Pancar Nasıl Yetiştirilir?

Pancar nasıl yetiştirilir? Güney İsveç ve Britanya Adaları’ndan başlayarak Avrupa’nın batı ve oradan da tüm Akdeniz kıyılarınca uzanan bir bölgeye has olan pancar, ıspanakgiller familyasından bir bitkidir.

Yumrulu köklü ve yapraklı bir bitkidir. Ispanakgiller ailesinden olan pancarın, anavatanı Akdeniz’dir. Türkiye’nin ise, her bölgesinde pancar yetiştirilebilir. Nem ihtiyacı fazla olan kırmızı pancar, pek çok toprak türünde yetiştirilebilir.

Çok eski zamanlardan beri besin maddesi olarak kullanılan pancarın, birçok türü bulunur. Kırmızı pancar iki yıllık bir bitkidir ve yumrularından sebze olarak yararlanılır. Pancar, kazık kök ve bu kökten çıkan saçak köklerden oluşur. Bu kökler, toprak altına 150 santimetreye kadar inebilmektedir. Köklerin üst bölümü kalın ve etli olmakla birlikte, yumru şeklindedir.

Pancar tohumları, bahar başından yaz sonuna kadar ekilebilir. Kuraklığa dayanıklı olan pancar, derinlerdeki sudan bile yararlanabilir. Ancak, pancarın kazık kökünün zarar görmemesi gerekir. Zira, o zaman bitki, hafif susuzluğa bile dayanamaz.

Pancarın olgunlaşmış olduğu, en dıştaki yaprağının sararmasından anlaşılabilir. Ayrıca, türüne göre, gereken iriliğe ulaşması da, olgunluğu hakkında bilgi vermektedir. Ekiminden sonra, türüne göre 4-4,5 ya da 6 ayda hasat edilebilir. Kısa sürede olgunlaşan türlerde pancarlar açık renkli iken, geç olgunlaşanlarda renk daha koyu olur. Sarı renge sahip pancar türleri de bulunur.

Toprak

Pancar, organik bileşenler bakımından zengin, humuslu, killi topraklarda yetişir. Fakat pancarın yetiştirileceği toprağın fazla killi olması pancarların deforme olmasına sebep olur.

Gübreleme

Pancar yetiştirirken toprağın ihtiyacına göre gübreleme yapılmalıdır. Gübre, toprağın azot, manganez, magnezyum ve baryum toprağın ihtiyacına göre uygulanır. Yapraklara tozlama yapılarak güçlü olmaları sağlanabilir.

İklim ve sulama

Yüksek sıcaklık istemez. Özellikle çimlenme zamanında yüksek sıcaklık bitkinin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Pancar için en uygun sıcaklık 20- 25 derece arasındadır.

Pancar gelişme döneminde yüksek neme ihtiyaç duyar. Eğer iklim koşulları uygun değilse sulanmalıdır.

Ekim zamanı

Pancar ekimine mart ayından itibaren başlanır. Hasat dönemine göre haziran ayına kadar ekim yapılabilir.

Pancarın ekimi, yatak sistemi denilen bir yöntemle yapılır. Ortalama 1,5 metrelik bir alan içerisinde, yaklaşık 30 cm ara verilerek  4-5 sıra şeklinde yatak yapılır. Her bir sıra içerisindeki tohumlar ise 3-4 cm aralık verilerek ekilir. Tohum ekiminden sonra toprak merdane yardımıyla sıkılaştırılır.

Hasat ve Depolama

Pancar, tohumun ekiminden yaklaşık altı ay sonra hasat edilir. Pancarın toprağın dışında kalan yaprakları sararmaya başladığında hasat zamanın geldiği anlaşılır. Pancar hasadı, bitkinin yaprağı ile topraktan sökülerek çıkartılmasıyla yapılır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu