Pişirme ile ilgili yemek terimleri

Yemek tariflerinde sık sık karşınıza çıkan, demlendirmek, kavurmak gibi terimlerin ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Mutfakta işinize yarayacak pişirme ile ilgili yemek terimleri:

Çevirmek

Herhangi bir malzemeyi yağda çevirmek anlamına gelir. Bazı tariflerde ‘‘çevirme’’ yerine ‘‘kavurma’’ terimi de kullanılır. Çevirme yöntemi kavurmaya göre daha kısa sürelidir.

Demlendirmek

Yemeğin tadının oturması, dinlenmesi, malzemelerin yeni hallerinin birbirleriyle uyum sağlaması ve sıcaklığının azalması için yemeğin bekletilme süresidir. Yemek tariflerinde en çok kullanılan ikinci terimdir.

Yemek nasıl demlenir?

Tüm malzemeleri içine katılan yemek, piştikten sonra ateşten alınır. Daha sonra iyice karıştırılan yemeğin kapağı kapatılır ve dinlenmesi için bir kenara alınır.

Her yemeğe göre farklılık gösterse de genelde, 10 – 15 dakika bir yemeğin dinlenmesi için ideal sürelerdir.

Haşlamak

Bir tencerenin içine su koyup, malzemeyi ilave ettikten sonra suyla pişmesine denir. Patates, havuç, nohut, bezelye gibi gıdalar soğuk su ile tencereye konulup öyle haşlanır. Makarna, pirinç, ıspanak gibi malzemeler ise, su kaynadıktan sonra tencereye ilave edilir.

Haşlama yapmanın püf noktaları

* Haşlama suyuna mutlaka tuz ilave etmelisiniz.

* Haşlama yaparken tencerenin kapağını kapatmanız, malzemenin haşlanma süresini azaltacaktır. Yalnız kapağını kapattığınız tencerenin taşmamasına dikkat etmelisiniz.

* Az suyla haşlanan yiyecekler, daha lezzetli olur.

* Haşladığınız malzemenin daha lezzetli olmasını istiyorsanız, buharla haşlayabilirsiniz. Yiyeceklerinizi buharla haşlamak için elektrikli buhar makinelerini kullanabileceğiniz gibi, tencere içine yerleştirilen açılır, kapanır süzgeç gibi aletleri de kullanabilirsiniz.

Kavurma

Sebze, et gibi malzemeleri tencere ya da tava içinde kızdırılmış yağda kızartma ve pişirme arası bir yöntemdir. Kavurma yaparken malzemenin yanmamasına dikkat etmelisiniz.

Yemek kavurmanın incelikleri

* Kavurma yaparken ateşi iyi ayarlamalısınız. Ateşi malzemeyi yakmayacak ama cızırdatacak derecede ayarlamalısınız.

* Kavurma yaparken cızırdama iyice arttığında, tencereye su ya da sulu bir malzeme ilave etmelisiniz.

* Kavurduğunuz malzemenin lezzetli olmasını istiyorsanız, malzemenin çeşidine göre tencereye baharat ilave edebilirsiniz. Kavurmada kullanacağınız yağ da, yemeğin lezzeti açısından önem taşır.

Kaynatmak

Malzemenin tencere taşmadan bir önceki aşamasıdır. Yemek tariflerinde ‘‘bir taşımlık, iki taşımlık’’ gibi terimleri sık sık duymuşsunuzdur. Malzemeyi tencereye ilave ettikten sonra canlı olduğu beş dakika bir taşımlık süre anlamına gelir. İki taşımlık süre ise 10 dakikalık zamanı kapsar.

Pişirmek

Tencereye ilave edilen malzemenin hafif fokurdamaya başlaması yemeğin piştiği anlamına gelir. Pişirme terimi genelde sulu yemeklerde kullanılır. Yemeğin daha çabuk ve hijyenik pişmesi için tencerenin kapağı kapalı tutulur. Tencere içindeki suyun azalması gerektiği durumlarda kapak açılabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu