Pullu Balık Nasıl Temizlenir?
Pullu balık nasıl temizlenir? Pişirmeye hazır hale getirilebilmeleri için pullu balıkların önce pullarının temizlenmesi gerekir. Balıkların içinde temizlenmesi en zor olan pullu balıklardır diyebiliriz. Pullu balıkların temizliği iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır.
Pullu balıklar: Barbunya, Berlam, Çipura, Gümüş, Hamsi, Hani, Karagöz, Kefal, Kupez, Lipsoz, Mercan, Minekop, Sardalya, Sazan, Somon, Sudak, Turna, Sinarit, Trança.
Balığı öncelikle bol soğuk suyla, ovuşturarak yıkayın. Bu işlem sırasında, pulların bir kısmı dökülür.
Bu tür balıkları temizlerken ilk olarak pullarını kazımanız gerekir. Pullarını kazımak için balığı yatırıp, kuyruğundan tutarak bıçağı aşağı yukarı birkaç defa sürtmelisiniz. Balığın derisinin, etlerinin zedelenmesini önlemek ve balığın kesilmemesi için bıçağı dik tutabilirsiniz.
Pulları kazınan balıkların daha sonra iç organlarını temizlemeniz gerekir. Balığın iç organlarını temizlerken karnını tamamen yarmanız gerekmez. Anasün üzerine bir bıçakla derinlemesine atacağınız kesikle bağırsakları vücuttan ayırabilirsiniz.
Parmağınızı, balığın derisinde gezdirerek, pul kalıp kalmadığını kontrol edin. Bütün pullar döküldüyse, bol su ile iyice yıkayın.
Temizlediğiniz balığı yapacağınız yemeğe göre bütün bırakabilir ya da fileto çıkarabilirsiniz. Lüfer büyüklüğüne göre, kofanayı ise mutlaka fileto yapmalısınız. Tezgaha, birkaç kat halinde gazete yayıp balığı bunun üstüne alabilirsiniz.
Not: Çipura, lüfer, sarıkanat, kofana, levrek, ve çinekop gibi özellikle çorbaya uygun balıkların ve kırlangıç, öksüz, adabeyi ve iskorpit gibi küçük balıkların kafalarını koparmanıza gerek yoktur. Bu balıkların özellikle yanak ve beyinleri lezzetlidir.