik meyve ağaçlarını sağlıklı tutmak için, zararlıları uzaklaştıran bitkileri ağaçlarınıza yakın dikin. Lavanta çalıları ve diğer çiçekleri ağaçlarınızın yanına ekmeniz, arıları cezbetmek ve tozlaşmayı desteklemek için önemlidir. Bahçenize ne kadar arı gelirse, o kadar sağlıklı olur. Uğur böceği gibi faydalı böceklerden de destek alabilirsiniz.
Mevcut bahçenize bodur elma ağacı dikerek veya tüm bahçenizi meyve ağaçlarına ayırarak, lezzetli ve sağlıklı meyve bahçelerine sahip olun.