Örgü Mobilyaların Bakımı ve Temizliği
Muz lifi ve su sümbülü gibi malzemeler, kolay bükülüp şekil verilerek örülebilmeleri, tamamen doğal malzemeler olmaları ve mobilyaya kattıkları estetik sebebiyle tercih edilmektedirler.
Muz lifi, muz ağacının liflerinden, su sümbülü “water hyacinth” adı verilen çiçekli bir bitkiden, abaka ise yine muz familyasından gelen bir ağacın sap liflerinden elde edilen materyallerdir.
Örgü mobilyaların temizliğinin, ıslak sabunlu bir bez ile yapılması önerilir. Ancak çok fazla su kullanmak, yağmur ya da karda bırakmak, doğal liflerden yapılan mobilyaya zarar verir. Bu gibi olumsuz durumlara karşı mobilyaların korunması tavsiye edilir.
Mobilyalar uzun süre kullanıldıklarında, renklerinde solma meydana gelebilir. Bu yüzden, mobilyaların güneş ışığından korunması tavsiye edilir. Ayrıca, cilası bozulan örme mobilyaların, solmaya dirençli malzemeler ile cilalanması önerilir.
Örgü Mobilyaların Bakımı ve Temizliği
- Doğal liflerden oluştuğu için yoğun suyla yıkanması ve/veya yağmur-kar altında bırakılması materyalde çürümeye sebep olacaktır. Bu malzemelerden yapılmış ürünler, ıslak sabunlu bir bezle silinerek temizlenebilir.
- Muz lifi, su sümbülü, ve abaka gibi tropik bitki ve liflerden üretilmiş mobilyalar korunaklı kullanım grubuna girer. Bu nedenle, bakımları dikkatle yapılmalıdır.
- Suyla temasından kaçınılmalıdır. Yağmurdan korumak amacıyla saçak altında kullanılması uzun ömürlü olmasını sağlar.
Kullanılan mobilya doğal renkte değil de cila ile renklendirilmişse, uzun kullanımda renk solmasına karşı güneşten korunmalıdır.
Yaz mevsimi dışında, rutubetsiz kapalı mekanda saklanmalı. - Cilası bozulmuş örgü mobilyalar, sezon öncesi suya ve solmaya karşı dayanıklı malzemeler ile cilalanabilir.
Deri ve keten gibi malzemelerle karıştırılarak da kullanılan örgü mobilyalar ev ve bahçelere sıcaklık katıyor.