Radyatörün Havası Nasıl Alınır?
Hava yapan radyatör ısınamaz ve bulunduğu ortamı da ısıtamaz. Bu sebeple radyatörün havasının alınması gerekir.
Kalorifer tesisatında dolaşan su zamanla buharlaşıp azalır. Böylece radyatörde hava birikir. Hava birikmesi sonucu radyatör iyi ısınmamaya başlar. Bu sorunu çözebilmek için radyatördeki havanın alınması gerekir.
Radyatörde hava olup olmadığını anlamak için yüzeyini kontrol etmelisiniz. Eğer içinde hava varsa üst kısım soğuk, alt kısım sıcak olur. Hava sudan daha yoğun olduğundan yukarı çıkar, su ise aşağıda kalır. Bu sebeple de alt kısımlar ısınır, üst kısım ise soğuk kalır. Eğer tam tersi bir durum söz konusuysa, yani alt kısım soğuk, üst kısım sıcaksa radyatörde kir birikmiştir. Bu durumda bir uzmandan yardım almanız gerekir.
Radyatörün içindeki havayı alabilmek için purjör anahtarına ihtiyacınız olacak. Bu anahtar radyatörün çeşidine göre değişiklik gösterir. Purjör anahtarınız yoksa düz uçlu bir tornavida kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra bir kap ve kuru bez de kullanacaksınız.
Radyatörün üst kısmına vidalı bir düzenek vardır. Kabı ve bezi bu düzeneğin alt kısmına yerleştirin. Purjör anahtarı ya da tornavidayı vida düzeneğinin deliğine geçirerek saatin ters yönünde çevirin. Bu işlemi yavaşça yapmalısınız. Aksi durumda üzerinize su sıçrayabilir.
Vida düzeneğinin çevrilmesiyle hava çıkmaya be su damlacıkları akmaya başlar. Bu suyun kaba akması sağlamalısınız. Kuru bez ile de silebilirsiniz. Havanın alınmasının ardından vida düzeneği tam tersi yönde sıkılır.
Eğer radyatörden hava yerine gelirse bu, radyatörde hava olmadığı anlamına gelir. Havası alındıktan sonra kombideki su basıncı düşecektir. Bunu için kombinin su basıncının 1,5 bara getirilmesi gerekir.
Bu yöntemi kullanarak radyatördeki havayı alabilir ve radyatörün daha iyi ısınmasını sağlayabilirsiniz.