Ortanca Çiçeğinin Bakımı

Anayurdu Japonya olan ortanca çiçeği, 1-3 metre arası boylanabilen, kışın yapraklarını döken, çalı gövdeli bir süs bitkisidir.

Ortanca bitkisi, yetiştiği toprak bileşenlerine göre farklı renklerde çiçek açar. Ortancanın 70 civarında farklı türü vardır. Ortanca ilk kez Japonya’da keşfedilmiştir. Güney Asya’dan, Amerika’ya kadar her yerde yetişiyor. Suyu çok seviyor. Bu bitkiyi bol bol sulamak gerekir. Ortanca bitkisinin çiçeklerinin rengini topraktaki alüminyum iyonları belirliyor. Ortanca ilkbaharın başından, sonbaharın sonuna kadar çiçek açıyor. Ortanca çiçekleri bir önceki sezonun sürgün başlarından fışkırıyor.

Ortanca (3)

Özellikle nemli yerleri seven ortancalar, uygun toprak ve bol su ile rengarenk, coşkun çiçekler veren, masalsı güzellikte bitkiler. Özellikle küme halinde yetiştirdiklerinde, ilkbahar başından, sonbahar aylarına kadar görsel bir şölen sunuyor.

Ortanca Bitkisinin Bakımı

Doğru bakımla ortancalarınızın ömrünü uzatın. Ortancalar toprağın asit değerine göre renklenirler. Toprak kireçliyse pembe beyaz; asitliyse mavi olurlar. Ortancanızı budamak için, ilkbaharda yeni sürgünlerinin çıkmasını bekleyin. Sonbaharda çiçeğini budarsanız, kışın bitkinin donmasına neden olabilir.

Ortancanız için hazırlayacağınız toprağa, elenmiş toprak, kum, yaprak çürükleri, öğütülmüş kabuk ve gazete kağıdının parçaları, büyükbaş hayvan gübresini harmanlayıp ekleyin. Bu şekilde toprağın asit oranını ayarlayıp, mor ve mavi açmasını sağlayabilirsiniz. Toprağınız asitliyse, pembeleştirmek için, kireç serpin. Ortancalar, nemi sevdikleri için, susuz bırakmayın. Aksi takdirde dalları bükülür ve solmaya başlar.

Ortanca (1)

Ortanca Ne Zaman ve Nasıl Budanır?

Ortanca budarken, her defada bitkinin içte birinden azını budamak önem taşır. Budama yaparken, amacınız da önemlidir. Eğer bitkiye şekil vermek istiyorsanız, tepedeki uzun dalları kısaltmanız yeterli olur. Eğer bitkiyi daha ciddi şekilde budamak ve canlandırmak istiyorsanız, dalları yere yaklaşacak kadar kısaltmanız gerekir.

Hydrangea macrophylla ve Hydrangea quercifolia türleri bir önceki senenin dallarında çiçeklenir. Bu türleri yanlış zamanda budarsanız, ya hiç çiçek vermez ya da düzensiz çiçek verir. Bu türler yazın çiçek verdikten hemen sonra budanmalıdır ve asla çok şiddetli şekilde budanmamalıdır. Her budamada bitkinin ancak üçte birinden de azı budanmalıdır.

Hydrangea paniculata ve Hydrangea arborescens türleri yeni dallarda çiçeklenir. Bu tür ortancalarda budamanın zamanı çok kritik değildir. Kışın ya da ilkbahar başlarında budayabilirsiniz.

Yeni tür ortancalar ise hem eski, hem de yeni dallar üzerinde çiçeklenir. Bu özellik bu bitkileri soğuk iklimler için uygun kılar çünkü eski dallar soğuktan zarar görse de, yeni dallar çiçeklenir. Budama zamanı daha esnektir. Bu bilgilerle ortancalarınıza doğru şekilde bakım yapabilir, daha canlı görünmelerini sağlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu