Pilea Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Pilea çiçeği yuvarlak yeşil yaprakları ile evlere estetik katıyor. Yetiştirilmesi kolay olan pilea bakımı nasıl yapılıyor? Pilea çoğaltma nasıl yapılıyor? Çin para çiçeği olarak da bilinen pilea hakkında he şey.
Pileanın yapraklarının güzelliği diller destan. Yuvarlak yeşil yaprakları ile gönlünüzü almaya aday bir çiçek. Dekoratif olarak bir salon çiçeği arıyorsanız pileaya bir şans verin. Üstelik bakımı da çok kolay. Direkt güneş istemeyen pilea çiçeği için evinizde yer açın. Aklınızda olsun, çoğaltılması ve bakımı kolay.
Pilea çiçeği çin para çiçeği olarak da biliniyor. Yapraklarının şekli de madeni parayı andırır. Pilea ısırgangiller familyasından. Anavatanı Çin’in güneyidir. 1500 – 3000 rakımda ormanlık araziden, nemli ortamlarda büyürler. Doğal ortamı böyle. Ama evinize de uyum sağlar.
Pilea enine 40 – 45 santime kadar büyür. Yapraklarının genişliği 10 santimi buluyor. Yaprakları yuvarlak ve etlice. Dalları upuzun olur. Her dalın bitiminde bir yaprak yeşerir. Çiçekleri soluk beyaz olur. Fakat bu çiçekler nadiren çıkıyor ve önemsiz. Pile çiçeğini asıl güzel yapan yaprakları. Çiçek açabilmesi için kış aylarında bir süre biraz üşümesi gerekir.
Aslında kış aylarına pek dayanıklı olduğu söylenemez. Soğuk havlarda saksı da ise donabiliyor. Belki bahçeye ekilmişse soğuğa dayanabiliyor. Fakat evde saksıda yetiştirilmesi daha yaygın. 1500 rakımda yaşamıyorsanız çiçeği saksıda yetiştirin diyebiliriz. Zaten iç mekanlara yakışır.
Pile Çiçeğinin Hikayesi
Pileanın ilginç hikayesini biliyor musunuz? Söylediğimiz gibi pilea çiçeği anavatanı Çin. Fakat pilea artık her yerde. Peki nasıl oldu bu? 1940’lı yıllarda bir Norveçli sayesinde. Çin’e giden bir Norveçli ülkesine dönerken çiçeği de yanında götürmüş. Çiçek uzun bir yolculuğa dayanmış. Hem hayatta kalmış hem de çoğalmış.
Pilea çiçeği İskandinavya üzerinden dünyadaki diğer evlere yayılmış. Sizin evinize de girdi mi?
Pilea Çiçeği Anlamı
Pilea çiçeğinin anlamı hikayesinde saklı. Pile çiçeği çin para çiçeği ya da misyoner çiçeği olarak da biliniyor. Peki neden misyoner çiçeği? Hikayesi bunu açıklıyor.
Pilea, İngilizcede missionary plant yani misyoner çiçeği olarak adlandırılıyor. Çünkü Çin’den Norveç’e gittiğinde kolayca çoğaltılmış. Yani yavrularını paylaşmış. Böylece diğer yerlere de yayılmış. Bundan dolayı anlamını buradan alıyor.
Pilea Bakımı
Een yaygın yanlışlardan biri güneş. Pileayı direkt güneşe bırakmayın. Pilea çiçeği direkt güneşi sevmiyor. Gerçi sabah ve akşam güneşinin, yani yakıcı olmayan güneşi zararı yok. Ama yine de direkt güneş almasından sakının. Filtrelenmiş güneşten iyi verim alıyor. Mesela aydınlık bir masanın üstünde tutun. Güneş alsın, fakat perdeyle filtrelenmiş güneşi alsın. Bu şekilde güzelce gelişir. İyi güneş alan pileanın yaprakları yuvarlak ve yeşil olur. Daha az güneş alan pileanın ise yaprakları koyu yeşil olur.
Koyu, gölge alan iyi değil. Bu alanda tutmayın. O durumda yapraklar içe doğru kıvrılıyor. Yapraklar dışa doğru gelişsin. Bunun için güneş önemli. Işı güçlü olan pencere kenarına yakın bir yerde tutun. Güneş doğru meyledeceğinden arada bir çiçeği çevirin. Pilea bakımı bu kadar kolay.
Pile Çiçeği Nasıl Sulanır?
Çin para çiçeği yaz aylarında farklı, kış aylarında farklı sulanıyor. Yaz aylarında toprağı kuruyacak gibi olduğunda sulayın. Toprağı parmağınızla kontrol edin. Hafif bir kuruma başlayınca sulayın. Kış aylarında ise toprak kupkuru iken sulayın. Çiçeklerinin solmaması için sulama biçiminize dikkat edin.
Az miktarda su vermek çiçeklere zarar verir. Doğru sulama şu şekilde olmalı: Sulama zamanı gelince çiçeği saksının altına su akacak kadar sulayın. Verdiğiniz su topraktan süzülüp saksı altılığına dökülmeli. Böylece su toprakta tuzlanma yapmaz. Altlığa biriken suyu derhal atın. Çiçek bu suyu tekrar emmesin. Aksi durumda bir önemi kalmaz. Sula bu şekilde olur.
Topağı hem çabucak kurusun, hem de suyu kolayca emsin. Bu özellikte olmalı. Yani biraz sukulent toprağı gibi düşünebilirsiniz. Hazır poşet toprağını perlit, ince taneli ponza ile karıştırarak kullanın. Çiçeği ilk diktiğinizde bitki besini vermeyin. İkinci yıl ayda bir verin. İkinci yılda toprağını sonbahar aylarında değiştirin.
Olur da çok iyi gelişim gösterir de dalları çoğalırsa budayabilirsiniz. Estetik sebeplerle budayacaksanız yılın her zamanı küçük budamalar yapın. Bir sorun olmaz. Fakat daha büyük bir budama işine girişecekseniz ilkbahar aylarını bekleyin. Üstelik kestiğiniz dalları toprağa dikerseniz yeni çiçekleriniz olur.
Pilea Nasıl Çoğaltılır?
Bunun için iki yöntem var. Bunlardan birini tercih edebilirsiniz. Yılın her zamanı çoğaltabilirsiniz. Fakat ideal zaman nisan sonu haziran başıdır.
Toprağa Dikerek Pilea Çoğaltma
- Dalı kesin.
Sağlıklı bir dalı kesin. Bunun için yılın her ayı uygun.
- Kestiğiniz dalı toprağa dikin.
Dalı doğrudan toprağa dikin. Köklenmesi bir ayı bulur.
- Bir ayın sonunda normal bakıma geçin.
Sulama rutini oluşturun. Artık bir pileanız var.
Suda Köklendirerek Çoğaltma
Sağlıklı bir dalı kesip alın. Şeffaf bir bardağa su koyun. Kestiğiniz dalı bardağa yerleştirin. Bardağı güneş alan bir yere koyun. Pilea bir aya kadar köklenir. gün gün takip edin. Köklerin çıkmaya başladığını göreceksiniz. Su azaldıkça su takviyesi yapın. Suyu tamamen döküp tekrar su koymayın. Alıştığı suyun üstüne ekleme yapın.
Kökler iyice çıktıktan sonra dalı toprağa ekin. Çok büyük bir saksı gerekmez. Ufak bir saksı yeterli. Dalı ekin. Can suyu verin. Artık bakıma geçebilirsiniz.
Pilea Hastalıkları
Çin para çiçeği genel olarak yanlış sulama ve toprak seçiminden muzdarip olur. Pileada pek bitlenme görülmez. Zaten olsa da çabucak geçer. Bit görürseniz hemen nemli bir bezle silin. Hemen geçer.
Az da olsa küllenme görülebilir. Sebebi topraktan yeterli potasyum alamaması. Fakat bu duruma sık rastlanmaz.
Yukarıda anlatıldığı şekilde sulanırsa sorun yaşamazsınız. Güneş alma durumu da önemli. Bunu da yukarıda detaylı anlattık. Bu bilgiler ışığında sağlıklı gelişir.