Pırasa Nasıl Yetiştirilir?

Pırasa nasıl yetiştirilir? Pırasanın yetişme koşulları nelerdir? Pırasa fidesi nasıl ekilir? Pırasa yetiştirmek hakkında her şey.

Pırasa yılın her mevsiminde, iki senede bir yetişen bir bitkidir. Pırasa tınlı, killi ve organik maddelerce zengin topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. 

Pırasa yetiştirme koşulları
Pırasa yetiştirme koşulları

Pırasa Yetiştirme Koşulları

Pırasa nasıl yetiştirilir? Toprak isteğinden gübrelemeye, iklim gerekliliklerinden hasada kadar işte pırasanın yetişme koşulları:

Toprak

Pırasa her türlü toprakta yetişebilmektedir. Önemli olan toprağın organik maddelerce zengin olması, nemli ve humuslu olmasıdır. pH’sı 6-7,5 civarında olmalıdır.

Gübreleme

Pırasanın gübrelemesinde başlıca olarak çiftlik gübresi kullanılır. Dekara 3-4 ton olarak yanmış çiftlik gübresi kullanılır. Ticari gübrelemenin toprak analizi sonucuna göre verilmesi önerilir. Dekara genel olarak, 5-10 kilo fosfat , 10- 15 kilo potasyum,  6-8 kilo kalsiyum oksit, 15-20 kilo azot ve 1,5-2 kilo magnezyum verilebilir. Azotlu gübreler bölünmelidir.

Pırasa Yetiştirme

Pırasa nasıl yetiştirilir? Pırasa hem tohumdan hem de fide ile yetiştirilmektedir. Eğer pırasanın beyaz kısmının uzun olması isteniyorsa fide ile yetiştirme yapılmalı ve derin dikim yapılmalıdır. Tohumla direkt üretim yapılacaksa sonbaharda tarla sürülür. Diskaro çekilir ve mibzer ile tohum atılır. Dekara 40 kilo tohum atılır. Sıra arası 40 cm gelecek şekilde ekim yapılır. Toprak yaş olmamalıdır, bu çürümeye neden olabilir.

Pırasa serin iklimlerde yetişen bir sebzedir. 15-20 derece arasın ideal yetişme sıcaklığıdır. 2-3 derece sıcaklığa kadar gelişimini devam ettirir ancak sıcaklığın sıfırın altına düşmesi gelişimi durdurur. Ani sıcaklık düşmeleri bitkiye zarar vermektedir. Pırasanın bazı çeşitleri -10 ve -20 ye kadar dayanabilmektedir.

Pırasa tohumları ideal sıcaklıkta, 12-15 günde çimlenir. Pırasa bitkisinin, serin iklimde yetiştirilmesi önerilir. Yetiştirirken en çok azot besin maddesinin kullanılması ve maddenin belirli aralıklarla verilmesi önerilir. Verimin ve kalitenin yüksek olması için, su tutan topraklarda yetiştirilmesi tavsiye edilir.

Pırasa fidesi ekimi
Pırasa fidesi nasıl ekilir?

Pırasa Fidesi Nasıl Ekilir?

Pırasa nasıl yetiştirilir sorusuna fide ekimini anlatarak devam edelim. Pırasa yetiştiriciliğinde diğer ve en geçerli yöntem fide yetiştirip sonrasında fideleri toprağa dikmektir. 1 m 2 ‘ye 3-5 gram hesabıyla tohumlar serpme ya da sıravari ekilir. 10-12 hafta içinde fidelerin kalınlığı kurşun kaleme ulaşır. Fideleri yerinden sökmeden önce sulama yapılır. Daha sonra sökülerek tarlaya tek, çift sıra ya da tahtalar üzerine 4-5’li sıralar şeklinde dikim yapılır. Çift sıra dikim verimi artırmaktadır. Makineyle dikim yapıldığında dönümde 20 bin bitki olacak şekilde 40X12 cm, elle dikim yapılacaksa 25X10 cm sıra arası ve üzeri mesafeler kullanılır.

Pırasa fidesi nereden alınır?

Pırasa fidesi bitki satan yerlerden alınabilir. Seralardan da temin edilebilir. Fakat pazarlarda da bazen kök halinde pırasa bulmak mümkündür. Pırasa yetiştirmek için pırasa tohumu da ekilebilir. Bunun için de bahçeye ekilen pırasalardan tohum almış olmak gerekir.

Pırasadan tohum alma

Pırasa nasıl yetiştirilir sorusunun bir cevabı da pırasa tohumlarıdır. Pırasa yetiştirmek için pırasa tohumu ekilebilir. Pırasadan tohum alma nasıl olur? Pırasadan tohum almak amacıyla üretilince iki yıllık olarak yetiştirilir. Birinci yılda pırasa bitkisi meyve halindedir. İkinci yılda ise çiçek tohum oluşturur. Yani dikildikten sonra ikinci yılda pırasa tohumları hasat edilebilir.

Pırasa tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında yapılır. Pırasa tohumunun kalitesi hasadın verimini de etkiler. Ekim derinli 1 – 2 cm, sıra üzeri mesafe 3 – 15 cm, sıralar arası 30- 70 cm olmalıdır.

Pırasa Hasadı

Geniş alanlarda 1-2 kez, küçük alanlarda 5-6 kez hasat yapılabilir. Makine veya elle çekilerek hasat yapılır. Sökülen pırasalar önce havuzda yıkanıp topraktan temizlenir. Daha sonra kökten bir kısım kesilir ve üst yapraklar soyulur.

Pırasa çeşitleri

Pırasa Toprağa Nasıl Gömülür?

Pırasa nasıl yetiştirilir sorusunun cevapladığımıza göre konuya elde ettiğimiz pırasaları nasıl saklayacağımızı anlatarak devam edebiliriz. Yaz aylarının sonlarına doğru pazardan alacağınız pırasaları toprağa gömerek uzun süre saklayabilirsiniz. Yazın ekilen pırasaların toprağa ekilme zamanı geldi. Aksi taktirde pırasalarınız donar. Bunu engellemek için pırasa toprağa nasıl gömülür? Pırasanın nasıl ekileceğine dair bir videoyu da aşağıda bulabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=_sQt0kUX4GI&feature=emb_logo

Pırasa Çeşitleri

Pırasa nasıl yetiştirilir sorusunun cevabını verdiğimize göre yetiştirilen pırasa çeşitler ile konumuza devam edebiliriz. Ayrıca pırasanın besin değerleri için Tarım Bakanlığı’nın ilgili sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yazlık Pırasalar

Bu çeşit pırasaların yaprak rengi açık yeşildir. Bitkiler daha yumuşak dokulu, daha kısa ömürlü ve soğuklara daha hassastır. Yaprak ayası daha dar, yaprakları dik duruşludur. Yalancı gövde, kışlık çeşitlere göre 2-3 kat daha uzun olup çeşit özelliği ve yetiştirme şartlarına bağlı olarak 80 cm’ye kadar çıkabilir. Bu gruba giren pırasa çeşitleri – 8 ºC / – 10 ºC’de ölür. Yalancı gövdenin gövde ile birleştiği kısımda soğan oluşmaz.

Pırasa fidesi ile yetiştirilebilecek yazlık ve kışlık pırasa
Yazlık pırasa ile kışlık pırasa farkı

Kışlık Pırasalar

Kışlık pırasaların yaprakları daha koyu yeşil renkli ve yaprak ayaları daha enlidir. Yazlık pırasalara göre yalancı gövde daha kısa ve daha kalındır. Bu çeşit pırasaların yalancı gövdesi 40 cm – 45 cm uzunluğunda ve 3 cm – 5 cm kalınlığındadır (kara pırasa 20 cm – 25 cm uzunluğunda ve 5 cm – 6 cm kalınlığındadır). Kışlık çeşitler yalancı gövdenin gövde ile birleştiği yerde hafif soğan oluşturur ve çok düşük sıcaklıklara dayanabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu