Paşa Kılıcı Bakımı Nasıl Yapılır?
Paşa kılıcı aşırı sulanmadıkları zaman her türlü koşulda gerek gölge ve gerekse tam güneşte yetişebilen bir salon bitkisidir.
Paşa kılıcı soğuk bölgelerde iç mekân bitkisi olarak kullanılan ve çok tercih edilmesi yanında çok sıcak ılıman iklim bölgelerinde dış mekân bitkisi olarak da kullanılabilmektedir. Yaprakları yeşil, uzun ve bir kılıç görünümündedir. Yaprakların üzeri yılan derisi gibi kendine has desenli ve ilgi çekicidir. Yaprakları şerit şeklinde, koyu yeşil renkli, enine gümüşi şeritli uzun ve dar ve uçları sivridir. Yapraklar dik bir şekilde gelişim gösterir. Yaprak uzunluğu genellikle 70 – 90 cm arasında değişmektedir. Yaprak genişliği ise 5 – 6 cm arasındadır.
Bodur ve yeşil çeşitler, gölgeli iç mekân koşullarına daha çok dayanıklıdır. Yapraklar parlak lekesiz kenarları düzgün olmalıdır. Bitki saksıda dik durmalıdır. Saksıda yetiştirilebildiği gibi hidrokültürde de iyi gelişmektedir. Bir yılda ev şartlarında 30 – 60 cm boylanarak 5 – 12 yaprak verir. Bol ışıklı uygun ortamlarda yazın çiçeklenir. Yaprak boyunun yarısı kadar çiçek sapı yapar. Krem sarı renkli çiçeklere sahiptir.
İlkim İstekleri
Sıcaklık: Paşa kılıcı bitkidi çok soğuklara dayanamaz. Sıcaklık kesinlikle 10 derecenin altına düşmemelidir. Kışın ise 15–20 derece olan yerlerde bulundurulabilir. Gelişme döneminde sıcaklık 18–27 derece arasında olmalıdır. 15 derecenin altında büyümez.
Işık: Tam gün ışığı veya çok parlak ışıklı bir yer sever. Az ışıklı odalarda yaşamakla birlikte yapraklarında güzel desenler oluşmaz. Yazın aydınlık yerlerde bulundurulmalıdır. Yakıcı güneş ışığı altında bırakıldıklarında yaprak kenarlarında kahverengi lekeler görünür. Yoğun gölge yerlerde yetiştirilen bitkiler dar ve uzun yapraklar oluşur.
Paşa Kılıcı Bakımı
Gübreleme: Mayıs-eylül ayları arası haftada bir kez 1 g/1 kompoze gübre verilir. Özellikle mayıs – eylül ayları arasında hafta bir kez 2 gram / litre kompoze gübre verilmelidir. Yazın 3 haftada bir sıvı gübre ile gübrelenmelidir.
Sulama: Yazın ağustos sonuna değin orta derecede sulanmalı ve yapraklara ara sıra su püskürtülmelidir. Ancak saksı toprağının gereğinden çok nemli tutulmamasına özen gösterilmelidir. Aralık başından şubat sonuna değin dinlenme döneminde saksı toprağı oldukça kuru tutulmalıdır. Kışın özellikle serin yerlerde bulundurulan bitkilerde saksı toprağının çok nemli tutulması, yapraklarda sararma ve çürümelere neden olmaktadır. Yazın 7 – 10 günde bir sulanır. Kışın 21 günde bir sulanır.
Budama: Bitki saksısını kökleri ile iyice doldurulduktan sonra bol miktarda yaprak verir ve çiçek açar. Bu yüzden bozuk ve hasarlı yaprakların kesilmesi dışında budama gerekmez. Yaprakların çeşitli şekilde ezilme ve kırılmalarla bozulması halinde keskin bir bıçakla yaprak kesilerek alınır. Kesilen yapraklar parçalara ayrılır. Toz kükürte batırıldıktan sonra çelik olarak üretim amacıyla kullanılır.