Reçelin Şekerlenmesi Nasıl Önlenir?

Reçelin şekerlenmesi nasıl giderilir? Reçel şekerlenmesin diye ne yapılır? Koyu reçel nasıl kurtarılır?

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi reçel iyi muhafaza edilmediğinde şekerlenebilir. 

Doğru saklayarak reçellerin şekerlenmesi önlenebilir. Bunun için öncelikle “Reçel neden şekerlenir?” bunu bilmek gerekir. Sonrasında reçelleri doğru koşullarda muhafaza etmelisiniz.

Reçelin Şekerlenmesin Diye Ne Yapılır?

Reçelin şekerlenmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Öncelikle reçeller kesinlikle buzdolabında saklanmamalıdır. Reçel serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir. Şekerlenen reçel oda sıcaklığında bir gün bekletildikten tekrar eski haline getirilebilir.

Reçel yapımında dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

Malzemeler

  • 1.5 kg Toz şeker
  • Su
  • 1 Limonun suyu

Reçel yaparken, reçelin şekerlenmesi en büyük sorunlardan biridir. Şekerlenmeyi önlemek için kestirilme sırasında fazla su kullanılmamalıdır. Reçelin uzun süre dayanması için reçel ve su miktarını dengede tutun. Reçel kaynatırken kıvama geldiğini anlamak için, reçel şurubundan bir kaşığın ucu ile alın ve bir tabağa birkaç damla damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa,  reçel kıvama gelmiş demektir.

Reçel yaparken dikkat edeceğiniz bu püf noktalar sayesinde daha lezzetli ve sağlıklı reçeller elde edin.

Reçel yaparken şekerlenmeyi önlemek için kaynatma esnasında fazla su katılmamalıdır. Reçelin kıvamlı olması da önemlidir. Reçel ne çok sulu ne de çok koyu olmalıdır. Reçelin kıvama geldiğini anlamak için kaynarken kaşığın ucuyla alıp bir tabağa damlatın. En son damla dağılmıyorsa reçel kıvama gelmiştir.

Reçel pişerken tencerenin üstünde oluşan köpükleri süzgeç ile alın. Limon suyunu en son katın ve 4-5 dakika daha kaynattıktan sonra tencerenin altını kapatın. Reçel sıcakken cam kavanoza konmalıdır. Kavanozun ağzını reçel soğuduktan sonra kapatın. Reçelin dibinin tutmaması için kaynattığınız kaba bir cam bilye atın. Reçeli tahta kaşıkla karıştırın.

Reçel Şekerlenmişse Ne Yapılır?

Reçel bir şekilde şekerlenmişse de şekerlenmenin giderilmesi mümkün. Şekerlenmiş reçele bir miktar limon ya da limon tuzu ilave edip yenide kaynatırsanız şekerlenmeyi gidermiş olursunuz.

Şekerlenmiş reçeli bakır bir tencereye koyun. Yaklaşık bir kilo reçele bir çorba kaşığı alkol ve bir çay bardağı su ilave ederek karışımı bir taşım kaynatın. Bu şekilde de şekerlenmeyi giderebilirsiniz.

Koyu Reçel Nasıl Kurtarılır?

Ne kadar tarife uysanız da bazen reçelin koyulaşmasını engelleyemeyebilirsiniz. Şekeri biraz fazla kaçırdığınızda, meyveleri şekerin içinde biraz olsun fazla beklettiğinizde ya da limon suyunu biraz fazla koyduğunuzda reçel koyulaşır. Bu durumda ne yapılabilir?

Diyelim ki 1 kilo meyveden reçel yaptınız ve reçel koyulaştı. Bir tencereye üç su bardağı su ve 1 su bardağından biraz az şeker koyup bu karışımı kaynatarak bir şerbet yapın. Bu şerbeti koyulaşan reçelin içine ilave edin ve reçeli karıştırarak bir kez daha pişirin. Reçelin açılmaya başladığını göreceksiniz.

İyi Bilgi: Çocuğunuz için tarif arıyorsanız Reçelli Bisküvi tarifine göz atabilirsiniz.

Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu