Organik Tarım – Buğday Derneği Röportajı

Toplumda ekolojik yaşam bilinci oluşturmak ve doğa ile uyumlu yaşamı desteklemek amacıyla çalışmalar gerçekleştiren Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ile “Organik Tarım” hakkında bir röportaj yaptık.

 

Buğday Derneği

Organik tarım nedir?

Organik tarım, tüm canlılara ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren; yetiştiricilikte, insan ve çevreye zararlı sentetik kimyasal ilaç, hormon ve gübrenin kullanılmadığı bir tarım yöntemidir. Ancak organik tarımın sadece tarımsal girdi yöntemiyle sınırlandırılması doğru olmaz. Organik tarım aynı zamanda çiftliğin yönetiminden ürünlerin pazarlanmasına kadar, kendi özel prensip ve uygulamaları olan, sürdürülebilir ve izlenebilir bir tarım yöntemi diyebiliriz.

Organik tarımda üretim alanı ekime nasıl hazırlanır?

Organik tarıma başlanacak bir arazide, geçmiş dönemlerde yapılan zirai ilaç ve suni gübre gibi uygulamalarla kirlenen toprağın arınması için bir geçiş dönemine ihtiyaç duyulur. Geçiş süreci ürünlerinde organik tarım logosu kullanılamıyor. Ayrıca organik bitkisel üretimde sadece sizin değil komşu arazide yapılan üretim de önemli. Komşu araziden gelebilecek kimyasal girdilere karşı izolasyon önlemlerinin alınması gerekiyor.

Tarımda kullanılan ilaçların etken maddeleri farklı olduğu gibi, bu maddelerin toprakta yarılanma süreleri de birbirlerinden farklı. Bu süre toprağın yapısına, iklim şartlarına, sulama şekli ve miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Yapılan çalışmalar ortalama 2 ile 3 yıl arasında toprağın söz konusu aktif maddelerden arındığını ortaya koyuyor. Bu nedenle organik tarıma geçiş süreçleri 2 veya 3 yıldır.

 

Organik tarımda nasıl tohum kullanılmalıdır?

Tohumun genetik olarak yapısı değiştirilmemiş, dışarıdan müdahale edilmemiş, sentetik pestisitler, radyasyon veya mikrodalga ile müdahale görmemiş, biyolojik özellikte ve organik üretimin kurallarına uygun üretilmiş olması gerekiyor. Bu yüzden de organik tarımda yerel tohum çeşitlerinin ve köylü popülasyonlarının kullanımına izin veriliyor.

Organik tarımda nasıl toprak tercih edilmelidir?

Organik tarımda sağlıklı toprak ve uzun vadede verimli ve sürdürülebilir tarım esastır. Toprağın sağlıklı olması gerekir. Organik madde ve mikroorganizmalar bakımından zengin, verimli topraklar, bitkiler için sağlıklı ortamla birlikte, sürdürülebilir üretim için de zemin hazırlar.

Toprak sağlığının en önemli göstergelerinden biri topraktaki karbon konsantrasyonudur. Karbon, mineraller için depolama, toprak parçacıklarını bir arada tutma, toprak ısısını koruma gibi önemli görevler üstlenir. Bu yüzden organik tarım topraklarında karbon miktarı yüksektir.

 

Organik Tarım

Gübreleme nasıl yapılır?

Organik tarımda konvansiyonel tarımda kullanılan ve halk arasında şeker gübre, sunni gübre, fenni gübre diye adlandırılan gübrelerin kullanımı yasak. Sadece insan ve çevre sağlığına zararlı olmayan organik sertifikalı zirai ilaçlar ve organik tarımda izin verilen maddeler kullanılıyor. Örneğin; insektisit (böcekilacı) olarak neem ağacından elde edilen Azadirachtinetken maddeli bir ilaç kullanılabilir.

Bunun dışında ev yapımı pestisit uygulamaları yapılabilir. Kimyasal ilaç kesinlikle yasak. Yabani ot mücadelesi ise iş gücüne dayalı. Elle, çapayla yolma ve yatrak törle sürme şeklinde yapılıyor. Yabancı ot mücadelesinde malç uygulaması da etkili bir yöntem.

Bunun dışında, solucan gübresi, çiftlik gübresi, sıvı hayvan dışkıları, kanatlı hayvan gübresi ve çiftlik gübresini içeren kompost yapılmış hayvan gübreleri, kompost edilmiş veya fermante evsel atıklar, kültür mantarı üretim atıkları, kurutulmuş çiftlik gübresi, ağaç külü, alçı taşıv e killer organik tarımda gübre, toprak iyileştirici ve besin maddesi olarak kullanılabiliyor. Endüstriyel tavuk çiftliklerinden elde edilen gübrelerin kullanımı yasak.

 

Neden Organik Tarım

Neden organik tarım?

Tarım sektörü dünyada bir kriz içinde; gıda güvenliği tehdit altında. Ekonomik büyüme adına ve açlığa care senaryolarıyla sunulan modern/endüstriyel tarımda kullanılan sentetik gübreler, kimyasal ilaçlar ve mono kültür tarım uygulamaları doğayı tahrip ediyor, toprağın üretkenliğini yok ederek tarım yapılamaz hale getiriyor. Ayrıca su kaynakları kirleniyor, insan ve diğer canlıların yaşamı tehdit altında.

Buna karşılık organik tarım doğanın ve toprak, su gibi doğal varlıkların korunması için de çözümler sunuyor. Organik tarım aynı zamanda tohum, çiftçi, toprak, bitki, hayvan ve tüketici arasında yeni bir ilişki modeli tanımlayan bir yaşam kültürü olarak görülmelidir. Sürdürülebilir tek yol olan organik tarımda GDO’lu girdi kullanılmıyor. Hayvanlar da organik yemlerle besleniyor.

Kompost Yapımı

Evde organik tarım yapılabilir mi?

Tabii ki mümkün. Dünyada da son zamanlarda yaygınlaşan bir şey evde, bahçede ya da balkonunda kendi gıdanı yetiştirmek… Bunun için illa büyük arazilere ihtiyacınız yok. Şehirde, bir apartman dairesinde bile kendi sağlıklı gıdanızı yetiştirebilirsiniz. Balkonunuzda evsel atıklarınızı değerlendireceğiniz kompostunuzu yapabilirsiniz. Kompost yapımıyla ilgili bilgi sahibi olmak isterseniz sayfamıza bakabilirsiniz.

Bir metre kareden az bir alanda bile fasulye, yeşillik, havuç ve marul yetiştirmek mümkün. Yeter ki isteyin. Hatta apartmanda ya da yaşadığınız yerde çevrenizi, komşularınızı da özendirin. Bunun için ihtiyacınız olan temiz, sağlıklı toprak, atalık, yerel tohumlar ve su. Kimyasal ilaç, gübre kullanmayın. Bunun için ev yapımı organik ilaçlar yapabilirsiniz.

*Buğday.org’a teşekkür ederiz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu