Peynirin Bozulmaması İçin Ne Yapmalı?
Peynirin bozulmaması için ne yapmalıyız? Uzun süre taze kalması için peyniri uygun koşullarda saklayın. Her peynirin farklı saklanma koşulu var. Peynir nasıl saklanır?
Peynir çok çeşitli aroma, tat, yapı ve şekle sahip bir grup fermente bir süt ürünü. Peyniri kolay tüketmek için şunlara dikkat edin:
- Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutun. Böylece hem peynir daha kolay kesilir, hem de bıçak daha kolay temizlenir.
- Peynirin kolay rendelenmesi için öncesinde 15 dakika buzdolabında bekletin.
- Kaşar peynirin, ağzı hava almayan cam bir kap içinde muhafaza edin. Böylece kaşar peynirin kurumasını önleyin.
- Gravyer peynirin kurumaması için daha önce tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sarın ve bu şekilde muhafaza edin.
- Gravyer veya kaşar peynirin fırında lif lif uzaması için, öncesinde büyük delikli bir rende kullanın.
Kahvaltı sofralarına lezzet katan peynirlerin uzun süre tazeliklerini koruyabilmesi için uygun koşullarda saklanmaları gerekiyor.
Peynir Çeşitleri
Türkiye’de ve dünyadan pek çok çeşit peynir tüketiliyor. Ülkemiz peynir çeşitliliği açısından oldukça zengin seçenekler sunuyor.
Türkiye’deki peynir çeşitleri: Edirne ezine peyniri, Konya küflü peyniri, Berendi ve Duvla tulum peyniri, Kayseri çömlek peyniri, Kars gravyeri, Karın kaymağı peyniri, Varto keçi peyniri, Erzurum çeçil peyniri, Diyarbakır örgü peyniri, küp peynir, Trabzon tel peyniri, Sakarya abaza peyniri, Çerkes peyniri, İsli abaza peyniri, Van otlu peyniri, çanak peyniri, Malatya peyniri, İzmir tulumu, Bergama tulumu, Seferihisar aromalı peyniri, Kopanisti peyniri, Tire peyniri, Antep peyniri, Mihaliç peyniri, Çiğ kesik peyniri, Çorum kargı tulumu, Trakya kaşarı, Külek peyniri, Mersin bezde tulumu, sayas peyniri, süzme peynir, lor peynir, hellim, kolot.
Dünyadan peynir çeşitleri: Rokfor peyniri, tofu peyniri, parmesan peyniri, gorgonzola peyniri, cheddar peynir, mozzarella peyniri, gouda peyniri, mascarpone, ricotta, feta .
Peynir Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Öncelikle son tüketim tarihine bakın. Son tüketim tarihi geçmiş yiyecekleri almayın. Son tarih yakın bir zamandaysa da almayın. Çünkü hemen tüketmezseniz peynir siz aldıktan sonra bozulmaya başlar. Ambalajına dikkat edin. Delinmiş, yırtık veya deforme olmuş ambalajlı ürünleri almayın. Peynirin renginin değişmemiş olması gerekiyor. Buna dikkat edin.
Peyniri hem tüketmeyecekseniz ambalajını açmayın. Açtığınız peyniri kendi amblajında saklamaya özen gösterin. Burada kutulu peynirleri kastediyoruz. Streç filme sarılı halde aldığınız peyniri streç filmde saklamayın. Kapalı bir saklama kabında saklayın. Yoksa peynir nemini kaybediyor, aroması ve lezzeti azalıyor.
Her seferinde yiyeceğiniz kadar peynir servis edin. Kalan peyniri kabına geri koymayın. Çünkü sofrada bekleyen peynir de bozulmaya başlıyor. Kalan peyniri ayrı bir saklama kabına koyun. Ve en kısa sürede tüketin.
Taze Peynir Nasıl Saklanır?
Peynirin bozulmaması için ne yapmalıyız? Peynir kalsiyum, protein, A, B, D, E vitaminleri bakımından zengin bir besin kaynağı. Satın aldığınız peynirin uzun süre dayanabilmesi için iyi şartlarda muhafaza edilmesi gerekiyor.
- Peyniri buzdolabı, sebzelik gibi ışıksız bir ortamda üç ile beş derece arasında saklamalısınız. Peyniri, +3-+5 C de, ışıksız ortamda saklayın.
- Peyniri hemen tüketmeyecekseniz kendi ambalajında saklayın. Ambalajı açılmış ise saklama kabında tutun. Peyniri mümkünse kendi kabında saklamalısınız. Eğer kabında saklayamıyorsanız, saklama kabı kullanabilirsiniz. Kendi ambalajında ya da saklama kabında saklanmayan peynir nemini kaybeder, aroması ve lezzeti bozulur.
- Peynir havayla temas etmemelidir. Şeffaf folyoyla sıkıca sardığınız peynirleri buzdolabının alt gözlerinde saklamanız önerilir.
- Beyaz peynir ambalajından çıkarıldıktan sonra, içme suyunun içine tuz eklenerek hazırlanan sıvıda saklanabilir. Böylece peynirin olgunlaşma dönemi devam eder.
- Peynirin bütün olarak saklanması gerekir. Böylece dış ortamla daha az temas etmiş olur.
- Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz. Su peynirin lezzetini bozar ve bozulmasına neden olur.
- Açıkta satılan peynirlerden satın alacaksanız, peynirin kurumamış ve çatlamamış olmasına dikkat etmelisiniz.
- Peynirler dilimlere ayrılmadan saklanmalıdır. Böylece havayla teması daha aza indirilmiş olur.
- Krem peynirler kendi ambalajında ve kapalı kutuda saklanmalıdır.
- Beyaz peynirler, ambalajı açıldıktan sonra salamura suyuna bir miktar yemek tuzu konulabilir. Böylece uzun zaman besin değerleri ve lezzetini kaybetmeksizin saklanabilir.
- Kızartma peynirleri tüketilmeden önce 4-5 saat suda bekletilerek tuzu alınmalıdır. Böylece peynir fazla tuzundan arındırılmalıdır.
- Kabuklu peynirler, kabuğu temizlenmeden saklanmalıdır. Kabuklar, tüketilmeden önce temizlenmelidir.
- Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmamalıdır. Su ile temas halinde diğer peynirlerin aroması kaybolur.
- Beyaz peynirleri kesmeden önce bıçağı ıslatmak, peynirin kolayca kesilmesine ve bıçağın kolay temizlenmesine yardımcı olur.
- Kaçar peynirler, saklama kabında saklanmalıdır. Böyle kaşar peynirler kurumadan muhafaza edilebilir.
- Peynirler çeşitlerine bakılmaksızın evde buzdolabının alt raflarında ve kapalı şekilde muhafaza edilmelidir.
Bu koşullarda peyniri taze saklayabilirsiniz. Afiyet olsun.