Pasta Malzemeleri Nelerdir?
Pasta malzemeleri alarak evde kolayca pasta yapın. Ev yapımı pastaların tadı doğru yöntemler ile arttırılabilir. İşte pasta yapımında kullanılabilecek ipuçları ve püf noktaları.
Meyvelisinden çikolatalısına, milföy hamurlusundan bisküvilisine kadar lezzetli pasta çeşitleri damaklarımızı tatlandırıyor. Birkaç malzemeyle kolayca yapılabilecek pasta çeşitlerinin yanı sıra saatlerce uğraşılarak yapılabilecek pastalar da var. Kolay ya da zor fark etmez, hemen her damak tadına hitap eden pastalar mutfağın ayrılmaz bir parçası. Eğer hazır almayıp evde yapıyorsanız pasta yapımında dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta var.
Pasta Tarifi İçin Pratik Öneriler
Evde pasta hazırlarken, doğru uygulamalar ile işinizi kolaylaştırın. Böylece hem işler kolaylaştırın, hem de pastanın lezzetinin daha da artırın. Pasta malzemeleri ile kolayca pasta yapın.
- Pastaların gevrekliğini arttırmak için, hamurun içine bir çay kaşığı tuz katın.
- Pasta ve kekler için kullanılan kremanın daha sert olmasını sağlayın. Bunun için, tüm malzemelerin, yani çırpıcı, karıştırma kabı ve kremanın buzdolabında birkaç dakika bekletin.
- Pasta hazırlarken en sık yaşanılan sıkıntı, meyve parçacıklarının dibe çökmesidir. Bunu önlemek için, hazırlanan pasta hamuruna bir miktar mısır unu ilave edin. Bu sayede, meyveler pişerken yoğunlaşır ve dibe çökme gerçekleşmez.
- Fırında pasta ve kek yaparken, daha iyi pişirmek için, pişirirken fırına bir kap su koyun. Pasta yaparken kullanılan katı yağ, rendenin kalın tarafı ile rendeleyin. Bu sayede küçük parçalar haline gelen margarin daha kolay işleniyor.
- Pasta yaparken kullanılan meyvelerin daha uzun süre dayanmaları için, meyveler toz şekere bulayın. Ayrıca pasta üzerine koyulan muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveler limonlu suya batırın ve bu şekilde kullanın.
- Pasta süslerken kremanın servis tabağının kenarına bulaşmaması mümkündür. Bunun için, önce kullanılacak pasta tabağından daha büyük iki yağlı kâğıt, tabağın ortasında, kenarları üst üste gelecek şekilde yerleştirilir. Daha sonra hazırlanan pastayı bu kağıtların üzerine koyun. Pasta, krema ile süslendikten sonra, yağlı kâğıtlar iki yandan çekilerek alınır.
Pasta Yaparken Kullanılan Gereçler
Daha hızlı ve kolay pasta yapımı için gereken aletler. Pasta yaparken hangi malzemeler kullanılır?
Pasta için düşünülecek ilk alet pasta kalıbıdır. Evinizde motifli kalıp bulunmuyorsa, zaman kaybetmemek için, derin ve geniş olan tabaklarınızı kullanabilirsiniz. Daha sonra, krema ve çikolata ile şekil verebilirsiniz. Pastanın yanı sıra, hamur işleri için kullanılan kalıpları da aynı şekilde ikame edebilirsiniz.
Hamura, daha kolay şekil verebileceğiniz için, sivri uçlu bir aletle istediğiniz şekilleri oluşturun. Yaptığınız hamur işi piştikten sonra, servis yapacağınız tabaklar da yiyeceklerin şekli kadar önemlidir. Cam veya porselen tabaklarda servis edeceğiniz pasta ve hamur işleri, misafirleriniz için daha şık bir ikram haline gelecektir. Evinizdeki gereçler için farklı şekillerde kullanım alanı yaratarak, mutfağınıza fazla eşya almak zorunda kalmazsınız.
Farklı şekil ve motiflerdeki tabaklarınızı, pasta ve hamur işi yapımında kullanarak, yaratıcılığınızı ortaya koyun.
Pasta Malzemeleri
Gelelim pasta malzemeleri nelerdir konusuna. İşte temel malzemeler:
Un: Her türlü pasta ve hamur işinde un kullanılır. Un, temel malzemedir ve pasta hamuruna kıvam kazandırır. Kullanılan unun kalitesi, pastanın lezzetini ve kalitesini de etkiler. Maya ilavesi gerektiren hamur işleri için de un kullanılır. Özel kek veya pasta unları mevcuttur. Hazırlanacak ürünün türüne göre un seçilmelidir.
Yağ: Yağ da temel malzemelerdendir. Pasta için kullanılan yağ, genellikle, margarin, tereyağı, bitkisel yağlar ya da bunların karışımıdır. Yağ, pastanın lezzetini etkileyen önemli bir unsurdur. Daha lezzetli pasta ve hamur işleri için, tereyağını tercih edin. Bitkisel yağlar taze ve uzun ömürlüdür. Yemeklerinizde ayçiçek yağı veya kanola yağı kullanmanız iyi bir seçim olacaktır.
Sıvılar: Sıvılar, malzemeleri bir arada tutmak için eklenir. Genellikle su, süt, krema veya yumurta kullanılır. Tatlı hamur işlerinde genellikle, yumurtanın tamamı veya yalnızca sarısı bu amaçla kullanılır.
Tuz: Tatlı veya tuzlu bütün hamur işlerine, tuz eklenebilir. Tuz, diğer malzemelerin verdiği tadı arttırır.
Şeker: Tatlı hamur işleri ve pastalarda, şeker ana malzemedir. Normal şekerin yanı sıra, toz şeker de kullanılabilir. Şekerin miktarı çok önemlidir. Diğer malzemelerin miktarına göre, doğru miktarda şeker eklenmelidir.
Aroma maddeleri: Özellikle tuzlularda, ot, baharat, kuruyemiş ve peynir gibi lezzet arttıran malzemeler kullanılabilir. Bu malzemelerin çeşidi ve miktarı, tamamen sizin isteklerinize ve yaratıcılığınıza bağlıdır.
Bu malzemeleri kullanarak lezzetli pasta ve hamur işleri hazırlayabilirsiniz.
Kabartma tozu ve karbonat:
Hamurun mayalanmasında kullanılmasına rağmen ikisi arasında farklılıklar vardır. Kabartma tozu, karbondioksit salınımı için bikarbonata asidi içerir. Karbonat ise, bu asidi çikolata veya limon gibi diğer maddelerden almaktadır. Bu yüzden her iki kabartma tozunu bir arada kullanın ve malzemeleri bir yıldan fazla saklamayın.
Fındık: Fındık, buzlukta saklansa dahi bozulabilir. Bu yüzden fındığı aldığınızda, yüksek derede 15 dakika kavurun. Kavurduktan sonra daha uzun süre buzlukta saklayabilirsiniz.
Fındık yağı: Fındık yağı, siz şişenin kapağını açmadan önce de bozulmuş olabilir. Bunu önlemek için, kavrulmuş fındık yağı alın. Fındığın ömrünü uzattığı gibi, yağın da ömrünü uzatacaktır.
Vanilya
Vanilya özellikle tatlılarda tercih edilen aromaların başında geliyor. Kokusu ve tadı koyulduğu pasta, kek ve paskalyaya ayrı bir lezzet katıyor.
Vanilya; Meksika, Cava ile Tahiti, Reünyon ve Moris adalarında yetişen ve sarmaşığa benzeyen bir bitki ürünüdür. Boyu 10 ile 20 cm arasında değişir. Eni ise yarım ile bir cm arasındadır. Koyu kahverengi rengi ve çok kokulu yumuşak bir çubuktur.
Çubukların üstünde bulunan esas bir müddet sonra billurlaşarak hoş kokulu toz haline gelir. Buna da vanilya tozu denir. Pasta ve tatlılarda vanilyadan ziyade vanilya tozu kullanılır.
Vanilya tozunun gerçek olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Bazı yerlerde vanilya tozunun içine kimyasal maddeler katarak, suni şekilde hazırlanır. Kullandığınız vanilya tozunun suni olup, olmadığını anlamak için, vanilyayı kaynamış bir sıvının içine ilave edin. Eğer koku artması gereken yerde azalıyorsa, o vanilya suni vanilyadır.
Vanilyayı kullanırken pudra şekeri ile karıştırıp kullanmamaya dikkat edin.
Kakao
Kakao genellikle Orta ve Güney Amerika ve Antil ile Haiti adalarında yetişen bir ağacın ürünüdür.
Santome, Trinite, Ariba, Para, Krak ve Saire gibi çeşitleri vardır. İçlerinde en lezzetli olanı, pastacılıkta en çok kullanılan türü Krak’tır. Ağaçta yetişen 15 ile 25 cm arasındaki bir kabuk içinde, 25 ile 40 adet arasında küçük toplar şeklinde yetişir. Kakaonun ağaçtaki şekli ve büyüklüğü iç baklayı andırır.
Her kakao tanesinde 40 ile 50 oranında yağ bulunur. Kakaoda yağın dışında albümin ve kazeine benzeyen teobromin maddeler vardır. Kakao içindeki bu maddelerin oranı kakao ağacının yetiştiği toprağa göre farklılık gösterir.
Kakao nasıl elde edilir?
Kabuğun içindeki tanecikler kavrulduktan sonra, içindeki yağ oranının yüzde 25’i alınır. Daha sonra kakao topları öğütülür. Kakao topları toz halini alır.
Kakaoyu öğütüldükten sonra yalın halde kullanıldığı gibi, çikolata yapımında da kullanılır. Kakaoya bir miktar şeker, yağ, su ya da süt katarak çikolata elde edilir. Pasta yapımında kakao kullanabileceğiniz gibi, çikolata da kullanabilirsiniz.
Albümin: İnsanların kan plazmasında bulunan en yaygın proteindir. Albümin kanda bulunan proteinin yüzde 60’ını oluşturur.
Kazein: Sütte bulunan bir proteindir. Yapışkanlık özelliğine sahiptir ve asitle sütten ayrılabilir.
Teobromin: Kafeinle aynı etkiyi niteliktedir. Kafeine göre 10 kat daha az etki gösterir.
Pasta Süsleme
Evde yaş pasta yaparken süslemeye de özen gösteriyorsanız bu bilgiler işinize yarayabilir.
- Pastanın temelini oluşturan keki pişirin.
- Ardından, keki düz bir yüzeye alın. Tam ortasından, yatay bir şekilde ikiye bölün.
- Böldüğünüz parçaların iç kısımlarını şekerli sütle veya suyla ıslatın.
- Hazırladığınız kremayı ilk kata sürün ve ikinci katı bu katın üstüne yerleştirin.
- Üst katı süslemek için, şekerli, renkli hamurlar hazırlayabilirsiniz. Çeşitli tariflerden elde ettiğiniz hamuru, hafif unlu bir tezgahta, unlanmış bir oklava yardımıyla açın. Düzgün bir şekil verip, tıpkı bir örtü gibi tek parça halinde pastanızın üstüne örtün. Bu hamur, kıvamlı olduğu için, elle kolayca şekil verilebilir.
- Hamuru, elinizle pastanın çevresine iyice oturtun ve hafif kıvrımlar vererek hareket kazandırın.
- Dilerseniz, yine şekerli ve renkli hamurlardan süsler yaparak, pastanın üstünü süsleyebilirsiniz.
Evde sevdiklerinize lezzetli çift renkli pastalar yapmak birkaç ipucu ile oldukça basit.
- Çift renkli bir pasta yapmak için, %50 daha fazla hamura ihtiyaç duyarsınız.
- Hazırladığınız şekerli süs hamurunu ikiye bölün. Ancak, bir kısmı diğerinden daha fazla olsun.
- Büyük hamura, istediğiniz renkte hamur renklendirici ekleyin. Unlu bir yüzeyde, unlanmış bir oklava ile açın. Düzgün bir forma girince, pastanın üçte ikisini kaplayacak şekilde üstüne yayın. Ellerinizle, kenarlarından sarkan kısımlara kıvrımlar verin ve iyice yerleştirin.
- Küçük hamur parçasına, başka bir renk verin ve aynı şekilde hamuru açın. Pastanın açıkta kalan üçte birlik kısmına, bu hamuru yayın ve ellerinizle kıvrımlar vererek yerleştirin.
- İki renkli pastanızın üstünü, renkli, şekerli hamurlardan hazırlayacağınız çeşitli süslemelerle daha renkli hale getirebilirsiniz. Bu pasta, özellikle çocukların çok hoşuna gidecektir.
Sevdiklerinize iki renkli pastalar hazırlarken yukarıdaki bilgiler size yol gösterebilir.