Reçellerin Küflenmesi Nasıl Önlenir?
Havalar ısınırken pazar tezgahlarındaki meyveler de bollaşıyor. Çeşitli meyvelerden yapılan reçeller özellikle kahvaltılarda severek tüketiliyor. Fakat hem lezzetli hem de sağlıklı olan ve evde kolayca yapılabilen reçeller zamanla küflenebiliyor.
Mevsim meyvelerinden taze olarak yaptığın reçeller zamanla küflenerek yenilmez hale gelebilir. Reçellerin küflenmesinin birkaç sebebi vardır ve küflenmelerini engelleyebilirsiniz.
Reçel yaparken taze meyveler kullanmak, iyi kaynatmak, verilen ölçülere tamamen uymak, kavanozların temiz olduğundan emin olmak ve kapaklarını sıkıca kapatmak, kavanozları serin ve güneş almayan ortamlarda saklamak iyi ve dayanıklı reçel yapmak için gerekenlerin başında gelir.
Reçeller saklama koşullarına, yapımına, kullanılan malzemeye göre çeşitli sebeplerle küflenebilir. Bu sebeplerin başında limon ve şeker azlığı gelir. Limonu ve şekeri az gelen reçeller zamanla küflenmeye başlar. Örneğin 1 kg çilek 1 kg toz şeker gibi fazlası veya eksiği küflenmeye sebep olur.
Öncelikle yaptığınız reçelin kavanozunun kapağını sıkıca kapattığınızdan emin olun. Hava alan kavanozlar küflenmeye neden olabilir.
Küflenmeyi engellemek için yaptığınız reçeli henüz sıcakken kavanozlara koyun ve kavanozun kapağını iyice kapatın. Kavanoz ile kapağın arasında ince bir kağıt mendil koyabilirsiniz.
Reçel yapımında taze ve mevsimlik meyveleri tercih etmelisiniz. Meyvelerin küçük ve sert olanlarını tercih edin. Ezilmiş, mevsiminde olmayan, çürümüş ve hormonlu meyvelerden iyi sonuç elde edemezsiniz.
Yaz aylarında portakal, mandalina gibi meyvelerin reçelini yapmamalısınız. Kış ayları ise çilek, kiraz, vişne gibi meyvelerin mevsimi değildir.
Reçel kaynarken üzerinde beyaz köpükler oluşur. Reçelin üzerinde oluşan bu köpükleri kaynama sırasında alıp atmak gerekir.
Tam olarak kaynatılmayan reçeller de küflenebilir.Reçelin kıvama geldiğini anlamak için kaynarken bir çay kaşığıyla alıp bir tabağa koyun ve kıvamının koyulaşıp koyulaşmadığına bakın.
Reçel kaynatırken metal kaşıklar kullanmamalısınız. Metal kaşık yerine tahta kaşıklar tercih etmeniz önerilir.
Reçelleri koyacağınız kavanozların temiz olduğundan emin olmalısınız. Reçelleri koymadan önce kavanozları sıcak su ile iyice yıkayın ve bir bez yardımıyla kurutun.
Reçel sıcakken kavanozun ağzını açık bırakmamalısınız. Reçel ılınınca kavanozu sıkıca kapatmak ve kavanozu ters çevirip kapağın sıkışmasını sağlamak gerekir. Böylece kavanoz hava almayacaktır.
Yeni açacağım isyerinde satmak uzere yaptigimiz receller kavanoLara koyup kapattiktan 1 hafta sonra üstten kuflenmeye başladı. Bunun onune nasil gecebilirim.yardimci olursaniz sevinirim.teşekkürler.
Merhaba,
Yaptığınız reçelin kavanozunun kapağını sıkıca kapattığınızdan emin olun. Hava alan kavanozlar küflenir. Küflenmeyi engellemek için yaptığınız reçeli henüz sıcakken kavanozlara koyun ve kavanozun kapağını iyice kapatın. Kavanozların temiz olduğundan da emin olun. Reçel yaparken metal kaşık yerin tahta kaşık kullanın. Kolay gelsin.
Küflenmiş reçeli tekrar eski haline getirme imkanımız varmıdır
Merhaba Ebrar Hanım,
Küflü kısmı atıp reçeli tekrar bir taşım kaynatırsanız kendisini toplayacaktır. Kolaylıklar.
Üzeri küf olmuş recel kapagı acılınca yenirmi
Merhaba,
Çok derine işlememişse küflü kısmı atıp alttaki kısmı yiyebilirsiniz.
2 hafta önce yaptığım domates kavanozlarımın bazılarının küflendiydiniz farkettim diğerlerini kontrol edince kapaklarının açıldığını gördüm yeni kapaklar almıştım onların hepsi tutmamış biraz zorlayınca açıldı küf olmayanları kullanabilir miyim tekrar kaynatıp tuttursam olur mu?Şeftali reçelimde de aynı sorun var onu tekrar şeker ilave edip kaynattım kavanozladım bir sorun olur mu
Merhaba,
Kapakları iyice kapattığınızdan eminseniz sorun olmaz. Aynı zamanda kullanmadan önce kavanozları iyice temizlediğinizden emin olmalısınız.
Siteniz çok güzel. İnstagram yada facebookta da görmek isteriz