Ramazan Şerbeti Nasıl Yapılır?

Ramazan sofranızdan yalnızca hurmayı değil ramazan şerbeti de eksik edilmemeli. Osmanlı mutfağının enfes içeceği şerbet, Ramazan sofralarını da lezzetlendiriyor.

Özellikle Osmanlı mutfağında önemli bir yere sahip olan şerbet, şekerli, ballı, güllü, baharatlı ve meyve aromalı ferahlatıcı bir içecektir.  15. yüzyıl sonrasında sarayın ve zengin sofraların gözde şerbetleri gül, nilüfer, menekşe ve zambak gibi çiçeklerden yapılanlardı. Sıradan şerbet ise bal ve üzümden yapılırdı. İstanbul’un çevresini baştan, başa kaplayan bağlarda yetişen üzümler, taze olarak yenilir, kış için kurutulur ve şerbet yapılırdı. Osmanlı mutfağında her türlü meyvenin şerbeti yapılırdı.

Yaz aylarında serinlemek amacıyla tercih edilen, ramazan sofralarını hafifliği nedeniyle sofraları renklendiren şerbet, bolca şekerin herhangi bir meyve suyunun içinde eritilmesi sonucunda elde edilir.

Şerbetin içine katacağınız şeker miktarını, kullanacağınız meyvenin tatlılığına göre belirleyebilirsiniz. Ayrıca şeker oranı kullanacağınız meyvenin sulu-susuz, büyük-küçük, çekirdekli- çekirdeksiz, posalı ya da posasız olmasına göre de değişir.

Ramazan Şerbeti

Malzemeler

  • 500 gram kırmızı erik
  • 250 gram vişne
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 kabuk tarçın
  • 4-5 adet karanfil
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 4 litre su

Yapılışı

Vişne ve eriklerin saplarını ayıklayın. Bol su ile yıkayın. Bir tencereye 2 litre su ekleyin ve erikleri, vişneleri tencereye koyun. Ardından tencereye tarçın, karanfil, zencefil ve yenibahar ekleyip meyveler yumuşayıncaya kadar kaynatın. Meyveler yumuşadıktan sonra tencereyi ateşten alın, suyun ılınmasını bekleyin. Ardından bir tülbent yardımıyla süzün. Süzdüğünüz suya şeker ekleyip iyice karıştırın. Kalan 2 litre suyu da ekleyip şerbeti cam şişeye koyun ve şişeyi dolaba koyun. Soğuk servis edin.

Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu