Parke Cilası Nasıl Yapılır?

Parke cilası nasıl yapılır? Eskiyen parkeleri cila ile yenileyebilirsiniz. Bu işlem için evde cila hazırlamak mümkün.

Cilalama konusunda daha önce hiç deneyiminiz olmadıysa, ufak bir yüzeyde deneme yapmanız gerekir.  Cilalamanın en basit yöntemi sprey tüple olanıdır. Bunun yanı sıra satın aldığınız cilayı püskürtme tabancasına doldurup uygulama yapabilirsiniz. Uygularken, önce iç kenarları, sonra dış kenarları ve son olarak da yüzey kısımları cilalayın. Fırça ile de cilalama yapılabilir. Bu işlemleri yaparken leke oluşmaması için, paralel çizgiler halinde uygulama yapmayı ihmal etmeyin.

Cilalama işlemine geçmeden önce parkeler güzelce temizlenmelidir. Peki parke temizliği nasıl yapılır?

Parke Nasıl Temizlenir?

Parke döşemelerinizi temizleyip, düzenli bakım yaparak uzun yıllar kullanabilirsiniz. Parkenizi temizlemeden önce kullanım kılavuzunda belirtilen hususlara dikkat etmenizi öneririz.

Parkeleri temizlemenin en kolay yolu elektrikli süpürgeden geçiyor. Haftada bir kez elektrikli süpürge ile parkelerinizi süpürebilirsiniz. Eğer elektrikli süpürge açmak istemiyorsanız, nemli bir bezle de parkenin üzerinde biriken tozları temizleyebilirsiniz. 

Parkenin üzerine dökülen, yemek, meyve suyu, kırıntı gibi leke yapabilecek her türlü maddeyi nemli bir bez yardımıyla silmelisiniz. 

  • Laminant yüzeyleri yıkamak için, elektrik süpürgesinin vakum başlığına takılacak yumuşak başlı fırçaları tercih edin. Süpürme ve silme işlemini, laminant parkenin yere döşendiği doğrultuda gerçekleştirin. Böylece, olukların arasındaki tüm çöpleri temizlemeniz kolaylaşacaktır.
  • Parkenin üzerine dökülen, yemek, meyve suyu, kırıntı gibi leke yapabilecek her türlü maddeyi nemli bir bez yardımıyla silmelisiniz.
  • Cilalı olsa da, olmasa da suyu parkenizden uzak tutun. Gereğinden fazla su, parkenizin kabarmasına, çatlamasına ve cilasının bozulmasına neden olur. Eğer parkenizi bezle silecekseniz, bezin yeteri kadar sıkılmasına özen gösterin. Parkelerinizi nemli bir bezle silmeye gayret edin.
  • Ağır kirler, lekeler, lastik izleri genellikle kuvvetli bastırılarak silindiğinde çıkar. Yalnız ucu sivri aletlerle parkenin yüzeyi çizilir ve cilası zarar görür.
  • Cilalı yüzeyleri silerken bir parça sirke kullanmak, kir ve lekelerin temizlenmesinde olumlu sonuçlar yaratır.
  • Ayakkabı cilası, dökülmüş oje gibi zor lekeleri, aseton bazlı bir oje çıkarıcı ile temizleyin.
  • Parke üzerine su dökmemeye özen gösterin. Yoğun kullanımı olmayan odaları her defasında silmeyin.

Ağır eşyaların ve de sandalyelerin altına, parkenin çizilmemesi için parke koruyucu malzemeler monte edin. Bu işlem, çizilmeleri önleyecektir. Eşyaları sürüklemek yerine kaldırarak taşıyın.

Temizlik işleminin ardından zımparalamaya geçilebilir. Cilanın pürüzsüz olması için zımparalama gerekir.

Parke Nasıl Zımparalanır?

Eski cila tam olarak soyulmamışsa ve temiz bir yüzey elde etmek istiyorsanız işleme zımparalama ile devam etmelisiniz.

Büyük çizikli alanlar için zımpara kullanın. Ahşap desenlerin yönünde zımparalayın ve çevresindeki zemine uyum sağlamak için kenarlarını hafifçe yumuşatın. Güvenlik için zımpara yaparken daima bir toz maskesi, eldiven ve gözlük takın.

Evde Parke Cilası Nasıl Hazırlanır?

Artık cilalama işlemine geçebilirsiniz. Dilerseniz cilayı hazır alabileceğiniz gibi, dilerseniz de evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bunun için bir önerimiz var:

Malzemeler (Cilalı Parkede Kullanmak İçin)

  • 500 gram sarı balmumu
  • 1 kg terebantin esansı

Uygulanışı:

Parke eğer çok pis ise öncelikle tahta yönleri boyunca zımapara ile ovulur. Sonra parke, parkeler için üretilmiş fırça ile fırçalanır. Ardından zemin kuru iken süpürülür. Son olarak parke kuru bir bezle silinir. Artık cilalama işlemine geçilebilir. Küçük bir bez parçası cilaya batırılır, parkeye yedire yedire sürülür. İşlem parkenin lifleri yönünde uygulanır. Tüm parkeler bittikten sonra 2-3 saat kuruması için beklenir.

Malzemeler (Yeni Parkelerde Kullanmak İçin)

  • 250 gram sarı balmumu
  • 1 kg terebantin esansı

Sarı mum küçük parçalar halinde kesilir (en iyisi mumu rendelemektir). Kesilen parçalar 24 saat terebantin esansı içinde erimeye bırakılır. Bu cila kapalı bir kaba konur ve bu şekilde uzun süre muhafaza edilebilir. Cila sabun hamuru kıvamında olmalıdır. Eğer fazla yoğun olduysa esans ilave etmek gerekir. Bu cila da yukarıdaki yöntemde olduğu gibi uygulanır.

Parke Nasıl Cilalanır?

Parkeniz cilasız ise parkelerinizi zımparaladıktan sonra üzerine cila sürebilirsiniz. Eğer parkeleriniz cilalı ise, belli aralıklarla parkenizi yeniden cilalayabilirsiniz. Sürdüğünüz cila, parkenizin parlamasını ve yeni gibi görünmesini sağlar. Cila aynı zamanda parkenin üzerinde oluşan aşınma izlerinin kapanmasını sağlayacaktır.

  • Parkeye zarar vermemek adına, elinize uygun, metal içermeyen fırça temin edin.
  • Sağlığınız açısından işlem boyunca evin pencerelerini açık tutun.
  • Diğer eşyalara zarar vermemek ve rahat çalışabilmek için cila yapılacak alanı boş tutun.
  • Cilalama öncesi yapılacak zımparalama sırasında ve cilalama işlemini yaparken ortaya çıkabilecek toz ve cila lekelerinden sakınmalısınız.
  • Parkeyi ılık su ve sabunlu bezle temizleyin. Ahşabın dolgunlaşmasını sağlayacak olan bu uygulamayı yaparken bezdeki su miktarının fazla olmamasına dikkat edin.
  • Parke kuruyana kadar bekleyin. Parke kuruduktan sonra tahta liflerinin yönüne doğru parkeyi zımparalayın. Zımparalama işleminde yüzeye fazla baskı uygulamamaya dikkat edin.
  • Zımpara tozlarını parkeden temizledikten sonra cilalama işlemine geçin.
  • Cilayı, parkenin tüm gözeneklerine işlemesi için ahşap liflerin yönünde ve bolca sürün.
  • Fırçanıza aldığınız cilanın fazla olmasına dikkat edin.
  • Cilanın hızlı yapılmasına özen gösterin.
  • Cila sırasında kolunuzun parkeye değmemesine dikkat edin.

Kaynak:

Parke Cilası Nasıl Yapılır? adlı bu yazıda Süheyla Erel’in Kız Enstitüleri için hazırladığı Ev İdaresi III adlı kitabından faydalanılmıştır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu